Uitbuiken voor de buis

U hoeft de televisie niet uit te zetten om een prima kerst te hebben. Wij gidsen u van uur tot uur door drie dagen puur kerstgevoel. Begin vanavond met Herman van Veen om via Chaplin, Cirque du Soleil en Yvon Jaspers overmorgen uit te komen bij Dorus en de wetenschapsquiz.

DOOR JORIS HENQUET EN MADELON MEESTER

KERSTAVOND

17.45 uur: Herman van Veen zingt, Nederland 2

De warme kerststem van Herman van Veen brengt u volledig in de stemming voor kerstavond. Met fragmenten uit een recente concertreeks in Carré, waar Van Veen bekende sketches en liedjes bracht.

18.55 uur: Man bijt Hond Kerst, Nederland 2

Man Bijt Hond is deze hele week in kerstsferen met speciale kerstreportages, een dagelijkse rubriek over volkswijk de Wielenpolle in Leeuwarden en de verkiezing van de 'beste Kerstman van Nederland'.

19.30 uur: Serious Request, Nederland 3

De vastende 3FM-dj's Gerard Ekdom, Giel Beelen en Michiel Veenstra worden uit hun lijden verlost: ze mogen het Glazen Huis verlaten, ze mogen weer eten én ze krijgen te horen hoeveel geld ze dit jaar hebben opgehaald. Later op de avond (23.40 uur) ook nog een verslag van het Serious Request Concert, met optredens van o.a. Caro Emerald en Ilse DeLange.

20.04 uur: Grote Gerard Reve Show, Radio 1

Radio 1 staat de hele avond in het teken van de in 2006 overleden volksschrijver Gerard Reve. Presentatoren Wim Brands en Jeroen van Kan ontvangen tot 23.00 uur talloze gasten, onder wie Revebiograaf Nop Maas en Reves ex-geliefden Teigetje (Willem van Albada) en Woelrat (Henk van Manen).

20.30 uur: Erik van Muiswinkel: 4-8-'61, Nederland 1

Natuurlijk, we begrijpen het als u kiest voor de jaarlijkse kerstspecial van All You Need is Love met Robert ten Brink op RTL 4. Maar vergeet ook Erik van Muiswinkel niet, de cabaretier die, evenals zijn voormalige kompaan Diederik van Vleuten, met succes solo ging. De voorstelling

4-8-'61 verwijst naar de geboortedatum die Erik van Muiswinkel toevalligerwijs deelt met Barack Obama. Reden genoeg voor Van Muiswinkel om Obama op te zoeken in Chicago. Met verhalen, een enkele imitatie en fijne liedjes, begeleid door de band Omnibuzz.

21.35 uur: Loft, Nederland 3

Deze gladde en nogal kille Nederlandse remake van de Vlaamse succesthriller Loft past eigenlijk totaal niet bij kerstavond, maar voor de afwisseling kan dat juist wel prettig zijn. Het draait om vijf mannen (o.a. Barry Atsma en Fedja van Huêt), die fluitend de sleutel laten rondgaan van een geheim loft dat ze gebruiken voor buitenechtelijke escapades. Totdat er een dode valt.

23.00 uur: Ik zie een ster, Nederland 2

Terug weer naar het kerstgevoel: in deze uitzending ontvangen Catherine Keyl en Wilfred Kemp de 'sterren van het Leger des Heils' op een sfeervolle plek in het bos, met vuurkorven en zo. Kerstiger dan dit wordt het vanavond niet.

EERSTE KERSTDAG

9.00 uur: Pietje Bell, Nederland 3

Zoals dat hoort met Kerst is de Rotterdamse rebel Pietje Bell present, in de amusante film die Maria Peters in 2002 over hem maakte. In De bende van de Zwarte hand komt Pietje (Quinten Schram) een dievenbende op het spoor.

13.00 uur: Kersttoespraak koningin Beatrix, Nederland 1 en 2

Iemand anders die elke Kerst present is, is koningin Beatrix met haar jaarlijkse kersttoespraak. Tegelijkertijd te zien op Nederland 1 en 2.

14.00 uur: City Lights, Canvas

Filmklassieker waarin Charlie Chaplin als de 'kleine vagebond' in welgestelde kringen belandt, nadat hij een miljonair heeft behoed voor zelfmoord.

17.05 uur: Cirque du Soleil - Corteo

Bij Kerst hoort een circus. SBS 6 voorziet in die behoefte door Corteo, de nieuwste show van het Cirque du Soleil, uit te zenden.

18.40 uur: The Witches, Net 5

Smakelijke en spannende Roald Dahl-verfilming, met glansrol van Anjelica Huston als de opperheks die een Heksenbijeenkomst Tegen Kinderen voorzit in een afgelegen hotel aan zee. In dat hotel verblijft ook de kleine Luke (Jasen Fisher), die voor zijn leven moet vrezen als hij de heksen op het spoor komt.

19.20 uur: Joanna Lumley en het noorderlicht, Nederland 2,

Vermakelijke reisreportage waarin actrice Joanna Lumley (Patsy uit Absolutely Fabulous) naar de poolcirkel reist om het noorderlicht te zien. Tijdens de reis (die zicht voltrekt per trein, boot, hondenslee en sneeuwscooter) vergezelt Lumley een Samiherder die op de toendra op zoek is naar zijn kudde rendieren en brengt ze de nacht door in een ijshotel.

19.30 uur: Best of Top 2000 a gogo, Nederland 3

Voordat morgen een gloednieuwe serie van de Top 2000 a gogo begint, is er eerst nog een compilatie te zien met de hoogtepunten uit 2011. Met grappige quizfragmenten, bijzondere gasten en de mooiste minidocumentaires.

20.25 uur: Liefs uit... Kerstspecial, Nederland 1

Yvon Jaspers kijkt hoe het vijf verliefde stellen uit de eerste twee series van haar programma Liefs uit... vergaat. Wat zien de buitenlandse partners als de hoogte- en dieptepunten van hun emigratie naar Nederland? En hoe zien zij hun toekomst?

21.05 uur: Joris' kerstboom, Nederland 2

Wat inmiddels ook een heuse kersttraditie aan het worden is, zijn de gesprekken die Joris Linssen voert onder een grote kerstboom voor de St. Jan in 's Hertogenbosch. Ook dit jaar hangen de geïnterviewden een foto van een dierbare in de boom.

22.05 uur: Slumdog Millionaire, Nederland 3

Opwindend en vlot verteld drama van Danny Boyle over de jongen Jamal (Dev Patel), afkomstig uit de sloppenwijken van Bombay, die deelneemt aan de tv-quiz Who Wants to Be A Millionaire? De quizvragen in de tv-studio worden afgewisseld met scènes waarin te zien is hoe Jamal de antwoorden kon weten. Werd in 2009 bekroond met acht Oscars, waaronder die voor beste film.

22.10 uur: Circushart - De droom van Oscar Carré, Nederland 2

Documentaire van Leo de Boer over de oprichting van theater Carré, het Amsterdamse theater dat dit jaar zijn 125-jarig bestaan viert. Naamgever Oscar Carré liet theaters bouwen in Wenen, Keulen en Amsterdam en wilde ten koste van alles zijn droom realiseren: het circus verheffen tot kunstvorm.

23.10 uur: Pina, Nederland 2

Uitbuiken na een kerstdiner was nog nooit zo prettig, dankzij deze schitterende dansfilm van Wim Wenders uit 2011. In Pina worden de choreografieën van de beroemde Duitse modernedansgoeroe Pina Bausch (1940-2009) uitgevoerd op bijzondere plekken. Op drukke verkeerspleinen, verlaten fabrieksterreinen, maar ook in de hangende metro (de 'Schwebebahn') van de Duitse stad Wuppertal en zelfs vlak naast een ravijn.

23.20 uur: Hoe heurt het eigenlijk?, Nederland 1

Ook altijd leuk: de kerstspecial waarin Jort Kelder uitzoekt hoe je Kerst heurt te vieren volgens de etiquettebijbel van Amy Groskamp-ten Have.

00.00 uur: Coldplay live 2012, Nederland 3

Sluit eerste kerstdag af met Mylo Xyloto, de spectaculaire wereldtournee van Coldplay.

TWEEDE KERSTDAG

9.00: Pietje Bell II: De jacht op de tsarenkroon, Nederland 3

Voor de kleinsten begint de dag meteen goed, met dit tweede deel van de film Pietje Bell. Ook handig voor ouders, mochten die nog herstellende zijn van een kerstbacchanaal. Parkeer de kinderen voor de tv en slaap nog rustig een uurtje door.

10.00 uur: André Rieu, Kerst bij mij thuis, Nederland 1

Wat is een Kerst zonder André Rieu? Een beetje zoals een Kerst die niet wit is. Gelukkig nodigt Rieu ons bij hem thuis uit, en dat twee uur lang.

12.10 uur: Herinneringen aan Dorus, Nederland 1

Nostalgie doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Erg welkom is dan ook het profiel over Dorus (Tom Manders). De man achter Twee Motten was de eerste Nederlandse komiek die humor op televisie bracht.

16.00 uur: NK Marathonschaatsen, Nederland 1

Op tweede kerstdag zendt NOS Studio Sport een extra schaatsuitzending uit. De mannen uit de Top Divisie zijn 150 ronden lang live te volgen. Van de vrouwenmarathon met 75 ronden is een samenvatting te zien. Een mooi alternatief, nu de sloten nog niet 'schaatsbaar' zijn.

16.00 uur: De Nationale Wetenschapsquiz Junior, Nederland 3

Vlak voor het nieuwe jaar moet er nog even worden bepaald wie van de kinderen de 'Knapste Kop van Nederland' is. Held van 2012 André Kuipers presenteert het en wetenschapsjournalist Diederik Jekel leidt de proeven.

18.55 uur: CupCakeCup, Nederland 3

Even iets luchtigs, zo tussen al het romantische gedweep tijdens Kerst, moet de Tros hebben gedacht. En dus staat de Tros-kerstvakantie volledig in het teken van, jawel, het bakken van cupcakes. Er is zelfs een heuse talentenjacht. Wie is hét cupcaketalent van Nederland? Kinderen tussen de 9 en 12 jaar strijden om de titel.

19.30 uur: Top 2000 a gogo, Nederland 3

Het is weer zover. De stemmen zijn geteld en de komende dagen is op Radio 2 de Top 2000 te beluisteren. Zoals elk jaar onder leiding van Matthijs van Nieuwkerk en muziekkenner Leo Blokhuis ook dagelijks te volgen op Nederland 3. Met vandaag aandacht voor Supertramp en de blueshit Room to move.

20.25 uur: De Wilde Keuken van Wouter Klootwijk, Nederland 2

Goed om te weten tegen het einde van het jaar: wat worden de culinaire trends van 2013? De stamppot voor armelui keert weerom en ook een sterke terugkomer: het broodje patat. Tenminste, dat voorspellen Wouter Klootwijk en de zijnen. Stonden in 2012 inmiddels zelfs in elk eetcafé de 'vergeten groenten' op de kaart, in 2013 zullen dat de 'vergeten beesten' zijn. Misschien iets voor het kerstdiner van volgend jaar?

20.30 uur: Shrek Forever After, SBS 6

Mocht u zo vol zitten van het kerstmaal dat u niet meer aan eten kunt denken - en dus ook niet aan de culinaire trends van 2013 - zapt u dan over naar SBS 6. Hier wordt het vierde en laatste deel van Shrek uitgezonden. Zoals het een mooi kerstverhaal betaamt: alles komt goed.

22.00 uur: Sonny Boy, Nederland 1

Tearjerkers doen het ook altijd goed in deze tijd, en het drama van Maria Peters, naar het indrukwekkende boek van Annejet van der Zijl, is er zo een. De liefde tussen de oer-Hollandse Rika en de zeventien jaar jongere, Surinaamse Waldemar, weet bíjna alle vooroordelen en tegenwerkingen van de buitenwereld te overleven.

22.05 uur: De Nationale 2012 Test, Nederland 3

Hoe scherp bent u? Even testen: Hoeveel plakken behaalde Nederland op de Olympische Spelen? Hoe zat het ook alweer met de Facebookmoord? En waar denkt u aan bij 'project X-feest'? Ruben Nicolai en Geraldine Kemper testen hoeveel u heeft onthouden van 2012. Weet u de antwoorden op bovenstaande vragen niet? Dan heeft u misschien meteen uw goede voornemen voor 2013 te pakken: beter het nieuws volgen.

22.10 uur: Kunststof TV Cultureel Jaaroverzicht, Nederland 2

De culturele hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar, netjes op een rijtje. Zo is er het 125-jarig bestaan van Koninklijk Theater Carré, het onmetelijke succes van de Franse film Intouchables, maar ook: de bezuinigingen.

23.10 uur: Big Fish, Net 5

Mooi hedendaags sprookje van Tim Burton. Edward Bloom vertelt al zijn hele leven verzinsels, tot weerzin van zijn zoon Will. Als Edward op sterven ligt, besluit Will voor deze ene keer naar zijn vader te luisteren. Deze fantasievolle vertelling is de perfecte afsluiter van de kerstdagen. Morgen is alles weer normaal.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden