NieuwsCoronavirus

Uitbraak coronavirus in Noord-Italië, geen extra maatregelen in Nederland

De uitbraak van het coronavirus het afgelopen weekeinde in Noord-Italië, waar drie mensen zijn overleden, leidt niet tot extra maatregelen in Nederland. Hoewel nu ook Europa een serieuze uitbraak heeft, zijn aanvullende maatregelen niet nodig, zegt het RIVM, dat de aanpak coördineert. Nederland is tot nu toe gevrijwaard gebleven van besmettingen.

Een bezoeker van het Venetiaans carnaval. Beeld REUTERS
Een bezoeker van het Venetiaans carnaval.Beeld REUTERS

Viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC) steunt de lijn van het RIVM. Volgens Koopmans gaat het om een serieuze uitbraak in Italië en voelt het alsof het virus dichterbij komt, maar ze waarschuwt voor overkill. ‘Je kunt niet alles op slot zetten.’ Volgens Koopmans moet eerst duidelijk worden waar de besmetting in Italië vandaan komt.

In Italië werden zondag ruim 150 besmettingen gemeld door de autoriteiten, vooral in de regio Lombardije. De Italiaanse regering kondigde drastische maatregelen aan om verdere verspreiding te voorkomen. In elf gemeenten moeten scholen en bedrijven de deuren gesloten houden. Het is nog onduidelijk of inwoners straks vrijelijk mogen reizen binnen het afgesloten gebied. Volgens de civiele beschermingsdienst zijn er duizenden plekken geregeld voor mensen die in quarantaine moeten of ziek zijn. Zij kunnen worden opgevangen in legerkazernes of hotels.

Ook Iran kampt met een uitbraak. Er zijn daar acht mensen gestorven door het besmettelijke virus. Zeker 43 mensen raakten besmet, aldus de autoriteiten. Enkele buurlanden van Iran hebben de grenzen met het land gesloten. Turkije, Pakistan en Afghanistan maakten zondag bekend dat te doen. Irak gooide donderdag de grenzen al dicht. De hoogste leider van Iran, ayatollah Khamenei, beschuldigde zondag buitenlandse vijanden ervan het virus te hebben gebruikt om de verkiezingen in het land te saboteren. ‘Hun media lieten geen enkele kans voorbijgaan om mensen te ontmoedigen om te komen stemmen.’

Zuid-Korea en Japan

Het aantal doden in Zuid-Korea door het nieuwe coronavirus is gestegen naar zes. Meer dan zeshonderd Koreanen zijn besmet en zitten in quarantaine. Ook Japan is zwaar getroffen. De Japanse autoriteiten erkenden zondag dat 23 van de circa 970 passagiers die eerder deze week het cruiseschip Diamond Princess hebben verlaten, onvoldoende zijn getest. Een van de vertrokken passagiers, een Japanse vrouw van in de 60, bleek toch besmet te zijn met het virus toen ze aankwam bij de plek waar ze twee weken in quarantaine gaat.

Het nieuwe coronavirus brak eind vorig jaar uit in de Chinese provincie Hubei. Inmiddels zijn in China ruim 2.400 mensen gestorven aan de ziekte. Zeker 77 duizend mensen raakten besmet. President Xi Jinping sprak zondag van de ‘grootste gezondheidscrisis’ in de geschiedenis van de Volksrepubliek China. Daar circuleerden het afgelopen weekeinde berichten dat een 70-jarige man pas 27 dagen nadat hij was besmet ziekteverschijnselen begon te vertonen. Het RIVM blijft er vooralsnog van uitgaan dat er maximaal veertien dagen incubatietijd zit tussen besmetting en het optreden van ziekteverschijnselen.

Het virus heeft zich verspreid naar meer dan 25 landen. Wereldwijd zijn er 2.458 mensen overleden. Volgens viroloog Marion Koopmans lijkt het kantelpunt van de crisis in zicht. ‘In Hubei is de situatie onduidelijk, maar in de rest van China lijkt het hoogtepunt achter de rug. Daarnaast is in een flink aantal landen de besmetting gestopt, dus het virus ís te stoppen. Maar we hebben dus wel vier nieuwe serieuze uitbraken, in Italië, Iran, Japan en Korea.’ Volgens Koopmans hebben de wereldgezondheidsorganisatie WHO en nationale overheden (pandemie)scenario’s klaar liggen die als leidraad gebruikt kunnen worden voor het geval het coronavirus niet te stoppen blijkt.

Op een microscoopbeeld van het Amerikaanse nationale gezondheidsinstituut is het nieuwe coronavirus te zien als oranje bolletjes die tevoorschijn komen uit groene cellen. Beeld AP
Op een microscoopbeeld van het Amerikaanse nationale gezondheidsinstituut is het nieuwe coronavirus te zien als oranje bolletjes die tevoorschijn komen uit groene cellen.Beeld AP

Meer over het coronavirus

Nieuw coronavirus verspreidt zich snel: dit weten we tot nu toe
Wat begon als een mysterieus virus in de Chinese miljoenenstad Wuhan heeft zich over de hele wereld verspreidt. Langzaam maar zeker komen we meer te weten over dit coronavirus. In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus.

Nederlanders op Westerdam zijn thuis
De 39 Nederlanders die vastzaten op cruiseschip de Westerdam zijn vrijdagochtend aangekomen op Schiphol. Het schip lag vast in Cambodja. Verschillende Aziatische landen hadden geweigerd om het schip te laten aanmeren, wegens angst voor een uitbraak van het coronavirus.

Reconstructie: Hoe de Diamond Princess één grote ziekenboeg werd
Ook de passagiers van cruiseschip Diamond Princess moesten in quarantaine. Aan boord raakten meer dan zeshonderd opvarenden besmet, de grootste besmetting buiten China. Hoe kon dat gebeuren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden