'UCK schuldig aan geweld tegen Servische burgers'

Het Kosovo Bevrijdingsleger is verantwoordelijk voor het vermoorden, ontvoeren, bedreigen en mishandelen van Servische burgers en zigeuners in Kosovo. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, die zich baseert op getuigenverklaringen, heeft dit dinsdag in New York bekendgemaakt....

Van onze buitenlandredactie

De organisatie vindt dat zowel de leiding van het UCK als de internationele gemeenschap onvoldoende doet om het geweld in Kosovo te stoppen.

In het rapport van de mensenrechtenorganisatie staan getuigenissen van veertig moorden op Serviërs en twee zigeuners, en dertig zaken van geweldpleging. In veel gevallen droegen de daders uniformen van het Kosovo Bevrijdingsleger.

De leiding van het UCK wordt niet beschuldigd van het aanzetten tot geweld, maar wordt veroordeeld om haar onmacht dat een halt toe te roepen. 'We hebben geen enkel bewijs dat de acties officieel worden goedgekeurd, maar het geweld vindt op grote schaal plaats en wordt in sommige gevallen door plaatselijke UCK-eenheden uitgevoerd', aldus het rapport.

Buitenlandse waarnemers zeggen er zeker van te zijn dat de UCK-leiding niet aanzet tot geweld, maar erkennen tegelijkertijd dat er niet tegen wordt opgetreden. 'Het wordt eerder getolereerd dan dat er sprake is van doelbewuste actie', zegt een waarnemer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Het UCK ontkent dat strijders verantwoordelijk zijn voor het geweld. Fatmir Limaj, een vooraanstaand lid van het UCK en plaatsvervangend minister van de zelfbenoemde regering van Kosovo, schrijft de incidenten toe aan criminelen, van wie sommigen zich als UCK'ers uitgeven.

'Tijdens de oorlog heeft het UCK voldoende mogelijkheden gehad Servische burgers aan te vallen, maar dat hebben we nooit gedaan', zei hij maandag. 'We hebben onze vrijheid veroverd en willen bouwen aan de toekomst van ons volk, maar niet ten koste van anderen. Dat is altijd de politiek-militaire lijn van het UCK geweest'.

In het rapport worden ook verwijten geuit aan de VN. De organisatie wordt 'traag' en 'inefficiënt' genoemd. 'Er is weinig van te merken dat men zich hard maakt voor een nieuw en tolerant Kosovo waarin minderheden kunnen leven zonder dat ze gediscrimineerd worden', aldus het rapport.

Human Rights Watch dringt erop aan dat de toegezegde politiemacht van 3000 man onmiddellijk wordt gestationeerd. Er zijn nog slechts 35 buitenlandse agenten en daardoor komen de politietaken neer op de militairen van KFOR. Human Rights Watch dringt er verder bij de UCK-leiding op aan op te treden tegen UCK-leden die de mensenrechten hebben geschonden.

Volgens de internationale vredesmacht zijn er 198 moorden gepleegd sinds de oorlog om Kosovo werd beëindigd. Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie hebben 164 duizend Serviërs Kosovo verlaten in de zeven weken nadat de Joegoslavische en Servische troepen zich uit de provincie hebben teruggetrokken. Anderen zijn naar enclaves getrokken die onder bescherming van KFOR staan.

KFOR maakte gisteren bekend dat het vijf Kosovo-Albanezen heeft aangehouden in verband met de moord op een Servische man en een oudere Servische vrouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden