Uber maakt van Bart de Liefde de ultieme draaideur

Donderdagmiddag om even voor drieën, meteen na de dagelijkse stemmingen, komt Bart de Liefde tevoorschijn uit de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Meneer de Liefde, mag ik u wat vragen over uw overstap naar Uber? Mooi niet. 'Daar doe ik geen verdere mededelingen over', is het met een glimlach gebrachte antwoord. Ook niet als de Volkskrant andere vragen heeft dan de collega's van de media? 'Ook daar doe ik geen mededelingen over.'

Bart de Liefde Beeld anp
Bart de LiefdeBeeld anp

Daar staan we dan. Dient er zich eindelijk een draaideurkamerlid in optima forma aan, wil hij niets vertellen over zijn drijfveren en afwegingen. De drijfveren laten zich nog wel raden. De Liefde was nummer 36 op de VVD-lijst in 2012. Dat hij bij de volgende verkiezingen weer een plek in de fractie zou bemachtigen, is bepaald niet zeker. De Liefde zal waarschijnlijk niet het laatste Kamerlid dat nog voor het einde van dit kabinet eieren voor zijn geld kiest.

Met de afwegingen ligt het moeilijker. Als woordvoerder Mededinging voor de VVD hield hij op 19 juni 2014 in de commissie Economische Zaken een pleidooi voor Uber. 'Wat in Berlijn en Brussel is gedaan met een lokaal verbod op Uber, heeft bij ons de wenkbrauwen doen fronsen', zei hij. En: 'Ik zou graag van de minister de bevestiging horen dat in Nederland een verbod van Uber op lokaal niveau niet mogelijk is.' Uber zal in de handen hebben gewreven.

Kort daarvoor had hij op Twitter al zijn enthousiasme laten blijken over de taxiservice. 'Met Uber van Kamer naar huis. Goede service, nette chauffeur en wagen. Tot en met zondag gratis in Den Haag. Ik zeg: doen ;-)'

Uber had al diverse lobbykantoren uitgeprobeerd om de Nederlandse politiek te bewerken, maar wilde kennelijk graag een eigen lobbyist. De Liefde, met een verleden bij lobbykantoor Dröge en Van Drimmelen, had zich kennelijk goed op de kaart gezet. Over drie weken mag hij als public policy manager van Uber aan de slag. Dan moet hij politici het businessmodel en de strategie van het bedrijf uitleggen. Een simpele variant van de stap die Camiel Eurlings in 2010 zette en die zijn geloofwaardigheid een flinke deuk gaf.

Wel iets om verantwoording over af te willen leggen aan je kiezer, zou je denken. In 2012 wilde De Liefde volksvertegenwoordiger worden, hij kreeg ruim 2.000 voorkeurstemmen. Nog voordat zijn mandaat afloopt, stapt hij nu over naar dezelfde firma waarover hij eerder een politiek oordeel velde. Met medeneming van alle voorkennis en contacten die hij als parlementariër opbouwde. De Liefde weet hoe de hazen lopen, zoveel is zeker. Intussen zijn Kamerleden verbijsterd over zijn stap en verzekert een doorgewinterde lobbyist me dat dit 'op het randje' is.

Voor ambtenaren op ministeries is de draaideur geblokkeerd. Ze hebben een afkoelperiode: tot twee jaar na hun vertrek mogen ze niet als externe door 'hun' ministerie worden ingehuurd. Wordt het niet hoog tijd iets dergelijks ook voor Kamerleden af te spreken?

Weet u meer? Of wilt u meer weten? Mail dan naar a.korteweg@volkskrant.nl en eline.huisman@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden