UCK wil de NAVO niet langs grens Kosovo

De radicale vleugel van het UCK, het Kosovo-bevrijdingsleger, heeft gisteren laten weten 'te blijven vechten tot de overwinning is behaald'....

AFP, AP, Reuters

PRISTINA

Met de NAVO aan de Albanese (én Macedonische) grens met Kosovo zou immers de toevoer van wapens en munitie vanuit Albanië worden afgesloten. Het UCK roept de twee miljoen Albanezen in Kosovo op 'de rijen te sluiten en met ons te vechten voor de overwinning'.

Maar in de rijen van de Albanezen heerst onenigheid over de beste strategie. Want naast de radicale parolen klinken ook gematigder stemmen. In de Albanese krant Koha Ditore zegt Shaban Sala, een van de kopstukken van het UCK, dat het Kosovo-Bevrijdingsleger akkoord is gegaan om samen met de gematigde Ibrahim Rugova een regering te vormen.

Op het Internet meldde Rugova gisteren dat het momenteel moeilijk is vanwege de voortdurende gevechten in Kosovo om met de UCK-leiders in contact te komen. 'Het Servische offensief heeft hen geïsoleerd. Maar hun standpunten zullen vast en zeker gehoord worden in onze toekomstige coalitie', aldus Rugova.

Intussen wordt steeds duidelijker welke visie de internationale Contactgroep op de toekomst van Kosovo huldigt. Het plan van deze groep voorziet in een 'autonomie plus'. Dat wil zeggen: Kosovo wordt een sterk autonome republiek, maar wordt het recht ontzegd zich af te splitsen van Joegoslavië.

Het nieuwe Servische offensief in Kosovo blijft voortduren in voornamelijk het district Decani in West-Kosovo vlakbij de grens met Albanië. Volgens de Albanezen rukken de Serviërs op met 110 pantserwagens en tanks tegen een viertal dorpen, die in handen zijn van het UCK: Prilep, Glodjane, Grmocel en Crnobreg.

Over het aantal vluchtelingen dat vanwege de oorlog op de dool is geraakt liggen de schattingen ver uiteen. De UNHCR schat dat het er 167 duizend zijn, andere hulporganisaties spraken van meer dan 300 duizend. In het district Decani alleen al zouden het er 80 duizend zijn. 'Overdreven', zeggen de Serviërs. Het World Food Program helpt in en rond het dorp Cirez ongeveer 25 duizend vluchtelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden