Ui met room uit de oven

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: ui met room, laurier en stilton.

Beeld Yvette van Boven

Oh, oh de ui. Hij heeft maar een nederige rol in onze keuken. U vergeet gewoon hoe zalig hij is en dat terwijl bijna elk recept met hem begint. Een gefruit uitje in roomboter of olijfolie ruikt hemels, pas dan is het gerecht écht begonnen.

Maar een ui kan op zichzelf ook heel goed de hoofdrol krijgen. Dan gaat u er toch anders naar kijken. In mijn buurtsuper zijn veel soorten ui te koop, die kunt u in zo'n gerecht als hieronder allemaal goed uitproberen. Ik spoor u daartoe aan. Probeer maar eens. Wij aten dit gerechtje bij een gebraden kippetje met een kom groene sla erbij. Ui-tmuntend was het.

Bereidingswijze

Breng een pan bouillon aan de kook. Dat kan groentebouillon zijn, maar runder- of kippenbouillon is ook goed. Pel de uien, maar laat ze wel heel. Doe ze in de pan kokende bouillon, breng opnieuw aan de kook en draai het vuur dan middelhoog, zodat de uien zachtjes garen. Kook ze ongeveer 45 minuten tot 1 uur of tot ze zacht zijn en u geen weerstand voelt wanneer u er met een scherp mesje in prikt. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van de ui.

Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Schep de uien uit de pan, halveer ze en leg ze, gesneden kant naar onder, in een ovenschaal. Overgiet met room, druk de laurierblaadjes ertussen en verkruimel de blauwe kaas erop. Bestrooi met zwarte peper en bak in 25 minuten goudbruin.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Benodigdheden

1 pan of zoveel bouillon tot alles onder staat
4 grote uien
200 ml room
6 blaadjes (verse) laurier
100 g stilton (of andere kaas, zoals parmezaanse of oude brokkel)
versgemalen zwarte peper

Beeld Illustratie Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.