UCK blijft doof voor diplomatie

Het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) blijft doof voor internationale oproepen tot een staakt-het-vuren. Gisteren heeft het UCK de gevechten in de buurt van het dorp Lodja opgevoerd....

AP, AFP, Reuters

BRUSSEL/PRISTINA

Terwijl de gevechten voortduren, vergadert vandaag in Bonn de Contactgroep voor ex-Joegoslavië. Niet de ministers van Buitenlandse Zaken bespreken de actuele situatie, maar de chefs politieke zaken van de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië.

Op de agenda staan drie belangrijke punten:

* De vraag hoe de Contactgroep moet omgaan met het UCK oftewel het Kosovo Bevrijdingsleger.

* Drie scenario's die het Militair Comité van de NAVO heeft ontwikkeld voor een militaire interventie in Kosovo.

* Een Duits vijfpuntenplan om de Kosovo-crisis op te lossen.

De Amerikanen vinden dat het UCK, onder de paraplu van de gematigde Albanese politieke leider Ibrahim Rugova, betrokken moet worden bij de diplomatieke pogingen om een vredesregeling te bereiken. Duitsland deelt dit standpunt, en sinds gisteren steunt ook Parijs dit idee. Rusland stelt zich terughoudend op.

Volgens het Militair Comité van de NAVO zouden, indien een vredesakkoord tussen Belgrado en Kosovo bereikt wordt, minstens 20 duizend militairen nodig zijn om te zorgen dat zo'n akkoord vreedzaam wordt uitgevoerd. Indien er geen vredesakkoord mogelijk blijkt en de vrede met geweld moet worden afgedwongen, zouden minstens honderdduizend militairen nodig zijn, concluderen de NAVO-experts.

Ten slotte, indien er een wapenstilstand komt en de NAVO wordt gevraagd deze te handhaven, dan zou de alliantie minstens 50 duizend man moeten inzetten. Daarnaast blijft het eerdere scenario overeind van een preventieve stationering van de NAVO in Noord-Albanië. In dat geval zouden tussen de zevenduizend en twintigduizend manschappen noodzakelijk zijn.

Gastland Duitsland presenteert vandaag een vijfpuntenplan, waarin wordt opgesomd wat er diplomatiek moet gebeuren om de vrede in Kosovo naderbij te brengen. Onder andere wordt een onmiddellijk staakt-het-vuren geëist tussen de strijdende partijen - de Servische strijdkrachten en het Kosovo Bevrijdingsleger.

In de tweede plaats wordt in Bonn gesproken over de uitvoering van de internationale sancties tegen Joegoslavië. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben immers strafmaatregelen tegen Belgrado afgekondigd.

Daarnaast wil de Contactgroep de fundamentele elementen uitwerken voor een autonomie van Kosovo. Ten vierde wordt de stationering in Kosovo van een omvangrijke missie van internationale waarnemers besproken; en ten slotte willen de Duitsers een regionaal programma voor de opvang van Albanese vluchtelingen.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Geremek heeft in Kopenhagen twijfels geuit of de Kosovo-crisis wel langs een vreedzame weg kan worden opgelost. Op een bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zei Geremek: 'Soms is diplomatie ontoereikend.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden