UFO-meldingen waren één groot misverstand

Geheime rapporten van Amerikaanse inlichtingendiensten over UFO’s, vliegende schotels en buitenaardse wezens zijn toch minder onthullend dan liefhebbers van de X-files hadden gehoopt....

Van onze verslaggever Jeroen Trommelen

Het document werd in 1980 door de inlichtingendienst opgesteld om openbaring van 239 geheime ‘UFO-rapporten’ bij de rechtbank te voorkomen.

De rapporten werden opgeëist door Amerikaanse UFO- en X-file-fanaten, verenigd in de Citizens Against Unidentified Flying Objects Secrecy. Het bestaan van geheime rapporten van geheime diensten over geheime objecten was volgens de organisatie een bewijs dat UFO’s echt bestaan.

Het document over de rapporten werd alsnog vrijgegeven op basis van de Amerikaanse Wet openbaarheid bestuur. Sommige details zijn nog altijd onleesbaar gemaakt, maar de echte reden voor de toenmalige geheimhouding wordt wel duidelijk.

Vrijwel alle bij de geheime dienst bekende ‘UFO-meldingen’ waren gebaseerd op vermeende vliegende schotels die Russische militairen en radarstations tussen 1958 en 1979 meenden te hebben waargenomen.

Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten raakten daarvan op de hoogte door het afluisteren en ontcijferen van militaire verbindingen met onder meer Russische radarstations. Dat de diensten deze vertrouwelijke communicatiekanalen hadden gekraakt, mochten de Russen niet weten. De NSA hield publicatie van de rapporten daarom tegen.

Uit eerdere documenten bleek al dat veel ongeïdentificeerde objecten Amerikaanse (spionage)vliegtuigen, satellieten of meteorieten waren. Nieuw is de verklaring dat er ook UFO-meldingen ontstonden door verkeerde interpretaties. Zo rapporteerden Russische stations alles dat op hun radarscherm verscheen, maar niet meteen benoemd kon worden, als een technisch onidentificeerbaar object. De NSA-cryptolinguïsten maakten daar UFO’s van.

Een ander, intern UFO-rapport ging volgens het document helemaal niet over vliegende schotels, hoewel dat in de eerdere gecensureerde versie wel zo leek. Het rapport was een kritische interne analyse over het falen van de NSA om ‘verrassende of opzettelijk misleidende’ informatie te duiden.

Om de kritiek binnen te houden, werd van de titel ‘UFO’s and the Intelligence Community Blind Spot to Surprise or Deceptive Data’, aanvankelijk alles geschrapt. Behalve het eerste woordje. Geheim agenten Mulder en Scully zouden zich in de X-Files helemaal voor niets druk hebben gemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden