Ugandese-rebellenleider zegt vrede te willen

NAIROBI (ANP) - Een van de meest gezochte rebellenleiders van de wereld, Joseph Kony van het Ugandese Verzetsleger van de Heer (LRA), heeft een oproep gedaan om zijn al twee decennia durende oorlog met de Ugandese regering te beëindigen.

Kony deed zijn oproep op een video waar persbureau Reuters de hand op heeft gelegd. De opnames dateren van drie weken geleden en zijn gemaakt in het zuiden van Sudan.

,,De meeste mensen kennen me niet. Ik ben geen terrorist. Ik ben een mens. Ook ik wil vrede'', zei Kony die een zeer teruggetrokken leven leidt. Het is voor het eerst in jaren dat er beelden zijn van de door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag gezochte rebellenleider. De LRA zaait al twintig jaar dood en verderf in Noord-Uganda en heeft duizenden kinderen ontvoerd en tot kindsoldaten of seksslaven gemaakt.

Wreed

De obscure, wrede strijdgroep van Kony had het ook geregeld aan de stok met de Zuid-Sudanezen van de Sudanese Volksbevrijdingsbeweging (SPLM). Uitgerekend een topfiguur van deze beweging, de Zuid-Sudanese vicepresident Riek Machar, heeft als bemiddelaar een ontmoeting met Kony weten te regelen.

Eerdere pogingen gestrand

Eerdere pogingen van de Ugandese president Yoweri Museveni om via gesprekken Kony te bewegen het bloedvergieten te staken, liepen op niets uit. Uganda riep de hulp in van het ICC dat Kony sindsdien zoekt. De SPLM werd aanvankelijk gezien als een middel om Kony gevangen te nemen, maar zo ver is het niet gekomen. Machar overhandigde zelf een flinke som geld aan Kony ,,om eten, geen munitie, te kopen''.

Van Kony was weinig meer bekend hoe hij er ongeveer uitzag en dat zijn bloedige strijdlust voornamelijk was gericht tegen de Ugandese president. Hij riep zichzelf daarvoor tot een geestelijk leider uit die was bezeten door de Heilige Geest. Op de videoband is hij niet alleen duidelijk te zien, maar hij houdt ook een redevoering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden