Commentaar

'Uitbannen nee, maar voorkom dat hoeren aan goden zijn overgeleverd'

Een verbod bant het hoerenlopen niet uit. Er zijn betere manieren om de uitwassen te bestrijden, schrijft Raoul du Pré in het commentaar voor de Volkskrant.

Medewerkers van de stichting Safe4now delen woensdag condooms uit aan prostituees op de Wallen in Amsterdam.Beeld ANP

De voorstanders van een verbod op hoerenlopen hebben het morele gelijk aan hun zijde. In de omgang met prostitutie heeft het romantische kamp te lang gedomineerd. De vrijgevochten, gemoedelijke Wallen van Appie Baantjer, Magere Josje en Tante Jopie - waar het hoereren voor sommigen ook maar gewoon een beroepskeuze was - bestaan allang niet meer.

Uitzonderingen zullen er best zijn, maar over het algemeen zijn prostituees ronduit tragische slachtoffers van seksuele slavernij. De Zweedse minister van Justitie Beatrice Ask raakt de kern: 'Zolang je niet wilt dat je dochter of zus dat werk gaat doen, is het onaanvaardbaar.' Wie er daarbij van uitgaat dat het bij uitstek een kerntaak van de overheid is om de normen in de publieke ruimte te bepalen, mag zich afvragen waarom dat verbod er niet allang is.

Maar tegenover die morele kant van de zaak staat de praktische afweging. Een verbod kan de stille acceptatie van het hoerenlopen indammen, maar verdwijnen zal het niet. Hoeren zullen er altijd zijn, betalende klanten ook.

Vrouwenhandel beter aanpakken
Over de precieze effecten van een verbod zijn de ervaringsdeskundigen in de Scandinavische landen het niet eens, maar de misstanden in de branche zijn er evenmin uitgebannen als in Nederland, waar sinds het begin van deze eeuw het omgekeerde geldt: hier werd het bordeelverbod juist opgeheven in de hoop meer grip te krijgen op de werkomstandigheden. Uitwassen als vrouwenhandel moesten beter worden aangepakt.

Daar ligt de echte uitdaging voor de politiek. Want sindsdien zijn de mogelijkheden om de misstanden te bestrijden te weinig benut. Het is geen toeval dat juist hulpverlenende instanties als de GG&GD en de burgemeesters van de steden met de meeste problemen al geruime tijd sterk aandringen op nieuwe wapens in de strijd: verhoging van de minimumleeftijd voor prostitutie naar 21 jaar, een landelijke vergunningplicht voor seksbedrijven en een landelijk register voor geweigerde en afgegeven vergunningen.

Ook de hulpverleners weten: uitbannen zit er niet in, maar voortdurend contact met deze kwetsbare vrouwen en toezicht op hun werkomstandigheden kan in elk geval voorkomen dat zij aan de goden zijn overgeleverd. Ook dat is een kerntaak van de overheid.

Raoul du Pré is chef politiek van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden