UCK-top stemt aarzelend in met vredesplan

Leiders van het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) hebben gisteren na lang aarzelen toegezegd het vredesplan van de Contactgroep te tekenen. De instemming van de Kosovo-Albanezen maakt de weg vrij voor militaire acties tegen de Serviërs....

Leiders van het UCK spraken gisteren zes uur lang op een geheime locatie in Kosovo met de Amerikaanse bemiddelaar Hill. Ondertussen woedden er in het zuiden van Kosovo, bij de grens met Macedonië, hevige gevechten.

De hele dag leek het erop dat de UCK-leiders zouden weigeren het vredesplan te tekenen. Zij verzetten zich tegen het inleveren van hun wapens en tegen een eventuele Russische deelname aan een internationale troepenmacht in Kosovo. Gisteravond maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken echter bekend dat de leiders toch nog toestemming hadden gegeven voor hun handtekening.

Aan het eind van de vredesonderhandelingen in Rambouillet in februari bedongen de delegatieleden van het UCK enkele weken om met hun achterban over het vredesplan te discussiëren. Dit weekeinde beloofden leiders van de Kosovo-Albanezen, zowel UCK'ers als niet-UCK'ers, de Amerikaanse ex-presidentskandidaat Dole het plan op zeer korte termijn te tekenen. Zondag bleef hun instemming echter uit. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Fisher waarschuwde de rebellen gisteren dat niet-tekenen een 'historische vergissing' is.

Fisher bracht gisteren een bezoek aan Belgrado om de Joegoslavische president Milosevic onder druk te zetten eveneens het vredesplan te tekenen. De Serviërs gingen tijdens de onderhandelingen in Rambouillet akkoord met een politieke deel van het plan, maar niet met het militaire: een internationale troepenmacht voor Kosovo. Omdat de Albanezen het vredesplan nog niet hadden getekend, kon de de internationale gemeenschap geen druk uitoefenen op Milosevic.

In een na de ontmoeting met Fischer uitgevaardigde schriftelijke verklaring handhaafde Milosevic gisteren zijn verzet tegen elke vorm van buitenlandse militaire aanwezigheid. Fisher zei dat in Belgrado de opvatting heerst dat een politieke overeenkomst inzake Kosovo 'mogelijk is zonder een militaire uitvoering'.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte gisteren bekend dat de Amerikaanse gezant Holbrooke waarschijnlijk deze week Milosevic nog zal bezoeken om zware druk op hem uit te oefenen. Volgens de woordvoerder is echter eerst 'maximale duidelijkheid' nodig over de handtekening van de Kosovo-Albanezen.

In London uitte de Duitse generaal Naumann, de voorzitter van het Militaire Comité van de NAVO, gisteren hevige kritiek op overigens niet met name genoemde westerse leiders die Milosevic zouden beschermen. 'Ik ben ongelukkig dat sommige leiders van onze Alliantie Slobodan Milosevic garanties geven dat bepaalde dingen niet zullen gebeuren.' Volgens de generaal gaat het om toezeggingen dat er geen buitenlandse troepen naar Kosovo gestuurd worden zonder instemming van Milosevic.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden