Uit eten

Waar eten we?..

Mac van Dinther

De Opera in Den Bosch. Wa a r o m ? We hebben zoveel gelezen over het interieur van de Opera, dat we het eens met eigen ogen wilden zien.

Hoe zitten we erbij? Met een beschrijving van de inrichting zouden we met gemak de hele rubriek kunnen vullen. De oude pijpenla met gouden leeuwenkoppen aan de gevel in het hart van Den Bosch staat vol als een rommelmarkt op Koninginnedag. Vanuit ons hoekje hebben we zicht op uiteenlopende zaken als opgezet pluimvee, een Verkadeblik, een snoepautomaat, blikken speelgoed in alle vormen en maten, een kinderwagen, een modelzeilboot, een trapauto en een gipsen engel met blikken vleugels. Onder meer. Onze jas hangt aan de enige echte Sneeuwwitje-kapstok. In deze zee van bric à brac dobberen witgedekte tafeltjes.

Wat eten we? De menukaart is niet alledaags. Wij nemen het menu van chef-kok Harrie Hendriks: mousseline van bloemkool met Schotse coquilles, anijspaddestoelen, Sleeuwijkse slakjes en schuim van Zeeuwse mosselen; Noordzeetong op tagliatelle met olijfolie, knoflook en zeezout; Mechelse koekkoek met snijbonen, morilles, zilverui en saus van Vin Jaune; dadels omwikkeld met katenspek met blancmanger, extract van balsamicoazijn en saus van witte chocolade. Dat alles wordt opgediend onder de orgeltonen van Bach. Beetje heftig, maar wel passend, hier in de schaduw van de Sint Jan.

Smaakt het? Het voorgerecht is een samenspel van weke delen die allemaal anders van structuur zijn: zalvige mousseline, vlezig-zachte coquilles, stevige champignons en veerkrachtige slakjes die zout geven aan het gerecht. Ze gaan goed samen; minpuntje is dat het mosselschuim niet naar mossel smaakt.

De Noordzeetong, een mooie moot vis, wordt geserveerd op een rolletje eierpasta. Er ligt een plas citroensap met zout (fleur de sel) omheen die alles zuur maakt. Daardoor proeven we niks van de speciale Toscaanse ('Ornellaia') olijfolie die in dit gerecht zou zijn gebruikt. 'Typisch Harrie', zegt de serveerster als we er wat van zeggen.

De stukjes filet van Mechelse koekkoek (een oud Belgisch hoenderras dat succesvol is geherintroduceerd) zijn voorbeeldig mals en sappig. De kip rust op dunne slierten snijboon en dikke sappige morilles die barsten van de smaak. Bovenop ligt een knapperig gefrituurd velletje gemaakt van uitgestreken aardappelpuree. De saus van Vin Jaune (een op eikenhouten vaten gerijpte wijn uit de Jura) valt tegen. Hij heeft de consistentie van koffiemelk en smaakt vlak. Sauzen zijn niet Hendriks' fort, in ieder geval niet vanavond. We vinden de samenstelling van het menu ook niet gelukkig. Na al die zachte dingen hadden we nu wel iets willen hebben om de tanden in te zetten.

Het toetje is een originele variatie op de klassieke pannenkoekenmet-spekcombinatie van zoet met zout en rins.

Hoe is de bediening? Wij voelen ons in goede handen bij twee jonge vrouwen die deskundig en gemoedelijk tegelijk zijn. Ze serveren het eten met een vrolijk 'tadaaaaaaam'. Dat zal niet iedereen appreciëren, maar wij wel. Misschien doen ze het ook niet bij iedereen. Dat is nog beter.

Wat kost het?

Per persoon 55 euro. Komen we terug? De Opera is een leuke, gekke tent met spannend en aardig eten. Het is niet goedkoop.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden