Uit eten

Waar eten we?..

Mac van Dinther

Fifteen in Amsterdam.

Waarom? Charles, Jamal, Flor, Jim, Melanie, Stefan, Cindy, Joost, Ryan, Jamo, Verano, Vincent, Toby, Mahilda, Kimm, Bruch, Gilvano, Donovan. Als deze namen u niets zeggen, heeft u nooit gekeken naar Jamie's Kitchen, de restaurant-realityshow op NET 5. In Fifteen worden kansloze jongeren opgeleid tot topkok. De Britse tv-kok Jamie Oliver begon ermee in Londen. Fifteen Amsterdam is de Nederlandse kloon van dat project. Het restaurant ging half december open. Jamie kwam er zelf voor naar Amsterdam.

Hoe zitten we erbij? Fifteen zit in een van de voormalige pakhuizen met uitzicht op het Java-eiland. Het is een immense ruimte met zwarte ijzeren pilaren die een plafond van houten balken omhoog houden waaraan glazen kroonluchters hangen in doorzichtige perspex kokers. De wanden zijn bekleed met kleurige stukken ijzeren golfplaat, versierd met graffiti ('Jamie woz ere'). We schatten dat er tweehonderd mensen in kunnen. Die zijn er allemaal vanavond: meisjes in strakke rokjes en puntlaarzen, jongens in spijkerbroek en Puma-shirt, een enkel jasje-dasje. In het midden is een grote open keuken. De kansloze leerlingen hebben witte mutsen, hun leermeesters zwarte. We tellen meer zwarte (vijf) dan witte mutsen (vier).

Wat eten we? In Fifteen eet de bezoeker wat de pot schaft. Vanavond is dat vooraf: kort gebakken venkel met ansjovis, rozemarijn-mintdressing en krokante parmaham, bruschetta met olijventapenade en kabeljauw, scheermesjes 'Fifteen'-style. Tussen: pappardelle met gebakken griet, anijschampignons, prei, paprika, crème fraîche en gegrilde citroen. Hoofd: gebraden lamscarré met groene kool en geglaceerde aardappels. Toe: bloedsinaasaappeltaart met Italiaans schuim en gin-fizz-sorbet.

Smaakt het? De griet is miezerig. Een sliert van een vinger dik, met de graat er nog in. De rest is aardig tot goed. Het lam is zeer rosé en mals. Het is wel erg braaf. We missen branie: een maffe combinatie, een brutale presentatie, iets geks. Het is eten dat je thuis zou hebben kunnen maken uit een kookboek van Jamie. In een restaurant verwacht je meer.

Hoe is de bediening? 'Dit is Daan', zegt de man die ons naar ons tafeltje brengt. Daan is een gozer in grijze sweater met donkerblond haar en een dunne glimlach om zijn mond. Daan zal ons deze avond verzorgen. Aanvankelijk kwijt hij zich voorbeeldig van zijn taak, maar als de avond drukker en chaotischer wordt, raakt hij ons kwijt, en wij hem. Af en toe wuiven we uit de verte voor een flesje water. Het toetje laat lang op zich wachten, de rekening halen we zelf bij de kassa. Daan jongen, aan jou lag het niet, je hebt je best gedaan.

Wat kost het? 42,40 euro p.p., zonder drank.

Komen we terug? Niet voor het eten. Er zit niets bij dat we volgende week niet al vergeten zijn. Je zou kunnen gaan voor de sfeer. Die is goed, de mensen om ons heen hebben het naar hun zin. Je moet wel van massaal houden. Je kunt er ook heen gaan om de kansloze jongeren te steunen. Fifteen heeft een hoog aaibaarheidsgehalte. Wij wensen Charles en Jamal c.s. veel succes. Als ze topkoks worden, komen we ze nog wel een keer tegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden