Uit de politieke mode: de eigen bijdrage voor ouderenzorg

Met de verkiezingen in zicht neemt de VVD afstand van een van de meest in het oog springende crisismaatregelen van de kabinetten Rutte. De partij wil, gevolgd door PVV en D66, in de ouderenzorg de eigen bijdrage schrappen, die gebaseerd is op het vermogen. Die bijdrage kan nu oplopen tot 2.300 euro per maand.

Gijs Herderscheê
Oudere wordt verzorgd in een tehuis in Voorschoten Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Oudere wordt verzorgd in een tehuis in VoorschotenBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De vermogensbijdrage voor hulpbehoevenden (thuis en in de verpleeghuizen) werd voorgesteld door het kabinet Rutte I, verhoogd in het Lenteakkoord van 2012 en per 2013 ingevoerd door het kabinet Rutte II. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer nam de maatregel zonder tegenstem aan. Hulpbehoevenden betaalden al een bijdrage op basis van hun inkomen, nu werden ook degenen aangeslagen met fors vermogen.

Die bijdrage riep de afgelopen jaren verzet op onder hulpbehoevende ouderen die spaarzaam hebben geleefd. Zij moeten betalen, maar krijgen in een verpleeghuis intussen dezelfde zorg als mensen die op grote voet hebben geleefd en niet hebben gespaard.

Vermogensbijdrage

Met de financiële crisis achter de rug en de schatkist uit de gevarenzone, draait de politieke wind en neemt het politieke draagvlak voor de vermogensbijdrage snel af. VVD, D66 en PVV willen vermogende ouderen nu ontzien. De VVD neemt daarmee afstand van het kabinet Rutte-Asscher. In het regeerakkoord werd afgesproken dat de door de overheid betaalde zorg gericht zou worden op mensen die die zorg het hardst nodig hebben en 'niet uit eigen middelen kunnen betalen'.

Daar neemt de VVD nu afstand van: oudere vermogenden kunnen als het aan de VVD ligt weer makkelijker een beroep doen op de ouderenzorg. De draai maakte de partij deze week. In het verkiezingsprogramma pleitte de VVD nog voor verlaging van de vermogensbijdrage, maar in een nieuw plan voor de ouderenzorg gaat het om afschaffing. Bij D66 staat in het programma nog niets over de vermogensbijdrage, maar nu komt de partij met dit extra plan. Het CDA en de willen de vrijstelling verhogen. Nu wordt over 23 duizend euro spaargeld geen bijdrage verwacht. De SP wil dit verhogen naar 50 duizend euro voor 'bijvoorbeeld een fatsoenlijke begrafenis', laat Kamerlid Renske Leijten weten. Het CDA noemt nog geen bedrag.

Doorrekening CPB

De goede economische vooruitzichten zijn voor VVD en D66 reden om nu voor afschaffing te pleiten. Bij de doorrekening van de verkiezingsprogramma's door het Centraal Planbureau bleek er in de afgelopen weken nog geld over te zijn waarop VVD en D66 besloten de vermogensbijdrage af te willen schaffen. Het CPB publiceert volgende week de doorrekening van de verkiezingsprogramma's. Daarin kunnen partijen nog met nieuwe maatregelen komen.

Dit jaar verwacht het kabinet dat vermogende ouderen zo'n 200 miljoen euro betalen aan eigen bijdrage voor zorg. Het grootste deel, 170 miljoen, komt binnen via ouderen die zorg krijgen via de Wet langdurige zorg. Het restant, 30 miljoen, betalen vermogende ouderen voor zorg die gemeenten aan huis leveren, zoals thuiszorg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden