Uit een Frans vaatje

Recensent Mac van Dinther gaat op aanraden van Stadjers eten bij Voilà in Groningen.

Beeld Els Zweerink

Pourquoi Voilà? Als je vroeger naar een vreemde stad ging, kocht je een gids. Dat is ontzettend ouderwets. Hip is Ask a local: via sociale media uitvissen wat de lokale bewoners doen. Dat deden wij: via het mondiale leugenbankje van twitter (@macvandinther) lieten we een ballonnetje op: we willen graag weer eens in de stad Groningen eten, maar waar? Voilà!, riepen de meeste stemmen. Voilà dan: daar zijn we.

Waar precies?
Bij een fraai hoekhuis met een groot terras dat uitziet op de achterkant van het UMCG, het academisch ziekenhuis. Dat kan een geruststellende gedachte zijn, maar dat hoeft niet per se. Binnen heerst een sfeer van moderne huiselijkheid tussen de grote ramen aan de voorkant en de achterwand met een behang van gouden bloemen op zwart. De vloer is van licht hout, de stoelen zijn bekleed met roomwit leer. Tegen de zijwand hangt een spiegel met daarboven posters van de Franse meesterkok Auguste Escoffier (1846-1935) en zijn muze Nellie Melba, naamgeefster van de Melbatoast en de Pêche Melba. Om aan te geven dat Voilà culinair gezien uit een Frans vaatje tapt.

Wat eten we?
Niet iets dat we zelf mogen kiezen. Iedere dag wordt een vijfgangenmenu gemaakt met 'dagverse ingrediënten'. Eten wat de pot schaft dus. Dat wordt steeds meer de nieuwe norm. Is daar iets op tegen? Integendeel. Het is handig voor de kok, voorkomt verspilling en zelf kiezen, ach: we moeten al zoveel kiezen. Blij dat iemand anders het een keer voor ons doet.

Hoe smaakt het? Het is een goed uitgekiende maaltijd waarin slim is bespaard op arbeid. Dat moet ook wel, want we zien maar één kok in de open keuken. We beginnen met een plak paté van ganzenborstvlees op brioche. Daarbij eten we een bitterballetje van paddenstoelen met truffel(smaak) en gelei van wortel en sinaasappel. Die gelei ligt er vooral voor het oog, het balletje heeft ook smaak. Vervolgens komt er een ouderwetse soepterrine op tafel met een dikke soep van knolselderij en pastinaak waaruit we zelf mogen opscheppen in een diep bord waarop de garnituur al klaar ligt: stukjes gebakken bloedworst, hazelnoot en bladselderij. Klinkt simpel, maar het is misschien wel het beste gerecht van de avond. Zo'n nootje doet wonderen in knollensoep. Op het hoofdgerecht hebben we wel wat aan te merken. De vis heeft te lang in de oven gestaan, de witlof is iets te enthousiast gekarameliseerd en daardoor erg zoet, de worteltjes hadden uit de ziekenhuiskeuken kunnen komen: geen smaak. Je hoeft er niet over te vallen, maar het kan wel beter. Terwijl de ramen blauw oplichten door ambulances die voorbij scheuren, genieten wij van een bordje Groningse kazen met onder andere een stokoude (elf jaar) brokkelkaas van zuivelboerderij Den Hartogh uit Meedhuizen. Daarna moeten we lang wachten op het nagerecht: een tropische optocht van zoet mango-ijs met pittige rode peper, gegrilde ananas en blokjes groene gelei van aloë vera die geurt naar rozen en oranjebloesem. Een rare keuze in winters Groningen, maar wel goed gemaakt.

Hoe is de bediening? Geen kwaad woord over Jitka, de blonde gastvrouw met bobkapsel, die de zaak runt met haar kokende man Hans. Ze let op, is attent en schenkt fijne wijn.

Eat as a local, dat is dus zo gek nog niet? Laten we het zo zeggen: als wij een gidsje van Groningen zouden maken, stond Voilà er zeker in. Maar gidsen ach, wie koopt die nog?

De Cijfers

De Kosten:
Dagmenu vijf gangen 38,50 euro

De Punten:
Eten 7
Bediening 8
Entourage 7,5
Prijs-kwaliteit 8

Het menu:
Paté van ganzenborst met brioche, bitterbal van paddenstoelen met truffel, gelei van sinaasappel met wortel Soep van knolselderij en pastinaak met gebakken bloedworst, hazelnoot en bladselderij Skrei (winterkabeljauw) met gestoomde mosselen, witte wijnsaus, zwarte linzen, witlof en wortel Groningse kazen Gegrilde ananas met ijs van mango en rode peper, mangobavarois en gelei van aloë vera

Voilà
W.A. Scholtenstraat 39
9711 XB Groningen
050-2801108
www.restaurantvoila.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden