Uilen en eksters rouwen, terwijl Noord-Koreaanse mythefabriek een nieuwe leider lanceert

Niet alleen menselijke inwoners van Noord-Korea huilen om het verlies van de Geliefde Leider, ook de dieren en de bomen zijn in diepe rouw gedompeld. De media besteden veel aandacht aan de vreemde natuurlijke fenomenen die zich in het land voordoen sinds Kim Jong-il is overleden, omdat dit bewijst dat niemand hem zal vergeten.

Een portret van Kim Jong-il. © ANP

Zo is er het ijs op een gigantisch meer, dat van verdriet spontaan in tweeën brak. Een rode gloed op de berg waar de leider is geboren en de geheimzinnige verzameling van eksters in een enkele boom, die zijn samengekomen om de Geliefde Leider de laatste eer te bewijzen,

Het media-apparaat is na het leger van Noord-Korea misschien wel het belangrijkste instituut dat de leiders van het land in het zadel houdt. Zo zijn er overal zijn foto's en billboards te zien van Kim Jong-il en zijn vader Kim Il-sung. En elke dag worden hun talenten op radio en televisie bezongen.

Natuurlijke fenomenen
Brian Myers, professor Internationale Relaties aan de Donseo Universiteit in Zuid-Korea, heeft de Noord-Koreaanse media-uitingen jarenlang bestudeerd. Hij zegt tegen de BBC dat een dergelijke weergave van natuurlijke fenomenen ook in andere politieke systemen is gebruikt. Zowel in imperiaal Japan, als in Nazi-Duitsland, zou het fysieke terrein de eigenschappen van het ras of het land verbeelden.

In het geval van Kim Jong-il heeft de mythefabriek al jaren gedraaid - en creeërden zij de enige informatie die de bevolking voorgeschoteld krijgt. Mensen in Noord-Korea zullen dus niet verbaasd zijn dat de natuur van slag is na het verscheiden van de leider.

'Kim Jong-il was volgens de propaganda-machine altijd voor zijn land aan het werk, waardoor mensen zich schuldig voelden over hoe veel hij voor hen over had. Een deel van de rouw komt daar ook vandaan', aldus Myers.

Voorschriften
Sunmu, een Noord-Koreaanse artiest die is gevlucht naar Zuid-Korea, heeft deel uitgemaakt van de propaganda-machine en werkte onder Kim Il-sung. Hij vertelt de BBC dat slechts een handvol mensen de leider zelf mocht tekenen. 'Er waren tot in detail voorschriften over hoe de tekeningen er uit moest zien en wat er op de achtergrond moest staan. Het enige dat ik hoefde te doen, was de richtlijnen volgen. De leider zelf mocht ik niet tekenen, terwijl ik het zo graag wilde. Daarom sloot ik mezelf af en toe op, om hem toch in het geniep te portretteren, om het werk vervolgens te verbranden.'

Volgens Sunmu zou hij in een politiek gevangenkamp zijn terechtgekomen, of 'misschien zelfs geëxecuteerd' als iemand er achter was gekomen.

Mythische proporties
Nu is het de beurt van Kim Jong-un, de zoon van Kim Jong-il en onlangs gedoopt tot de 'Grote Opvolger', om tot mythische proporties te worden opgeblazen. Maar eerst moeten de Noord-Koreaanse uilen, die tijdens een herdenkingsdienst door de ramen naar binnen zouden zijn gevlogen, klaar zijn met rouwen.

Beeld afp
Beeld ap
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden