Uit welke ploegen kan Sven Kramer kiezen?

Nu Sven Kramer afscheid heeft geno-men van Gerard Kemkers zoekt hij een nieuwe ploeg. De schaatskampioen heeft opties genoeg, zeker als hij iets van zijn forse TVM-salaris (zo'n drie-kwart miljoen euro) wil inleveren.

PLOEG-KRAMER

De TVM-formatie werd al vaak als de ploeg van Sven Kramer betiteld. Hij zette als de absolute kopman, de 'eindbaas' volgens de geschiedschrijving van het team, de zaken naar zijn hand. Als Kramer Christijn Groeneveld als gangmaker wilde hebben, dan kwam Christijn Groeneveld. Als Douwe de Vries de gewenste trainingspartner was, dan werd Douwe de Vries aangetrokken.


Als Kramer alles dat hij van coach Kemkers en manager Wouters heeft geleerd de komende jaren wil inzetten voor een mogelijk verder gelegen toekomst, dan begint hij zijn eigen ploeg. Hij is dan een soort tweede Rintje Ritsma, die in 1995 Sanex opzette, de voorloper van TVM. Kramer is slim en eigenwijs genoeg om het op zijn manier te doen.


Hij zal wel een goede coach moeten aantrekken. Kramer is geen man die zijn eigen schema's schrijft. Hij richt zich volledig op de instructies van de coach. De meest voor de hand liggende man om zo'n ploeg-Kramer te begeleiden is Geert Kuiper. De twee hebben een sterke band, al van de tijd dat Kramer nog in de box stond. Kuiper was ooit hoofdcoach bij Sanex en TVM. Daarna werd hij naar de tweede lijn geduwd.


PLOEG-VELDKAMP

In 2010 werd, op voorspraak van Kramer, Bart Veldkamp als extra trainer van TVM aangetrokken. Het was na het debacle van de Olympische Winterspelen van Vancouver, waar Kemkers zijn pupil Kramer op de 10 kilometer in gewonnen positie de verkeerde baan instuurde. Het leek nooit meer goed te kunnen komen tussen de twee. Maar binnen een dag was de situatie al weer genormaliseerd.


Veldkamp, een coach met een heerlijk soort eigenwijsheid, was een soort mediator in de gecompliceerde situatie na 'De Wissel'. Het moest een beetje anders bij TVM en met Kemkers. Het bleef echter veelal hetzelfde, waarna Veldkamp in 2012 vertrok. Hij wilde niet in de schaduw van Kemkers blijven werken. Hij werd de trainer van de Belg Bart Swings, die hij voor de Spelen van 2018 wil klaarstomen.


Veldkamp, destijds bij TVM vooral de coach van Jan Blokhuijsen, heeft Kramer als een welkome versterking van zijn Team Stressless betiteld. De twee hadden al een oriënterend gesprek. Veldkamp noemde Kramer tegen het Belgische Nieuwsblad 'vriend'. Stressless wordt betaald door de Nederlandse importeur van het Noorse meubelmerk.


PLOEG-ORIE

De eerste naam van een mogelijk toekomstige trainer die vrijdag bij Sven Kramer uit de mond rolde, was verrassend genoeg die van Jac Orie. De laconieke Hagenaar is de hoofdtrainer van BrandLoyalty, dat in Sotsji drie olympische medailles won op de sprint: Groothuis (1.000 meter), Smeekens (500) en Ronald Mulder (500).


De ploeg van Orie is gericht op de sprint en de middenafstand. De keuze van Kramer voor Orie zou in het verlengde liggen van zijn wens om beter te worden op de 1.500 meter. Hij ziet dat hij daar door de jaren heen afstand heeft verloren. Dat nekt hem ook in de allroundtoernooien, zeker als die in de toekomst zonder de 10 kilometer worden uitgevochten.


Dan heeft Kramer meer snelheid nodig. Hij zal moeten wennen aan de andere trainingsmethoden van Jac Orie, ooit bij TVM de man achter het gouden succes van Gerard van Velde. Waar Kramer het afgelopen jaar koos voor veel trainingsomvang, zal hij bij Orie geheel andere prikkels krijgen. Het zal zijn duurvermogen aantasten.


PLOEG-ANEMA

Niemand sprak zich de voorbije weken scherper uit over de schaatscapaciteiten van Sven Kramer dan coach Jillert Anema. Vrienden zeggen elkaar de waarheid. Anema is de man achter Jorrit Bergsma, die Kramer op de olympische 10 kilometer van Sotsji versloeg. Hij had vooraf zijn berekening gemaakt. Kramer zou qua snelheid in de volle ronde niet aan Bergsma kunnen tippen.


Anema, coach van BAM, was bij de presentatie van zijn nieuwe ploeg, Clafis, vooral kritisch over de 1.500 meter van Kramer, die de schaatser de voorbije jaren links heeft laten liggen. Grote schaatsers, de categorie Schenk, Heiden en Koss, horen zich toe te leggen op de schaatsmijl, is de opvatting van Anema. Hij was rechtuit over zijn Friese vriend. Diens 1.500 komt voor een forse verbetering in aanmerking.


'Bij het schaatsicoon van de laatste tien jaar', sprak Anema, hoort een 1.500 die 'een vol punt' beter is dan zijn huidige tijden. Een vol punt is 3 seconden op de 1.500 meter. Anema zei dat er altijd plaats zou zijn voor Kramer in zijn team. Die opvatting wordt gedeeld door Jorrit Bergsma. Sponsor Bert Jonker vermoedde vrijdag dat de financiële paragraaf een onoverkomelijke hobbel zal vormen. Clafis betaalt normale salarissen.


PLOEG-MUELLER

Als Sven Kramer nog eens iets heel anders zou willen, moet hij de overstap maken naar de Noorse ploeg van Peter Mueller: CBA. Het collectief van de zakenman Rolf Haugen timmert na de mislukking met Shani Davis, in 2011, minder aan de weg dan eerder. Mueller en Kramer hebben een klik. De twee houden van bravoure.


Mueller maakte schaatsers als Gianni Romme ('The Dude') en Erben Wennemars ('Erb') tot wereldtoppers. Hij laat schaatsers keihard trainen. Wie afvalt, heeft pech gehad. Toen de Noor Havard Bokko door Mueller werd gecoacht, toonde Kramer zijn belangstelling voor een internationale samenwerking.


Bij TVM wilden ze van geen buitenlanders weten. Daar waren ze na de eerste twee seizoenen van hun schaatssponsoring (2000-2002) van teruggekomen. Wereldtitels van de Canadezen Jeremy Wotherspoon en Mike Ireland kregen geen enkele media-aandacht. Als Kramer echt eens buiten de vertrouwde Nederlandse keuken zou willen kijken, maakt hij de overstap naar Mueller, die hem zeker in de eerste twee jaar een stevige zet in de rug kan geven. Kramer heeft dan definitief de 'comfort zone' verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden