Uit eten

Waar eten we?..

Mac van Dinther

Bij Look in Arnhem.

Waarom?

Nu de hoeren na jaren écht weg zijn uit het Spijkerkwartier, moet debuurt op zoek naar andere vormen van vermaak. Eten is geen slechtalternatief. Uit recent onderzoek blijkt dat uit eten de populairstevrijetijdsbesteding is van Nederlanders. Nog vóór damesbezoek dus.

Er wordt aan gewerkt. In een van de doorgaande straten van hetSpijkerkwartier vestigde Look zich een paar jaar geleden. Het begon alseetcafé, maar heeft zich stilletjes ontwikkeld tot een restaurantje metserieus eten.

Hoe zitten we erbij?

De inrichting is die van een eetcafé, dus eenvoudig. Houtenvisgraatparket, tafels zonder kleedjes (maar met stoffen servetten), hardestoelen zoals je ze nog kent van de middelbare school. Tegen de achterwandzit een bar met daarnaast het uitgifteluik van de keuken, waar één kokvoor iedereen kookt.

Wat eten we?

Look heeft een dagelijks wisselende kaart die op een schoolbord staat.De keuze is beperkt. De voor- en hoofdgerechten komen in drie varianten:vis, vlees of vegetarisch. Een bordje oesters (1,50 euro per stuk) behoortook tot de mogelijkheden. Er zijn twee desserts.

Afgaande op de beschrijving zouden sommige gerechten niet misstaan opde menukaart van een pretentieuzer restaurant. Wij beginnen met vis:tartaartje van rivierkreeft op dungesneden venkel met saffraanmayonaise enbisque van steurgarnalen. Daarna vlees: gegrilde ribeye met romige pureeen boerenkool, kalfsjus met witte wijn en roomboter. Toe hebben we parfaitvan zabaglione met abrikozen.

Smaakt het?

Op dunne plakjes venkel ligt een handvol grof gehakte, rood dooraderderivierkreeftjes met bovenop een gele dot saffraanmayonaise. De venkel, diehet met zijn anijssmaak altijd goed doet bij vissige dingen, is lauw envormt een subtiel contrast met de koude kreeftjes. Eromheen ligt een plasokerkleurige saus die lekker vissig smaakt. Je zou willen dat desaffraanmayonaise iets meer naar saffraan smaakt, maar verder is het eengerecht waar geen kok zich voor hoeft te schamen.

Voor de ribeye geldt hetzelfde. Een sappig stuk vlees van de bioslagerop de hoek met een randje vet en een keurig ruitje van het grillen. Goedgepeperde, iets grove aardappelpuree en grasgroene biologische boerenkooldie even is geblancheerd en voor zo'n typische wintergroente bijna frissmaakt. Over de ribeye tuimelen stukjes gebakken salsiccia, verse worst,wat een tikje overijverig is van de keuken. Het toetje is een romige plakijs doorspekt met gouden slierten abrikoos.

Hoe is de bediening?

Ze zijn met zijn tweeën op dik dertig gasten, maar ze zijn steeds optijd en blijven relaxed, zelfs als de bar volstroomt met gasten die ook nogwillen eten. Look is populair.

Wat kost het?

Per persoon 24 euro. Daar lachen we om.

Komen we terug?

Volgens de hoerenrecensenten van hookers.nl kreeg je voor 24 euro bijde dames van het Spijkerkwartier een vluggertje 'P & N' (bedenk zelf watdat zou kunnen zijn). Voor dat geld kun je bij Look prima eten. En je kuntje eigen vrouw meenemen. Of een andere natuurlijk.

Mac van Dinther

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden