UEFA fel tegen idee opzegtermijn spelers

De Europese voetbalunie UEFA vreest dat de FIFA zich te toeschietelijk gaat opstellen in de gesprekken met de Europese Commissie over het vergoedingensysteem....

Reuters

Uit enkele publicaties krijgt de Europese afdeling de indruk dat de wereldbond voetballers wil toestaan met een opzegtermijn van drie maanden een club te verlaten. De Europese Unie vindt dat langdurige contracten en daarbij behorende afkoopsommen in strijd zijn met de wetgeving.

De instantie wil in feite dat er vrij verkeer van spelers tussen clubs mogelijk moet zijn. In kringen van de voetballerij wordt deze gang van zaken algemeen als de doodsteek voor de bedrijfstak gezien.

'Als de FIFA inderdaad vindt dat een speler onder deze voorwaarden kan vertrekken, zijn kennelijk een paar mensen op het hoofdkwartier van die bond gek geworden', verklaarde David Bein, de vice-voorzitter van de Engelse bond (FA).

UEFA-woordvoerder Mike Lee zei: 'We hebben de FIFA schriftelijk verzocht dit voorstel in te trekken. Er is de afgelopen weken geen overleg met ons geweest. We zijn bang dat dit de positie van de voetbalwereld in het conflict met de Europese Commissie ondermijnt. We hadden ons als eenheid moeten blijven manifesteren.'

Afgelopen vrijdag stond er een vergadering tussen de Europese Unie en, onder meer, de FIFA en de UEFA op het programma. De voetbalbonden vroegen echter uitstel, omdat ze meer bedenktijd nodig hadden. De verwachting is dat de bijeenkomst deze week alsnog plaatsheeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden