Nieuws
Uitbraak neemt toe in India en Brazilië, België hoopt op trendbreuk
Iets minder coronapatiënten opgenomen in België, aantal ic-patiënten blijft hoog
In België is het druk in het ziekenhuis, vooral op de intensive care. Wel zijn de afgelopen week iets minder patiënten in het ziekenhuis opgenomen dan de week daarvoor. De afgelopen week zijn dagelijks gemiddeld 253 patiënten nieuw opgenomen, eind maart waren dit er nog 262 per dag. Viroloog Steven Van Gucht van het Belgische coronacrisiscentrum verwacht dat deze daling de komende dagen zal doorzetten. Ook op de ic-afdelingen verwacht hij minder nieuwe patiënten, maar daar neemt vooralsnog het aantal coronapatiënten nog toe. In een week tijd steeg de ic-bezetting met 15 procent naar 911 patiënten, omgerekend naar inwonertal bijna twee keer zo veel als in Nederland. Volgende week buigt de Belgische regering zich weer over de coronamaatregelen. De druk op de zorg kan dan de doorslag geven of de scholen, winkels en terrassen weer open kunnen.
India kampt met recordaantallen nieuwe besmettingen
Indiase gezondheidsautoriteiten rapporteerden donderdag 132 duizend besmettingen, de derde opeenvolgende dag met een recordaantal. Met zo’n 50 besmettingen per 100 duizend inwoners per week zijn de cijfers nog wel ruim vijf keer zo laag als de Nederlandse. Vooral in de deelstaat Maharashtra, het economisch hart van het land, testen veel inwoners positief. Tientallen steden stellen deze week avondklokken in om de nieuwe golf in te dammen. In de hoofdstad New Delhi mogen inwoners zeker tot eind april niet de straat op na 10 uur ’s avonds.
Recordsterfte in Brazilië, situatie verslechtert ook in andere Zuid-Amerikaanse landen
In Brazilië stierven de afgelopen twee weken bijna 42 duizend inwoners aan covid-19. Op donderdag zijn 4.249 doden gemeld, het hoogste aantal tot nu toe. Het officiële dodental komt daarmee op 345.025. Na de VS is Brazilië het land met de meeste coronadoden. Lokale bestuurders voeren tegen de wens van president Bolsonaro lockdowns in om het virus een halt toe te roepen. Ook in de rest van Zuid-Amerika lopen de sterftecijfers op, volgens gezondheidsautoriteiten door de, meer besmettelijke, Braziliaanse variant van het virus. Uruguay en Paraguay zagen deze week de hoogste coronasterftecijfers ooit. In Chili zijn vanwege de uitbraak de verkiezingen met 5 weken uitgesteld. Peru gaat zondag wel naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Van de achttien kandidaten hebben er vier de campagne moeten staken omdat zij besmet bleken met het virus.