Uit ideële motieven aan hoofd brede volkspartij

De nieuwgekozen voorzitter van de PvdA stelde zich pas na aarzelen verkiesbaar. De crisis in de partij gaf de doorslag....

Sara Berkeljon

Lilianne Ploumen (45) werd geen moment getipt als kanshebber voor het voorzitterschap van de Partij van de Arbeid. Zij was de onbekende, ‘veilige’ kandidaat van partijbobo’s als oud-voorzitter Ruud Vreeman. Geen populaire mediagenieke scherpslijper, zoals haar belangrijkste tegenstrever Jan Pronk. Gisteren werd ze onverwacht tot PvdA-voorzitter gekozen, als opvolger van Michiel van Hulten.

Meteen na haar chaotische uitverkiezing – door een computerstoring liet de uitslag vier uur op zich wachten – kwam Ploumen ferm uit de hoek. Niks kandidaat van de bobo’s, meldde ze de toegestroomde journalisten. Zij zal als voorzitter de politieke leiding wel degelijk ‘in de haren vliegen’.

Zo is de nieuwe voorzitter vóór een nieuw referendum over het Europees verdrag. En voor een onderzoek naar de besluitvorming over de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak: ‘Deze kabinetsperiode zal het er niet van komen, maar ik hecht er veel waarde aan dat het onderzoek er uiteindelijk komt’, aldus Ploumen gisteravond.

Over de missie in Uruzgan zei ze dat een snelle terugtrekking van de Nederlandse troepen haar onverstandig lijkt: ‘Zomaar weggaan heeft enorme gevolgen voor de bevolking daar.’

De actuele kwesties gaat ze niet uit de weg, maar haar belangrijkste ambitie ligt op een ander vlak: de leden meer inspraak geven, want die voelen zich te vaak genegeerd door de partijtop aan het Binnenhof.

Ploumen (spreek uit: Ploemen) aarzelde in eerste instantie over haar kandidatuur. Ze zou het kunnen, werd haar gezegd. Maar haar baan als directeur van hulporganisatie Cordaid wilde ze liever niet opgeven. Bovendien heeft het PvdA-voorzitterschap een hoog afbreukrisico, zo bleek weer tijdens de recente crisis in april, toen Van Hulten na ruzies het veld moest ruimen. Toch besloot ze het te doen, uit bezorgdheid over de crisis in de PvdA.

De nieuwe partijvoorzitter werd geboren in Maastricht, als dochter van een melkboer. Ze studeerde maatschappijgeschiedenis in Rotterdam, en maakte daarna carrière bij ideële organisaties als PLAN (voorheen Foster Parents Plan) en Mama Cash. Ten strijde tegen onrecht, dat is ook in de Nederlandse politiek haar adagium.

Tot vier jaar geleden was Ploumen lid van GroenLinks. Ze verruilde die partij voor de PvdA, omdat ze dacht dat een brede volkspartij meer zou kunnen doen aan armoede en etnische problemen. Zoals in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, waar ze tegenwoordig woont.

Ploumen is geen vriendinnetje van partijleider Wouter Bos, benadrukt ze. Naar eigen zeggen heeft ze de vicepremier maar drie keer de hand geschud.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden