Uit liefde voor het boek

De feestdatum is erop uitgezocht: vrijdag de dertiende. Honderden liefhebbers van bijzondere boeken vieren vandaag het 25-jarig bestaan van uitgeverij De Buitenkant....

Getalsmatig een te verwaarlozen stapeltje maar wie het fonds overziet, komt algauw tot de conclusie dat het produceren van meer boeken nauwelijks mogelijk is. De voornaamste oorzaak: elk boek vergt zoveel voorbereiding en investeringen dat de uitgeverij bij meer producties al snel uit haar jas zou groeien. De Buitenkant houdt (bijna) alles in eigen hand. De bescheiden ruimte in een zijstraatje van de Prins Hendrikkade biedt tevens onderdak aan zetterij Chang Chi Lan-Ying en aan offsetdrukkerij Jan de Jong. Behalve de boeken van De Buitenkant produceren zetterij en drukkerij hoogwaardig commercieel drukwerk voor zulke uiteenlopende klanten als VandenEnde Foundation, Idea Books, en de Bibliotheca Philosophica Hermetica van Joost Ritman.

In de loop der jaren heeft De Buitenkant faam verworven met prachtig verzorgde 'boeken over boeken' in de breedste zin. Het mooie schuilt niet zelden in de details: de kleurstelling van de schutbladen, de papiersoort, de zetspiegel naast de bindwijze en de keuze en rangschikking van de illustraties. Gerenommeerde ontwerpers als Joseph Plateau, Peter Matthias Noordzij en Jan Willem Stas tekenen, naast Chang Chi Lan-Ying, voor de grafische vormgeving en ook voor de afwerking worden de beste binderijen ingehuurd. Er gaat dan ook geen jaar voorbij of één of meer boeken van De Buitenkant behoren tot de Best Verzorgde Boeken.

Tijdens De Typografische Schatkamer, zoals de manifestatie in de Aula treffend heet, zal onder meer het jubileumnummer van Uitgelezen Boeken, het onregelmatig verschijnende tijdschrift van De Buitenkant, worden gepresenteerd. Onderwerp is ditmaal De Buitenkant zelf. Met Romeinse Cijfers van Ko van Harn wordt tevens de jongste uitgave van De Buitenkant ten doop gehouden.

Omdat het archief van De Buitenkant onlangs is overgedragen aan de afdeling Zeldzame en Kostbare Werken van de Universiteitsbibliotheek is aldaar een tentoonstelling ingericht die zicht biedt op de productie van de drukker, zetter en uitgever, die volgende week in de Beurs van Berlage de Grafische Cultuurprijs 2005 in ontvangst mogen nemen omdat, aldus de jury, 'al hun uitgaven getuigen van liefde, zorg en vakmanschap en als voorbeeld kunnen dienen voor andere uitgevers en grafici'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden