Uit keutel blijkt: het otterjong is geboren!

In de jaren tachting verdween de otter uit Nederland. Nu in Overijssel twee jonkies zijn geboren, juicht het natuurfront: de otter plant zich weer op eigen kracht voort....

Van onze medewerker René Didde

Het bewijs voor de geboorte van de otters blijkt uit een DNA-analyse van keutels die eind januari zijn gevonden. De otterjongen zijn zeker een halfjaar oud. Otterbaby's blijven de eerste twee maanden in het hol bij hun moeder.

Jansman is blij dat de nieuwe DNA-technieken vrucht afwerpen. Van alle in 2002 uitgezette mannetjes en vrouwtjes is het DNA-profiel vastgesteld, zodat uit analyse van de otterpoep blijkt welk dier waar actief is.

Dat er sprake is van otterjongen blijkt uit een ouderschapsanalyse van otterkeutels. De helft van het DNA uit de poep is afkomstig van een mannetje en voor de andere helft van een vrouwtje. Uit de analyse is vast te stellen wie de ouders zijn van het jong. Het eerste otterjong is de nakomeling van een Zweeds mannetje en een Wit-Russisch vrouwtje. De tweede is van een Wit-Russisch mannetje en een Tsjechisch vrouwtje. Een extra aanwijzing voor de geboorte is dat de keutels zijn gevonden in een gebied waar de vrouwtjes verblijven.

Dat er otters drachtig waren, wist Jansman al vorig najaar toen hij sterk verhoogde progesteron-gehaltes aantrof in keutels. 'Deze otter-predictorstick heeft het dus bij het rechte eind gehad.' Recent zijn van een derde koppel paarpogingen vastgesteld.

Met de geboorte van de jongen lijkt de otter definitief terug in Nederland. Eindelijk is er succes voor de pogingen om Nederlands grootste waterzoogdier te introduceren. Watervervuiling, autoverkeer en jacht kostten de otter in de jaren tachtig de kop. Nu is aangetoond dat de dieren zich op eigen kracht kunnen voortplanten.

Eind deze maand zal een nieuwe otterkolonie worden uitgezet in de wetlands van Overijssel. Zeven dieren wachten daarvoor in Letland en Polen op hun uitreispapieren. 'We zetten ze uit in de Wieden, het waterrijke gebied ten zuiden van de Weerribben, net onder het territorium van de meest zuidelijk levende otter uit de Weerribben', legt Egbert Beens van Staatsbosbeheer uit.

Otters hebben een vrij groot territorium nodig. Mannetjesjonkies moeten hun eigen gebied veroveren, vrouwtjes kunnen een deel van het leefgebied van hun moeder claimen. Mogelijk wordt er elders in de weidse Wieden nog een ottergroep uitgezet.

Het succes is mede te danken aan de sterk verbeterde waterkwaliteit in Overijssel, aldus Staatsbosbeheer. Vervuiling en overbemesting zijn teruggedrongen waardoor de visstand is toegenomen. Dat is noodzakelijk voor de otter, want elk dier verorbert dagelijks twee kilo vis.

De opmars van het schuwe dier kan nog verder voortgaan. Beens rept van een natte as van aaneengesloten waterrijke gebieden die op termijn als een groenblauwe slinger Nederland diagonaal doorkruist. De otter zou dan ook in Zuid-Holland kunnen floreren.

Staatsbosbeheer en Alterra halen alles uit kast om de bewegingen van otters in de Weerribben te volgen. In het gebied staan enkele infraroodcameras en bewegingssensoren die de activiteiten van het schuwe nachtdier moeten vastleggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden