'Uitbreiding Den Haag stokt door randgemeenten'

Door obstructie vanuit de randgemeenten is de gebiedsuitbreiding van de gemeente Den Haag per 1 januari 1999 niet meer haalbaar....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De ondernemingskamer oordeelde gisteren dat het provinciebestuur van Zuid-Holland de ondernemingsraden van de Haagse randgemeenten meer tijd had moeten geven voor een advies over de personele gevolgen van de gebiedsuitbreiding. De ondernemingsraden van de gemeenten Rijswijk, Leidschendam, Nootdorp, Pijnacker en Voorburg hadden om een oordeel van de ondernemingskamer gevraagd.

De grenscorrectie in de Haagse regio zou voor ongeveer dertig ambtenaren uit de vijf randgemeenten directe gevolgen hebben gehad. Zij zouden echter allen een baan hebben kunnen krijgen bij de gemeente Den Haag. 'Dat de ondernemingskamer de belangen van die dertig mensen zwaarder vindt wegen dan die van alle 450 duizend Hagenaars, vind ik een schrille tegenstelling', oordeelt Van der Goot.

Door de uitspraak van de ondernemingskamer kan de voor vandaag geplande vergadering van Provinciale Staten over de gebiedsuitbreiding niet doorgaan. Het provinciebestuur vindt het nu te kort dag om de grenscorrectie alsnog vóór 1 januari te regelen. 'Het provinciebestuur wordt door de ondernemingskamer monddood gemaakt', aldus Van der Goot. Hij riep minister Peper van Binnenlandse Zaken op te bewerkstelligen dat dit in de toekomst niet meer kan voorkomen.

Drie weken geleden oordeelde de ondernemingskamer ook al dat een toen geplande beslissing over de gebiedsuitbreiding niet door kon gaan. De ondernemingskamer droeg de provincie toen op de ondernemingsraden om advies te vragen. De provincie heeft daar direct werk van gemaakt.

Op de dag dat de bestuurders van de ondernemingsraden waren uitgenodigd voor overleg, kwamen die uit de randgemeenten echter niet opdagen. Dat heeft Van der Goot ervaren als obstructie. 'Als de veertien bestuurders van de ondernemingsraden in Den Haag wel kunnen komen op korte termijn en de vijf uit de randgemeenten niet, dan is dat geen kwestie van niet kunnen, maar van niet willen.'

Volgens het plan van het provinciebestuur had Den Haag er per 1 januari twee flinke woningbouwlocaties bijgekregen. Het provinciebestuur werkte aan de grenscorrectie in opdracht van het kabinet en de Tweede Kamer. Beide zijn van oordeel dat Den Haag meer ruimte nodig heeft: om financieel gezond te blijven en om de midden-inkomens binnen de stadsgrenzen te houden.

Het Haagse stadsbestuur was gisteren zeer teleurgesteld. Burgemeester Deetman noemde de uitspraak van de ondernemingskamer 'eendimensionaal'. 'Er is geen rekening gehouden met de belangen van de gemeente Den Haag.' Deetman memoreerde het krachtige verzet vanuit de randgemeenten. Dat kwam niet alleen vanuit de bevolking, maar ook van de bestuurders. 'Die hebben stelselmatig geweigerd mee te werken. Dat dit tussen bestuursorganen kan, heeft ons steeds verbaasd.

Volgens burgemeester Roscam Abbing van Rijswijk is van obstructie geen sprake: 'We leven in een rechtsstaat. Bij een uitspraak van de rechter moet iedereen zich neerleggen.'

Of Den Haag het grondgebied nu met een jaar vertraging kan uitbreiden, is zeer onzeker. Dat heeft te maken met de aantallen inwoners op de woningbouwlocaties. Groeien die snel, dan wordt gebiedsuitbreiding een zaak van de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden