U vraagt, Rutte draait - met twee opgestoken duimen

 

Sheila Sitalsing
Premier Mark Rutte houdt een stadcam vast bij TJI, op de derde dag van de 4-daagse handelsmissie aan China. Beeld anp
Premier Mark Rutte houdt een stadcam vast bij TJI, op de derde dag van de 4-daagse handelsmissie aan China.Beeld anp

Johan Robesin is niet de annalen ingegaan als een groot politicus, maar in 2011 was hij heel even de personificatie van de 'nieuwe politiek' in Den Haag. Een kenmerk van deze 'nieuwe politiek': de handel in tamelijk willekeurige gunsten met tamelijk willekeurige mensen.

Robesin was zo'n tamelijk willekeurig mens. Toen, in 2011, in de wilde dagen van Mark Rutte's eerste en wankele gedoogkabinetje met CDA en PVV, toen het vergaren van meerderheden in de Eerste Kamer al een probleem was, was Robesin verkozen in de Provinciale Staten van Zeeland namens de provinciale Partij voor Zeeland. Bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer had hij een kostbare stem te vergeven. De coalitie had die ontzettend hard nodig, en zo kwam het dat Robesin op een mooie dag mocht aantreden in het Torentje en van de premier een soort van toezegging kreeg dat de Hedwigepolder droog zou blijven, in ruil voor Robesins stem op de VVD.

(Zoals het gaat met soort van toezeggingen van woordkunstenaars als Mark Rutte: het liep anders, en dat zwaarbevochten stukje land komt gewoon onder water te staan. Het onthaal in het hoogste achterkamertje van Den Haag had Robesin kennelijk zo bedwelmd dat hij alle waarschuwingen voor de babbeltrucs van de premier was vergeten.)

Na de provincialestatenverkiezingen van deze maand wemelt het van de Johans Robesin: mannen en vrouwen die hoog scoorden voor lokale partijen en die nog niet besloten hebben of ze zich aansluiten bij de OSF, verzamelpartij van lokalo's in de Senaat, of dat ze hun stem eenmalig verkopen aan de coalitie, aan de 'constructieve oppositie', aan de 'echte oppositie' of simpelweg aan die partij die het grootste bord linzen in de aanbieding heeft.

Jos van Rey, koning van Limburg, kreeg al verzoeken van VVD, PvdA, 50Plus en OSF, zo meldde deze krant gisteren. Zijn Volkspartij Limburg laat een heuse commissie, aldus de krant, 'beoordelen hoe Van Reys stem het beste te gelde kan worden gemaakt'. Van dat zinnetje droop het genoegen af dat Van Rey hieraan beleeft: al die hypocriete hofmakerij van partijen die eerst niks wilden weten van de man die tot aan zijn nek is weggezakt in stinkende zaakjes.

Ook Lokaal Brabant mag zich in warme landelijke belangstelling verheugen, en neigt naar de OSF. Zeeland Lokaal zweeft nog.

Een waarschijnlijker scenario, schreef deze krant gisteren ook, is aansluiting van de OSF bij de steunclub van D66, ChristenUnie en SGP. Zodat de schijnwerpers zich voortaan ook zullen richten op Henk ten Hoeve, een man die we kennen van een flitsoptreden in een televisiedebat, een man met hart voor de Friese zaak, een man die zich te pletter ergert aan de volgens hem geringe belangstelling in Den Haag voor 'de provincie'.

Op 26 mei kiezen Jos van Rey en al die andere provinciale statenleden de Eerste Kamer. Tot de tijd koester ik dit beeld: een premier die deemoedig door het land trekt, hier een geslacht schaap neervlijt aan de voeten van een provinciale politicus, daar een beurs met goudstukken, hier een droge polder of wilde u liever een natte? Kan ook. Als de situatie dat vereist, zal hij Fries spreken.

U vraagt, hij draait. Met twee opgestoken duimen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden