Uit andere media

België is nog niet verloren, constateren de kranten in de drie taalgebieden van het land. Wel is er duidelijk iets geknakt in de onderlinge verhoudingen....

Le Soir

Le Soir
De Vlamingen hebben een taboe doorbroken, en de geur van unilateraal machtsvertoon geroken. De Franstaligen op hun beurt hebben een vernedering zonder weerga doorgemaakt en zullen zich slachtoffers voelen van deze Belgische akte van verlating.

Le Soir
Dat is de psychologische kant van de stemming van woensdag. Dan de politieke kant van de zaak. Vlamingen en Franstaligen staan steeds vijandiger tegenover elkaar. Vlaanderen is geradicaliseerd, met de stemming van woensdag als resultaat.

Le Soir
De nieuwe regering zal staatshervormingen moeten doorvoeren met instemming van alle partijen. Sinds gisteren weten we dat, mocht dit niet lukken, het nieuwe België ook door enkele van die partijen aan andere partijen blijkt te kunnen worden opgelegd.

Het Laatste Nieuws

Het Laatste Nieuws
Voor de Belgische federatie is 7 november een trieste dag geworden. Het is de dag dat Vlaanderen zich gemanifesteerd heeft als een imperialistische mogendheid. De tweeledige staat België kan alleen worden bestuurd bij consensus. Het unieke aan België is dat meerderheid en minderheid hebben afgesproken alles in het land door overleg te regelen en niet door de dictatuur van het getal. Dat deed velen in de wereld met bewondering naar België kijken. Gisteren is daar een einde aan gemaakt.

De Morgen

De Morgen
Stel dat wat we gisteren meemaakten een zorgvuldig geregisseerd toneelstukje was om de onderhandelingen te deblokkeren?

De Morgen
De eerste zondag van de herfstvakantie maakten de Vlaamse onderhandelaars er geen geheim van dat ze woensdag zouden stemmen, als een onderhandelde oplossing onmogelijk zou blijken. Daarna vertrokken ze doodkalm op verlof, terwijl de logica zou voorschrijven dat ze hard aan zo’n oplossing zouden werken. Dat gebeurde niet, het BHV-dossier dook pas begin van deze week weer op, toen er geen tijd meer was tot een oplossing te komen. Er volgden wat verplichte nummertjes, maar er was zelfs geen overleg meer, geen nachtje doortrekken in de hoop op een ultiem compromis. Er was eigenlijk alleen het afwachten van de stemming.

De Morgen
Misschien was dat ook wel zo. De Franstaligen kunnen zeggen dat ze niet hebben toegegeven en dat dit bewijst hoe de Vlamingen afdrijven naar het separatisme. Tegelijk zit BHV anderhalf jaar gevangen in een parlementaire procedure, zodat er toch een oranjeblauwe regering kan komen. Die kan men laten vallen in 2009, als er meerdere verkiezingen tegelijk zijn. Als men die weer in gaat met (lonende) Vlaamse eisen, is men vertrokken voor minstens vier jaar, en niet voor het miezerige anderhalf jaartje dat er nu overschoot. Zeg nu nog dat Leterme geen visie op lange termijn heeft.

De Standaard

De Standaard
Het is zonder meer opmerkelijk dat de door de Franstaligen zo gevreesde stemming niet heeft geleid tot een onmiddellijk einde van de regeringsonderhandelingen. Bij alle betrokken partijen is de wil om zelf deel uit te maken van de volgende regering klaarblijkelijk groter dan de verontwaardiging over het Vlaamse initiatief in de Kamer. Maar een ‘noodregering’ maken voor uitsluitend socio-economische thema’s, zonder communautaire inhoud, is de realiteit van dit land miskennen. Zo’n regering is knutselwerk dat geen antwoord biedt op de fundamentele uitdagingen waar dit land voor staat.

La Libre Belgique

La Libre Belgique
In een democratie gaat het niet om de meerderheid die regeert, maar om de meerderheid die regeert met respect voor de rechten van de minderheden. Ook in België. Voor het eerst heeft Vlaanderen gebruik gemaakt van zijn getalsmatige overwicht – de extreemrechtse fascisten van het Vlaams Belang inbegrepen – om de Franstaligen duidelijk te maken dat er niet valt te onderhandelen. Dat is afschuwelijk! Vlaanderen gedraagt zich alsof het een onderdrukte meerderheid is, omringd door vijanden. Zonder de wapens op te pakken – gelukkig maar – wil het, net als de Serviërs in Bosnië, zijn territorium linguïstisch zuiver houden. Gisteren heeft het sterke Vlaanderen op een zwakke manier zijn kracht getoond. En wat zal het opleveren? Niets! Want België zal niet ophouden te bestaan. Meer dan ooit blijkt dat de sociaal-economische gevolgen daarvan te groot zouden zijn. Wel is wantrouwen voortaan de norm, nu Vlaanderen misbruik heeft gemaakt van zijn kracht.

Het Belang van Limburg

Het Belang van Limburg
Wij Vlamingen kunnen ons al lang niet meer van de indruk ontdoen dat de Franstaligen van hun paritaire vertegenwoordiging misbruik maken om als Franstalige minderheid steeds opnieuw hun wil op te dringen aan de Vlaamse meerderheid. Wanneer Vlamingen in Wallonië gaan wonen, vinden ze het normaal dat ze in hun relaties met de plaatselijke overheden het Frans moeten gebruiken. Het omgekeerde is helaas niet waar. Daarom moeten alle Vlaamse partijen nu doorzetten. Alleen met wederzijds respect tussen Vlamingen en Franstaligen kan dit land functioneren. Wanneer dat respect niet spontaan is, moet men het afdwingen.

Grenz Echo

Grenz Echo
Op zich is er weinig gebeurd; zowel de Vlamingen als de Franstaligen hebben zich slechts aan hun verkiezingsbeloftes gehouden. Wel is het vertrouwen geknakt. Een van de twee grote gemeenschappen heeft haar wil opgelegd aan de ander. Dat is wat de situatie beklemmend maakt. Voortaan geldt het recht van de sterkste. Overigens is het gedrag van de Vlamingen wel begrijpelijk. Decennialang hebben de Franstaligen hen paternalistisch behandeld. Iets meer begrip daarvoor had geen kwaad gekund.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden