Uitbesteed voor half geld

Wie een kijkje neemt op de website www.bierkater.nl, van de cateringmedewerkers van Heineken, ziet daar de pasfoto's van twee directieleden van de brouwer met een balkje voor hun ogen en daaronder de tekst: 'Bovenstaande mensen zijn de oorzaak van een verpeste werksfeer en ongemotiveerd personeel.'..

'Zo denken wij erover', zegt Han van de Kamp, cateringmedewerker en medebeheerder van de site.

Heineken wil de bedrijfscatering per 1 maart uitbesteden aan de cateraar Albron. Daardoor verliezen 48 medewerkers 35 tot 38 procent van hun salaris, sommigen van hen zelfs 50 procent. Ongehoord, vindt FNV Bondgenoten. De vakbond spande een kort geding aan tegen de brouwer en dat diende gisteren in Den Haag. De uitspraak is aanstaande dinsdag.

De spanningen lopen hoog op in het bedrijf. In het gastenboek op de website werden de managers bedreigd. Ze deden aangifte bij de politie. 'Ze hebben mij verantwoordelijk gesteld omdat de site onder mijn naam geregistreerd staat, maar dat is niet eerlijk. Iedereen kan in het gastenboek schrijven, ik kan niet de hele dag controleren wat er in staat', aldus Van de Kamp. Volgens Heineken-woordvoerder Kees Brink is deze storm geluwd. 'Die site is prima, zolang er normale fatsoensnormen gelden.'

Nu is het wachten op de uitspraak in het kort geding. 'We zijn gespannen', zegt FNV-Bondgenoten-woordvoerder Toon Wennekers. 'Het gaat hier om mensen die straks hun huis of hun auto moeten verkopen omdat ze niet meer genoeg verdienen. Je moet denken aan een teruggang van 3200 naar 1500 euro bruto per maand. Dat is een veel groter verschil dat van te voren was afgesproken. Heineken heeft anderhalf jaar lang gesuggereerd dat het salarisverschil tussen de 20 en 30 procent zou zijn ', aldus Wennekers.

Een ander punt van onenigheid is de Wet overgang van onderneming. Die waarborgt de arbeidsvoorwaarden van de werknemer bij uitbesteding. Volgens de FNV is de wet van toepassing, Heineken vindt van niet. Een bodemprocedure wordt gevoerd, maar die duurt twee tot drie jaar. Veel te lang, vindt de vakbond.

Dus heeft de FNV een ander voorstel gedaan. 'Of ze stellen de uitbesteding uit tot we weten of de wet van toepassing is, of ze voeren de uitbesteding uit, maar dan detacheren ze de werknemers tot bekend is of de wet in dit geval geldt', aldus Wennekers. Heineken is het met geen van de voorstellen eens, dus beslist de rechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden