Column

'Uit angst voor mensen die vrijheid haten, gaan we vrijwillig aan de ketting liggen'

Onze angst voor gewelddadige terreur staat totaal niet in verhouding tot hetgeen we werkelijk te vrezen hebben, schrijft columnist Joyce Brekelmans. 'Het aantal Nederlandse burgerdoden gerelateerd aan fundamentalistisch moslimterrorisme staat welgeteld op één.'

Beeld anp

De Nederlander is een angsthaas, zo blijkt uit onderzoek. Driekwart van ons geeft namelijk zo maar vrijheden weg, omdat een slechte raadgever hen heeft wijs gemaakt dat het daar veiliger van wordt. Eens te meer aantonend, dat hetgeen we het meest dienen te vrezen, onze eigen stompzinnigheid is.

Nog even los van het feit dat het bespioneren van het internetverkeer van de eigen bevolking met geen mogelijkheid kan voorkomen dat iemand een hand spijkers in een snelkookpan stopt, - of op straat een columnist neerschiet - staat onze angst voor gewelddadige terreur totaal niet in verhouding tot hetgeen we werkelijk te vrezen hebben.

Aan de ketting
De kans dat je in Nederland om het leven komt door een terroristische aanslag is namelijk te verwaarlozen. Sinds 1950 zijn er in ons land precies 30 mensen overleden aan de gevolgen van een terroristische aanslag. Het aantal Nederlandse burgerdoden gerelateerd aan fundamentalistisch moslimterrorisme staat welgeteld op één. Weliswaar is elk slachtoffer van terreur er een te veel, maar het is nogal een slecht idee om uit angst voor mensen die vrijheid haten, vrijwillig aan de ketting te gaan liggen.

Het feit dat jaarlijks ongeveer 1650 Nederlanders zichzelf van het leven beroven, is per slot van rekening ook niet belangrijk genoeg om te investeren in onze geestelijke gezondheidszorg. Dat verdrinking de voornaamste doodsoorzaak is van jongetjes tussen de 1 en 5 jaar, is voor ons geen reden om dan maar boven zeeniveau te gaan wonen. Dat er van de slordige 24.000 doden per jaar als gevolg van tabak-, alcohol- en drugsgebruik slechts 1,3 procent is toe te schrijven aan illegale middelen, heeft geen invloed op ons drugsbeleid. En de jaarlijkse 100+ fatale seksongelukken hebben ons er tot nog toe niet van kunnen weerhouden om toe te geven aan onze vleselijke driften.

Waarom zouden we voor het terrorisme dan wel de regels van het spel veranderen? Waar komt het blinde vertrouwen vandaan in de bijna 5 miljoen Amerikanen met security clearance, die dagelijks onze data uitkammen? Want we kunnen wel roepen dat we niks te verbergen hebben, maar dat maakt het alleen maar makkelijker voor de corrupte medewerker van de veiligheidsdienst om ons te chanteren met de hamsterporno, affaire met de babysitter of de SOA waarvan onze geliefden niets weten.

Minder naïef
Als we dan toch de angst laten regeren, is het wellicht aan te raden iets minder naïef te zijn wat betreft machtsmisbruik. Op dit moment worden namelijk in Nederlandse detentiecentra vluchtelingen gemarteld uit naam van de veiligheid. Tegelijkertijd zitten in Guantanamo Bay nog steeds mensen vast zonder enige vorm van proces, op bevel van een winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.

Mensen die de waarheid spreken over machtsmisbruik, moeten vluchten voor represailles van democratische regeringen die graag mogen pochen over hun beschaving en vrijheid.

Op 11 september 2001 incasseerde de westerse wereld een klap die we blijkbaar nog niet te boven zijn. Bijna twaalf jaar later is een verwijzing naar 9/11 nog steeds voldoende om onze hunkering naar veiligheid aan te wakkeren en kritisch denken in de kiem te smoren. We willen niet weten dat veiligheid niet te koop is en al helemaal niet dat risico de echte prijs is van vrijheid. Uit angst voor de beer op de weg vlucht de angsthaas zijn hok in, en trekt zelf de deur van zijn kooitje in het slot.

Joyce Brekelmans is blogger en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @JoycePants

 
De jaarlijkse 100+ fatale seksongelukken hebben ons er tot nog toe niet van kunnen weerhouden om toe te geven aan onze vleselijke driften
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden