UEFA zegt niets over omkoping in voetbal

VAN ONZE VERSLAGGEVER CHARLES BROMET

BRUSSEL - Houdt UEFA-voorzitter Michel Platini woord en gaat hij werk maken van het aanpakken van misstanden in het Oost-Europese voetbal? Met die prangende vraag bleef de delegatie van de internationale spelersvakbond Fifpro dinsdag achter in Brussel na de presentatie van het Zwartboek Oost-Europa. Daaruit blijkt dat het zogeheten 'match-fixing' een enorme bedreiging vormt voor het voetbal in dat gebied.

Van de UEFA alsmede van de nationale voetbalbonden wordt een reactie verwacht nu de ontluisterende resultaten bekend zijn van een uitvoerig onderzoek onder profvoetballers uit twaalf Oost-Europese landen. Omkoping, chantage en niet of te laat betaalde salarissen zijn de meest in het oog springende voorbeelden van geweld en bedrog.

Volgens onderzoeksleider Dejan Stefanovic, de voorzitter van de Sloveense spelersbond en tevens bestuurslid van Fifpro, kan de UEFA de resultaten uit het zwartboek niet negeren. 'Er moet nu een reactie komen, dat kan niet anders.'

Het klonk vertwijfeld, zeker in de wetenschap dat de Europese voetbalbond niet aanwezig was bij de presentatie en ook niet de behoefte voelde te reageren.

Theo van Seggelen, secretaris-generaal van Fifpro, trachtte de toch opvallende afwezigheid van de bond te bagatelliseren. 'Ze willen eerst de resultaten bestuderen, want ze zijn zich wel bewust van de misstanden', zei hij. Hij wil niet spreken van een teleurstelling. 'Het is niet ons doel een oorlogsverklaring te uiten. We dringen erop aan dat er iets gebeurt.'

Afgevaardigden van Europol, de Europese Commissie en het Europees Parlement waren wél aanwezig. Namens de PvdA sprak Europarlementariër Emine Bozkurt de hoop uit dat maatregelen niet langer uitblijven. Zij wees met name op het hoge percentage spelers dat zegt te zijn benaderd voor omkoping. 'Platini heeft vorig jaar al een keer verkondigd dat het zo niet langer kan. Ik zou hem willen zeggen: practice what you preach', aldus Bozkurt.

Er is scepsis, ook bij Fifpro zelf. Zo was het opmerkelijk te horen wat het Russische bestuurslid Nikolay Grammatikov, voorzitter van de Russische spelersvakbond, had te zeggen over de aanpak van geweld en chantage binnen het voetbal in zijn land.

Die aanpak ontbreekt. 'En daarin is geen verandering gekomen nadat Rusland het WK kreeg toegewezen.' Stefanovic ziet dezelfde houding in Slovenië. Hij blijft strijdbaar. 'Als er nu niets verandert, is het tijd voor andere maatregelen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden