Uitbarsting van geweld in Pakistaanse stad Karachi
Een uitbarsting van geweld na de moord op een politicus in de Pakistaanse miljoenenstad Karachi heeft maandag en dinsdag aan zeker 37 mensen het leven gekost.
Woedende menigtes staken auto's en winkels in brand. Ondanks de inzet van politie en leger werd er dinsdag in delen van de stad nog steeds geschoten en brand gesticht.
Schotwonden
Medewerkers van verschillende ziekenhuizen meldden in totaal 37 doden. Nog eens tachtig mensen hadden schotwonden. Scholen in Karachi en andere steden in de provincie Sindh bleven dinsdag op last van de regering gesloten.
Het zestien miljoen inwoners tellende Karachi heeft een verleden van politiek, etnisch en religieus getint geweld. Veel strijders van Al-Qaida en Taliban houden zich er schuil en de stabiliteit van Karachi is voor Pakistan van belang omdat de stad het belangrijkste handelscentrum van het land is.
Moskee
Het geweld brak uit nadat maandag het provinciale parlementslid Raza Haider samen met zijn lijfwacht was doodgeschoten in een moskee. Haider behoorde tot de Muttahida Qaumi Beweging, de partij die de stad bestuurt en waarvan de aanhang voornamelijk bestaat uit migranten uit India die na de stichting van Pakistan in 1947 naar het land kwamen.
De voornaamste tegenstander van de MQM is de Awami National Party, een seculiere nationalistische partij die haar zwaartepunt in het noordwesten heeft en de Pashtun-gemeenschap als machtsbasis heeft.
Grondhandel
Aanhangers van alle politieke partijen zijn volgens onafhankelijke analisten betrokken bij criminele activiteiten in Karachi, zoals protectie of illegale grondhandel. In sommige wijken bemannen gewapende aanhangers van politieke partijen controleposten.
Sommige regeringsmedewerkers weten het geweld aan 'onzichtbare handen' op de achtergrond, die de regering willen destabiliseren.