Uitbuiting jonge dienstmeisjes in Afrika wijdverbreid

Tienduizenden meisjes in de basisschoolleeftijd werken in Guinee onbetaald als hulp in de huishouding, onder omstandigheden die veel weg hebben van slavernij....

AP

De meisjes, die soms pas 5 jaar oud zijn, moeten koken, schoonmaken, water halen en zorgen voor de kinderen van de gezinnen die hen in dienst hebben genomen. De meesten krijgen niet het geld dat hun aanvankelijk in ruil voor hun werkzaamheden werd beloofd. Als ze wel betaald krijgen, is dat gemiddeld minder dan 3,75 euro per maand.

De dienstmeisjes, die in West-Afrika bekend staan als 'petites bonnes', werken vaak achttien uur per dag en gaan niet naar school. Velen slapen op de grond en krijgen alleen restjes te eten. Mishandeling, waaronder verkrachting, is aan de orde van de dag, aldus het rapport.

Vooral op het platteland van West-Afrika is het gebruikelijk dat ouders hun dochters naar rijkere gezinnen sturen om in de huishouding te werken, omdat ze dan tenminste te eten krijgen. Vaak gaan ze naar (verre) familie, maar de meisjes worden ook wel naar volslagen onbekenden gestuurd. Hoewel dat voor sommige meisjes goed uitpakt - zij krijgen dankzij hun werkgevers bijvoorbeeld een opleiding - werkt het systeem over het geheel genomen uitbuiting in de hand, aldus het rapport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden