Uber gebruikte software om computers op afstand te blokkeren bij inval van autoriteiten

Taxidienst Uber gebruikte speciale software om computers op afstand plat te leggen bij een inval van de autoriteiten. Informatie over eventuele illegale activiteiten werd op die manier ontoegankelijk gemaakt, schrijft persbureau Bloomberg. De software werd onder meer gebruikt in het kantoor van Uber Amsterdam, waar de Inspectie Leefomgeving en Transport in 2015 twee doorzoekingen deed.

Een chauffeur van Uber accepteert een aanvraag voor een rit van een klant. Beeld anp

De inspectie meldde destijds dat bij de eerste inval niet alle administratie aanwezig was. De autoriteiten waren op zoek naar informatie over het door de rechter illegaal verklaarde UberPop, een dienst die particulieren in staat stelde om taxiritjes aan te bieden in een privéauto. Bij een tweede doorzoeking een week later werd een 36-jarige werknemer van het kantoor aangehouden omdat hij medewerking aan het onderzoek weigerde.

Noodnummer

Uit de publicatie van Bloomberg blijkt nu dat Uber-kantoren wereldwijd opdracht kregen om in geval van een inval een bepaald noodnummer te draaien. Op het Uber-hoofdkantoor in San Francisco gingen dan de alarmbellen af en werd onmiddellijk speciale software in werking gesteld die computers op de desbetreffende locatie lamlegde en wachtwoorden wijzigde, zodat inspecteurs met lege handen stonden. Het systeem, dat intern Ripley werd genoemd, zou behalve in Amsterdam ook zijn ingezet in Hongkong, Montreal, Brussel en Parijs. Volgens de drie bronnen die aan Bloomberg vertelden over de werkwijze, was Ripley tot eind 2016 bij Uber in gebruik.

De bronnen vertellen ook dat de software geheim werd gehouden voor veel medewerkers. Sommigen probeerden met de politie in hun nek wanhopig in te loggen in het systeem en begrepen oprecht niet waarom hun wachtwoord niet werd geaccepteerd.

Op afstand

Uber Nederland ontkent niet dat het bedrijf gebruikmaakt van software om computers van afstand te blokkeren. Die zou echter uitsluitend worden gebruikt om bedrijfs- en klantinformatie te beschermen. 'Bijvoorbeeld als een werknemer een laptop verliest, kunnen we diegene van afstand uitloggen om te voorkomen dat iemand anders via die laptop bij persoonlijke gebruikersinformatie kan komen', aldus een woordvoerder. Uber Nederland zegt verder altijd mee te werken aan overheidsonderzoeken.

De vraag hoe die bewering valt te rijmen met de arrestatie van de medewerker in Amsterdam in 2015, kan de woordvoerder niet beantwoorden. Uber zei destijds de inval te zien als een poging om concurrentie- en privacygevoelige bedrijfsdata in beslag te nemen. 'Dit is een waarschuwing aan internationale start-ups, technologiebedrijven en multinationals dat hun investeringen in Nederland wellicht niet welkom zijn en dat hun klantendata daar niet veilig zijn', foeterde een woordvoerder van Uber Nederland.

Meer schandalen met software

Ripley kan worden toegevoegd aan een lange lijst van schandalen rondom de rebelse taxidienst. Eerder raakte Uber in opspraak vanwege het gebruik van de software Greyball, die verhinderde dat controleurs taxiritten konden boeken via de Uber-app. Andere geheime software werd ingezet om chauffeurs van de concurrerende dienst Lyft heimelijk te volgen. Met het programma God View werden bovendien de taxiritjes van beroemdheden en journalisten in de gaten gehouden.

Sinds de komst van een nieuwe ceo in augustus 2017 zou er echter een nieuwe wind waaien door het van oorsprong Amerikaanse taxibedrijf, dat actief is in 67 landen. Medewerkers hebben van hogerhand opdracht gekregen te stoppen met alle activiteiten die lijken op het vergaren van inlichtingen of het volgen van individuen, bleek in november uit een uitgelekte e-mail aan het Uber-personeel.

De Inspectie Leefomgeving en Transport deed in 2015 een doorzoeking bij Uber. Beeld anp

Lange dagen en illegale trucs: 527 ritten als Uberchauffeur

Journalist Jeroen van Bergeijk liet zich omscholen tot taxichauffeur en reed vijf maanden voor Uber. 'Ik wilde weten hoe het voelt als je werkende leven wordt gestuurd door een app.' Dit is het leven van een Uberchauffeur.

Seksuele intimidatie en ander wangedrag kostten de manager de kop
Onder het bewind van Travis Kalanick, die het bedrijf in 2009 mede oprichtte, raakte het bedrijf in opspraak door seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer. Kalanick trad onder druk van investeerders terug als baas van het bedrijf.

Londen trekt vergunning Uber in
De toezichthouder op het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad vindt dat het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app onvoldoende verantwoordelijkheid neemt voor zaken die de openbare orde en veiligheid aangaan. Zo zou Uber niet altijd melding maken van zware misdrijven. Daarom trekt het de vergunning van het bedrijf in.

'Tim Cook dreigde Uber uit App Store te gooien om privacyschending'
Uber brak een tijd lang moedwillig Apple's privacyregels. Het taxibedrijf bouwde in het geniep een functie om mensen die de taxi-app verwijderden te kunnen blijven volgen. Pas toen Applebaas Tim Cook dit in 2015 ontdekte - en dreigde Uber uit de App Store te gooien - werd de functie gedeactiveerd.

Jeroen van Bergeijk reed vijf maanden voor Uber. Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden