Uitblijven aanslag levert geld op

Elk jaar dat er in Nederland geen terroristische aanslag plaatsheeft, strijkt het Rijk enkele miljoenen euro's op. Het zijn de premies die verzekeraars betalen voor eventuele claims.

AMSTERDAM - De staat heeft jaarlijks een meevaller van enkele miljoenen euro's doordat Nederland het afgelopen decennium niet is getroffen door een terroristische aanslag. In tien jaar tijd heeft het Rijk daarmee zo'n 30 miljoen euro verdiend, zo blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van de jaarverslagen van het ministerie van Financiën. Deze verdiensten zijn afkomstig van de premie voor een garantieverzekering voor terrorisme die de verzekeraars deels bij de staat hebben afgesloten.

De verzekeraars keren bij een terreuraanslag jaarlijks maximaal 1 miljard uit aan bedrijven of particulieren. De eerste 400 miljoen euro zijn voor eigen rekening. Voor het resterende bedrag hebben ze een garantieverzekering afgesloten bij herverzekeraars. Die nemen zo deels het risico over en ontvangen in ruil daarvoor een premie. Aangezien een deel van dit bedrag bij de staat is verzekerd, ontvangt het Rijk ook miljoenen aan premie per jaar.

Het bedrag van 400 miljoen hebben de verzekeraars naar rato verdeeld; hoe groter de verzekeraar, hoe meer hij bijdraagt. Internationale herverzekeraars vergoeden bij een terroristische aanslag het grootste bedrag: 550 miljoen. Voor de dekking van 50 miljoen euro die het Rijk biedt, ontving het de afgelopen twee jaar steeds 1,75 miljoen euro premie. In de beginjaren lag dit bedrag rond de 10 miljoen euro. De staat bood toen nog een dekking van 200 miljoen euro en vroeg daar een hogere premie voor. Commerciële herverzekeraars hebben een steeds groter deel overgenomen.

'Dat de overheid als herverzekeraar optreedt, laat zien dat we de terrorismedreiging destijds heel serieus namen. Die dreiging evalueren we overigens elk jaar, en vooralsnog was een aanpassing in de dekking niet nodig', aldus Niek Bos, manager bij de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden (NHT), de organisatie die de garantstelling coördineert.

Niet alleen het Rijk profiteert van het uitblijven van een terroristische aanslag in Nederland, vooral de andere herverzekeraars varen er wel bij. En voor de verzekeraars zelf is het eveneens een meevaller. 'Hierdoor is het resultaat voor verzekeraars gunstiger dan wanneer er wel een terroristische aanslag zou zijn geweest', zegt Bos. Overigens hebben verzekeraars geen apart potje met geld dat is gereserveerd voor schadeclaims na een aanslag. Zij houden dus geen geld 'over' als daar geen beroep is gedaan. De bijdrage aan de garantstelling staat niet op de balans, aldus Michel Schaft, directeur bij de Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs.

Tot de aanslagen op de Twin Towers in september 2001 dekten verzekeraars schade als gevolg van terrorisme ongelimiteerd. Maar de enorme schadeclaims die de aanslagen in New York met zich meebrachten, boezemden angst in. Dergelijke claims, die in de tientallen miljarden kunnen lopen, zouden voor de verzekeraars een gigantische financiële strop betekenen. In mei 2003 besloten de gezamenlijke verzekeraars om de dekking te beperken tot 1 miljard euro. Per locatie keren de verzekeraars maximaal 75 miljoen uit. 'Het is maar een fractie van een risico, de kans op een terroristische aanslag is immers heel klein. Het probleem zit hem voor de verzekeraars in de omvang van de schade, als er wél iets gebeurt', aldus Bos.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden