UEFA: bij nieuwe rellen diskwalificatie voor Engeland en Rusland

Het bestuur van de Europese voetbalbond UEFA dreigt Engeland en Rusland te diskwalificeren op het EK als hun supporters zich nog een keer misdragen. Dat krachtige signaal gaf het UEFA-bestuur zondag af naar aanleiding van de ongeregeldheden een dag eerder in Marseille. Russische fans drongen daar het vak met Engelse fans binnen, wat leidde tot vechtpartijen en paniek.

Russische supporters vallen Britse supporters aan in het stadion in Marseille.Beeld ap

De tuchtcommissie van de UEFA heeft een strafonderzoek ingesteld naar de Russische voetbalbond. In de aanloop naar de EK-wedstrijd werd Marseille dagenlang geteisterd door voetbalrellen tussen hooligans uit Rusland en Engeland.

De UEFA gaat ook de beveiliging binnen de EK-stadions aanscherpen. Zo moet worden voorkomen dat rivaliserende supportersgroepen in de stadions met elkaar op de vuist kunnen gaan.

'Voor zulk onacceptabel gedrag van zogenaamde supporters is geen plek in het voetbal', stelt de UEFA. 'We moeten onze sport beschermen en verdedigen. Het UEFA-bestuur heeft de bonden van Engeland en Rusland gewaarschuwd dat het niet zal schromen om extra sancties op te leggen, die los staan van de beslissing die de onafhankelijke tuchtcommissie zal nemen. Als zulk geweld nogmaals voorkomt, hoort diskwalificatie van beide landen op het toernooi tot de mogelijke sancties.'

'Als commando's gingen de Russische hooligans de Engelsen te lijf'

Sinds donderdagavond werd Marseille geplaagd door vechtpartijen tussen Franse, Engelse en Russische supporters. Maar zaterdagmiddag barstte het geweld pas echt los.

Paniek en vechtpartijen

In het stadion werd zaterdag vanuit het Russische vak vuurwerk afgeschoten richting de Engelse fans. Aan het einde van de wedstrijd bestormden Russen het Engelse vak, wat tot paniek en vechtpartijen leidde. De UEFA heeft Rusland ook aangeklaagd vanwege racistisch gedrag. De tuchtcommissie behandelt de zaak dinsdag. Een zware boete dreigt voor Rusland. De Russische sportminister Mutko noemde het UEFA-besluit 'de juiste beslissing'.

Mutko, tevens voorzitter van de nationale voetbalbond, wil de daders opsporen. 'We zullen ze dan zelf ook bestraffen', zei hij. Hij zette wel zijn vraagtekens bij de veiligheidsmaatregelen in het stadion. 'Men moet zulke wedstrijden goed organiseren en zorgen dat de fans gescheiden blijven.' Een andere hoge voetbalfunctionaris uit Rusland leverde ook kritiek op de Franse overheid. 'Vandaag konden fans vuurwerk meenemen het stadion in, morgen wellicht een bom.'

De UEFA veroordeelde de incidenten in Marseille meteen. Er werd zaterdag direct een onderzoek ingesteld naar het geweld. De voetbalfederatie zei de uitkomst daarvan af te wachten voordat er verdere stappen werden ondernomen. Sportminister Mutko zei zondag te verwachten dat de UEFA Rusland uiteindelijk zal straffen. 'We hebben ons niet gedragen', aldus de bewindsman.

Supporters op de vuist op de tribune in Stade Vélodrome.Beeld afp

Traangas en waterkanon

UEFA hekelde de 'daden van geweld' door 'mensen die niets te maken hebben met het voetbal'. De kans is dat UEFA in het eindoordeel ook rekening houdt met de incidenten in 2012 toen Russen stadionbeveiligers aanvielen in Polen.

In Marseille kwam het de afgelopen dagen meermaals tot confrontaties tussen de verschillende groepen supporters. Voorafgaande aan de wedstrijd grepen agenten in toen Engelse en Russische supporters met elkaar op de vuist gingen nabij het Stade Vélodrome, waar de wedstrijd werd gespeeld. De politie zette traangas en een waterkanon in.

Na het eindsignaal klommen Russische voetbalfans in vakken waar Engelse voetbalfans zaten. Agenten en stewards hadden grote moeite rivaliserende supporters uit elkaar te houden.

Britse supporters in Marseille.Beeld reuters

Eerder op de dag moest de politie ingrijpen in de oude haven van Marseille, toen Engelse, Russische en Franse supporters de confrontatie zochten. Twee Britse supporters verkeren in kritieke toestand.

De Franse autoriteiten spraken van een 'indrukwekkende' vechtpartij van korte duur. 'De rust is teruggekeerd binnen enkele minuten', verklaarde de politie, die de menigte supporters uiteendreef met traangas en een waterkanon. Op Twitter circuleren filmpjes waarop is te zien hoe fans elkaar klappen en trappen verkopen, alvorens de politie ingrijpt.

In een poging de avond rustig te laten verlopen, hadden de lokale autoriteiten voor de Britse en Russische voetbalfans aparte routes aangelegd naar het Stade Vélodrome.

Derde dag

Het is de derde dag op rij dat de politie moet ingrijpen in Marseille. Donderdag- en vrijdagnacht raakten Engelse voetbalsupporters ook al slaags met Franse jongeren en Russische fans. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn zeven mensen opgepakt, niemand raakte gewond.

Direct na de wedstrijd Frankrijk-Roemenië heerste er een gespannen sfeer in de stad. Honderden Engelse fans stonden tegenover tientallen agenten. Er werd met flessen en stoelen gegooid, de politie zette traangas in. Caféhouders in het uitgaansgebied sloten daarop snel hun deuren. Rivaliserende supportersgroepen uit Engeland, Rusland en Frankrijk kwamen tegenover elkaar te staan.

Britse voetbalsupporters in Marseille.Beeld reuters

'Uitgelokt door Franse jongeren'

Volgens een eigenaar van een Ierse pub zijn de rellen van donderdag uitgelokt door jongeren uit de voorsteden en hadden de Engelsen geen kwaad in de zin. 'Ze waren alleen aan het feesten en aan het zingen. Geen problemen verder.'

De relletjes voeden de angst voor een herhaling van de grootschalige ongeregeldheden tijdens het WK in 1998. Toen waren er op het strand enorme vechtpartijen tussen Engelse supporters, fans uit Tunesië, en jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst uit Marseille. De rellen duurden twee dagen.

Beeld afp

Rusland 2018

De UEFA zegt de ongeregeldheden in Marseille 'te betreuren'. 'We hebben er vertrouwen in dat de veiligheid van de reizende fans zal worden verzekerd door de lokale autoriteiten, die verantwoordelijk zijn voor de rust in de stad. We roepen alle fans op zich verantwoordelijk te gedragen gedurende het toernooi.'

Mutko, die bij de wedstrijd aanwezig was, zei dat het voetbalgeweld niets te maken heeft met het WK 2018 dat in Rusland gehouden wordt. Tegen persbureau AP zei hij dat er geen vergelijkingen gemaakt kunnen worden. Mutko is nauw betrokken bij de organisatie van de wereldkampioenschappen. Ook het Russische organisatiecomité wilde geen parallellen trekken: 'Het WK is over twee jaar, dit is een ander toernooi.'

Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden