Uber voor de rechter in Den Haag: illegale snorders of 'het neefje van carpoolen'?

Taxibedrijf Uber verscheen vandaag voor de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag. Uber stapte naar de rechter om de boetes van tafel te krijgen die de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vier chauffeurs van het bedrijf heeft opgelegd. Via de zogeheten UberPOP-dienst laten autobezitters mensen tegen betaling meerijden, wat volgens de inspectie neerkomt op illegaal taxivervoer. De uitspraak volgt op 8 december.

Advocaat Arjan Kleinhout (R) en Niek van Leeuwen, directeur van taxi-app Uber, in het Paleis van Justitie van Den Haag. Beeld anp

De Minister van Infrastructuur en Milieu legde Uber, dat door middel van UberPOP vervoer met particuliere auto's aanbiedt, op 11 november een last onder dwangsom op. Volgens de minister handelt Uber in strijd met het verbod om zonder vergunning taxivervoer te verrichten.

In de zaak pleitte Uber wederom dat het geen chauffeurs in dienst heeft, maar louter een technologiebedrijf is. Journalisten in de zaal tweetten dat Advocaat Arjan Kleinhout de rechter vertelde dat het 'gewoon even wennen is, zoals vaker bij innovaties'. Kleinhout vergeleek het bedrijf bijvoorbeeld met de 'liftcentrales van vroeger' en noemde UberPop 'het neefje van carpoolen'. De chauffeurs doen daarom volgens hem niets illegaals.

Van alleen 'meerijden' is volgens de advocaat van de Inspectie Leefomgeving en Transport geen sprake. Volgens ILT komen veel chauffeurs speciaal naar Amsterdam om te rijden en is UberPOP soms hun enige inkomstenbron. Daarom wil de inspectie het deel van de Uber-app dat dit mogelijk maakt verbieden. Op maandag 8 december doet de voorzieningenrechter uitspraak in de zaak. Verwacht wordt dat UberPOP-chauffeurs tot die tijd in ieder geval blijven doorrijden.

Beeld anp
Beeld anp

Schandaal na schandaal

Uber kende de afgelopen tijd meerdere akkefietjes en schandelen, nog los van de rechtszaken en boetes waarmee Uber in allerlei landen kampt. Zo gaf Uber-chef Emil Michael - naar eigen zeggen off-the-record - te kennen dat hij graag een team met onderzoekers dat gevoelige informatie over journalisten opsnorde wil aannemen (kosten: 1 miljoen dollar). Kort daarop verscheen het verhaal over 'God View' in de media, een app waarmee Uber-medewerkers klanten via hun telefoon kunnen traceren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden