'UCK wint aan kracht tegen Servisch leger'

'Als een feniks is het UCK uit zijn as herrezen. De Servische troepen zitten nu in de tang: aan de ene kant is er de druk van de NAVO-luchtaanvallen, aan de andere kant de offensieven van de Kosovaarse bevrijdingsbeweging', zei NAVO-woordvoerder Jamie Shea vrijdag in Brussel....

Van onze buitenlandredactie

De Servische troepen worden volgens Shea nu lastig gevallen door het Kosovo Bevrijdingsleger UCK 'op een manier die ze niet meer hadden verwacht'. Het Joegoslavische leger heeft zijn anti-guerrillastrijd opgevoerd, 'maar dat leidt ertoe dat dagelijks duizend nieuwe rekruten zich bij de UCK aanmelden'.

Het UCK zou inmiddels een corridor hebben geopend die Kosovaarse vluchtelingen een uitweg biedt in de richting van Albanië. Shea benadrukte dat de NAVO geen officiële contacten heeft met het UCK. 'Kennelijk krijgen ze ergens hun wapens vandaan. Maar niet van de NAVO.'

De NAVO kon gisteren nog niet veel meer licht werpen op de gebeurtenissen van woensdag, toen een NAVO-piloot abusievelijk een bom liet vallen op een konvooi met vluchtelingen. De alliantie weigert vooralsnog de videoband vrij te geven waarop de explosie te zien is. De berichten over het aantal konvooien dat woensdag geraakt is, variëren van twee tot vier. Volgens Shea is de NAVO er slechts zeker van dat één aanval is uitgevoerd op civiele doelen. 'Voor de rest weten we het gewoon niet. Ik hoop dat u het antwoord ook in Belgrado zoekt.'

Noodkreet Macedonië

Macedonië kan de opvang van de vluchtelingen uit Kosovo niet aan. Het kleine Balkan-landje herbergt nu al ongeveer 120 duizend vluchtelingen. Volgens de Unhcr zijn nog eens 100 duizend Kosovaren onderweg.

Ook in de Joegoslavische republiek Montenegro dreigt de situatie uit de hand te lopen. Daar zijn nu al 63 duizend mensen opgevangen, en er worden de komende dagen duizenden Kosvaren verwacht. 'Montenegro zit al voorbij het verzadigingspunt', waarschuwde de Unhcr.

Macedonië heeft een dringend beroep gedaan op andere landen een deel van de last te dragen. 'Waarom kunnen de Kosovaren niet in Bulgarije, Roemenië of Griekenland worden opgevangen', vroeg de Macedonische ambassadeur in Nederland, Petre Mitev, zich af op een persconferentie in Den Haag. Hij voorziet een economische catastrofe als de situatie nog langer voortduurt.

Bewijs voor massagraven

Washington heeft nieuwe bewijzen voor massamoorden en de vernietiging van meer dan vierhonderd dorpen in Kosovo. 'Wij hebben vrij overtuigend bewijs voor massaexecuties en een groot aantal massagraven ten westen van de Kosovaarse hoofdstad Pristina', verklaarde woordvoerder James Rubin van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De nieuwe informatie is samengesteld uit ooggetuigenverklaringen van vluchtelingen en onafhankelijke bronnen.

'Rugova is gijzelaar'

De gematigd leider van de Kosovaren, Ibrahim Rugova, wordt als gijzelaar vastgehouden in Belgrado. Volgens een woordvoerder van Rugova's Democratische Liga is de leider 'honderd procent zeker een persoonlijke gevangene' van de president Milosevic.

Rugova had vrijdag een ontmoeting met de Servische president Milan Milutinovic en de vice-premier Sainovic. In een verklaring die door het Servische persbureau Tanjug werd verspreid, zeggen de drie het erover eens te zijn dat de stopzetting van de NAVO-bombardementen een voorwaarde is voor het hervatten van het 'politieke proces'.

Chemische wapens

Volgens Amerikaanse ambtenaren heeft Joegoslavië grote hoeveelheden chemicaliën opgeslagen die als wapens kunnen worden ingezet. President Clinton heeft een 'directe en overweldigende' reactie op een eventuele chemische aanval beloofd. Joegoslavië heeft echter nog nooit aangegeven van plan te zijn chemische wapens in te zetten en ook het Pentagon ziet geen tekenen die in die richting wijzen.

Grondtroepenoorlog

'Op dit moment zijn er in Kosovo 150 duizend gewapende Serviërs in Kosovo', zei de Joegoslavische generaal Nebosja Pavkovic gisteren. Hij beloofde felle tegenstand, mocht de NAVO besluiten met grondtroepen Kosovo binnen te vallen.

Mladic ontkent rol in Kosovo

De van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Servische generaal Ratko Mladic ontkent paramilitaire troepen te leiden in Kosova, waar Washington hem deze week van beschuldigde. Mladic beschuldigt het Westen van genocide tegen de Serviërs. 'Dit zijn mijn laatste publieke woorden. Ik weiger om in discussie te gaan met internationaal tuig dat altijd liegt', zei hij tegen het persbureau Reuters in een café in Belgrado. Mladic wordt gezocht door het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden