Uitbreiding 'nieuwe natuur' hapert

Aantal bedreigde planten- en diersoorten neemt toe...

Amsterdam De aankoop van grond voor nieuwe natuur stagneert, en de herinrichting van wel verworven gronden blijft achter. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de Natuurbalans, de jaarlijkse evaluatie van het natuurbeleid van de regering. Nederland legde in 1990 de ambitie vast om voor 2018 130 duizend hectare grond te verwerven en zo bestaande natuurgebieden te vergroten en te verbinden. Door het ontstaan van een samenhangend netwerk voor kwalitatief hoogstaande natuurgebieden zou de teruggang van de biodiversiteit kunnen worden gekeerd. Volgens de Natuurbalans is inmiddels 70 duizend hectare voor deze Ecologische Hoofdstructuur (EHS) verworven. Maar bij de 60 duizend hectare grond die nog ontbreekt, gaat het om lastig te verkrijgen goede landbouwgrond. Het Planbureau stelt dat provincies vaker ‘dwingende instrumenten’ als ‘volledige schadeloosstelling gekoppeld aan onteigening’ zouden kunnen inzetten voor de verwerving van grond.

Het PBL stelt wel vast dat er in de afgelopen jaren ‘meer natuur’ is gekomen in Nederland, en dat in gebieden waar de EHS gerealiseerd is de kwaliteit van de natuur ‘lokaal’ verbetert. Maar het algemene beeld is negatief. Het aantal bedreigde planten- en diersoorten neemt toe, en de meeste soorten die al op de Rode Lijsten staan, gaan achteruit. Vooral de natuurkwaliteit in het agrarische gebied neemt af. Belangrijk voor het stoppen van de achteruitgang is het creëren van meer en aaneengesloten oppervlakte natuurgebied en het verder terugdringen van verdroging, vermesting en verzuring.

Volgens de gisteren eveneens gepubliceerde Milieubalans van het PBL zal het kabinet de meeste milieudoelen, zoals die voor het klimaat- en luchtbeleid voor 2020 niet halen. Op korte termijn profiteert het milieu van de recessie door minder verbruik van grondstoffen en minder CO2-uitstoot, maar op langere termijn is het effect negatief omdat ontwikkeling en toepassing van milieusparende technieken worden ‘afgeremd’.

Volgens het planbureau is ‘minder vlees, vis en zuivel eten’ een ‘effectieve manier om de milieudruk te verminderen’. ‘De verwachte toenemende consumptie van deze voedingsmiddelen is niet verenigbaar met de mondiale ambities voor de bescherming van de biodiversiteit en de beperking van het broeikaseffect’, aldus het Planbureau. Volgens de Milieubalans veroorzaakt het eten van vlees, vis en zuivel nu al 12 procent van de uitstoot van broeikasgassen en 30 procent van het verlies aan biodiversiteit. Tot 2030 zal de mondiale consumptie van vlees, vis en zuivel naar verwachting nog met 50 procent toenemen. In een reactie op de Milieubalans pleitte de stichting Natuur en Milieu voor het invoeren van milieubelasting op vlees, minimaal 2 euro per kilo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden