uit eten

Waar eten we?..

Mac van Dinther

Château de Raay in Baarlo.

Waarom?

Baarlo is een bescheiden dorp aan de Maas, geen wereldstad. Verbaasdwaren we daarom toen we langs de hoofdweg bordjes zagen staan die de wezennaar het International Art Centre (IAC). Pas echt nieuwsgierig werden wetoen we hoorden dat je daar ook kon eten.

Hoe zitten we erbij?

De bordjes leiden naar Château de Raay, een van de vijf kastelen waarBaarlo prat op gaat. Het woord kasteel is ruim bemeten. Château de Raayis een fors vierkant wit huis met een reeks bijgebouwen. De eerstebebouwing gaat terug tot 1326. Voordat het IAC er zijn intrek nam, was heteen klooster.

Waar voorheen de Heer werd geloofd, is nu een intiem lustoord. Eenterras met teakhouten meubels en bloeiende hortensia's kijkt uit over eenglooiend grasveld aan een stille vijver. Ernaast ligt een kruidentuintjemet een kas waarin de tomaten rijp zijn. Het Art Centre, dat in een apartgebouw huist, staat momenteel op een laag pitje, aldus de ober.

De eetzaal is spectaculair mooi. De voorhof van het kasteel is overkaptdoor een enorme glazen serre die het hoofdgebouw verbindt met tweebijgebouwen. De glazen zaal is belegd met verweerde grijze tegels. Aan debalken hangen kroonluchters in allerlei vormen en maten. Daaronder staanhouten tafels en stoelen met leren zittingen.

Wat eten we?

Jakobsmosselen met banaan, gedroogde tomaat en kerrie-balsamicojus;snoekbaarsfilet op aardappel-octopussalade met bouillabaisseschuim; crèmebrûlée met lavendel en goud geglaceerde abrikozen.

Smaakt het?

De jakobsmosselen, vooral gekozen vanwege de onalledaagse combinatie metbanaan, zijn een verrassing. Vijf kort geschroeide schijven jakobsmosselliggen rond een plas pittige kerriebalsamico, die wonderwel combineert metde zachte zoetheid van staafjes banaan met partjes halfgedroogde tomaat.

Het hoofdgerecht bekoort minder. Een moot op de huid gebakkensnoekbaars ligt op stukjes aardappel en octopus die rondsoppen in eensauszwembad. Kerstomaatjes zijn met hun vocht gebonden tot een lichtzuregelei die best lekker is, maar te overdadig aanwezig, waardoor de niet zoschuimige bouillabaisse wordt weggedrukt. Het toetje is niks bijzonders.Aardig detail is alleen dat de abrikozen warm zijn.

Hoe is de bediening?

Iets te achteloos. Uitleg bij wijn en eten wordt niet gegeven. We moetenzelf zorgen dat de wijnglazen gevuld blijven. De witte wijn staat niet ineen koeler en wordt lauwer naarmate de avond vordert.

Wat kost het?

Voorgerecht 17,50; hoofdgerecht 21; dessert 10.

Komen we terug?

Het eten is niet top, de plek wel. Als hotel lijkt Château de Raay onseen prima verpozingsoord. Dan kun je het eten op de koop toe nemen. Datblijkt, want alle andere gasten, toch algauw een stuk of 25, slapen in hethotel. Maar als je echt goed wilt eten, weten we in de buurt nog wel eenpaar betere adresjes.

Mac van Dinther

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden