U-pagina

Rusland

Wat denken we nou, hier in ons ministaatje van wijsneuzen? Dat onze minister van Buitenlandse Zaken Timmermans, premier Rutte en koning Willem Alexander straks bij Poetin even flink met de vuist op tafel slaan? Wij, die verreweg het grootste deel van onze aardolie en een flinke gasbel uit Rusland betrekken?

Je kunt sympathie hebben voor acties van Greenpeace, maar de stookolie waar hun schip mee vaart, wordt gewonnen uit dezelfde olievelden als waartegen ze ten strijde trekken. En als je dan de Russische beer in de pels prikt, kun je weleens een flinke klap terugkrijgen.

De Haagse politie had volkomen gelijk om op te treden tegen de Russische diplomaat, maar dan moet je niet raar opkijken als de Russische beer terugbromt. Als je het not done vindt dat Rusland met FSB en SVR-praktijken (de opvolgers van de KGB) een corrigerende tik uitdeelt aan onze diplomaat ter plaatse, moet je misschien geen diplomatie bedrijven met een land dat al vele tientallen jaren aantoonbaar mensenrechten met voeten treedt. Kies je voor de lusten van betrekkingen met een land, dan krijg je de lasten erbij. Zo werkt het nu eenmaal in een wereld waarin het om slechts drie dingen draait: geld, geld en geld.

Sjaak van Hal, Lisse

Antwoord

Met veel plezier lees ik de column 'Het spel en de knikkers', waarin Frank Kalshoven wekelijks economische problemen concreet en duidelijk uitlegt en ontdoet van politieke stemmingmakerij. De laatste keer maakte hij reclame voor het boek dat hij aan het schrijven is. Hij roept de lezers op vragen in te sturen onder verwijzing naar (gelukkig wel met enige ironie) een spreekwoord over dwazen die vragen stellen aan wijze heren.

Er is een vraag die zich bij mij opdringt. Hoe kan hij zo stellig verklaren dat dankzij de keuzen die hij wil maken 'onze kinderen het natuurlijk beter krijgen dan wij'? Verwacht hij op alle economische problemen een eenduidig antwoord? Deze indruk wordt wel bij de lezers gewekt.

Houdt hij rekening met inherente onzekerheid in de economie over - ik noem maar een dwarsstraat - de toekomstige energievoorziening? Anders geformuleerd: denkt hij de hele markt aan economisch geïnteresseerden te kunnen voorzien van pasklare argumenten uit zijn Argumentenfabriek? Schenkt hij ook aandacht aan 'concurrentie' van andersdenkenden of onthult hij simpelweg de enig mogelijke waarheid? Ik ben zeer benieuwd naar het antwoord op deze vraag in zijn boek.

Daan in 't Veld, promovendus economie/ geïnteresseerd krantenlezer, Amsterdam

Hoge hakken

In het artikel 'Cameron: EU regelzucht kost miljarden' (Buitenland, 16 oktober) wordt een oude koe uit de sloot gehaald die nooit in de sloot is beland. Er is in de Europese Commissie inderdaad gesproken over de veiligheid van het personeel in een kapperszaak: de gladde, veegvriendelijke vloer en soms verplichte hoge hakken zijn een risicovolle combinatie. Deze plannen zijn echter nooit uitgewerkt in een wet. In Nederland worden in ministeries veel ideeën besproken die nooit de eindstreep halen.

Alleen uitgewerkte plannen komen naar buiten bij monde van de regering. In Europa werkt dat anders. Sociale partners van de kapperssector hebben op basis van art. 155 van het Werkingsverdrag gevraagd om wetgeving. De Europese Commissie heeft dus niet zelf bedacht om over dit onderwerp te beginnen. En als zo'n gesprek tot een voorstel had geleid, zou dat daarna eerst nog langs het Europees Parlement én de Europese Raad moeten. Zover is het niet gekomen: de Europese Commissie heeft namelijk besloten om geen wetgeving te maken over hoge hakken van kapsters.

Juriaan Beuk, Amsterdam

Duitsland

Goed artikel van Marc Peeperkorn (Duitsland blokkeert strengere CO2 -norm, Voorpagina, 15 oktober). Dat Duitsland de eigen auto-industrie tegen de EU-richtlijn verdedigt, is te begrijpen. Dat dit ten koste gaat van Europese milieueisen, is te betreuren. Maar wat wil de EU? Duitsland in een positie brengen waarin het wel de euro overeind mag houden, maar niet de speerpunt van zijn export-industrie mag beschermen? En het geld om de euro te redden moet tenslotte ergens vandaan komen. We zien hier oude principes aan het werk: 'wie betaalt, bepaalt' en 'voor wat, hoort wat'. Zolang ieder EU-land zich volgens Brussel de euro moet kunnen permitteren, hebben sommige landen een sponsor nodig. Duitsland is al hoofdsponsor.

Jaap Schalekamp, Den Haag

God

Als atheïst lijkt het me een stap voorwaarts dat Peels en Paas religiositeit omschrijven als een natuurlijke eigenschap die is ingebakken in de mens (door de evolutie, voeg ik er dan maar meteen aan toe). Daarmee erkennen ze dat er dus niet zoiets als een God bestaat, maar dat het geloof in God slechts een mechanisme is om aan bepaalde biologische behoeften te voldoen, zoals seks dat is voor behoefte aan seksualiteit.

Als je kijkt naar de verschillende verschijningsvormen van religie in inderdaad bijna alle samenlevingen, van klein tot groot, lijkt me dit een adequate beschrijving. Als gelovigen dan stoppen om anderen te willen overtuigen dat er wel een God bestaat of, erger nog, dat hun God beter is dan die van de ander, dan lijkt mij dat pas echt een zegen voor de mensheid. En zoals ook geldt voor seks: misschien kunnen ze hun praktijken een beetje privé houden.

Erik den Boer, Herwen

Donorweek

Gezien vormgeving en inhoud van de tv-spot geregisseerd door Dick Maas in het kader van deze donorweek lijkt het alsof de doelstelling veeleer het creëren van donoren dan het werven ervan is.

G. van Aken, Utrecht

De rubriek U is een podium voor lezers. Bijdragen over actuele onderwerpen zijn welkom mits bondig geformuleerd en worden alleen in behandeling genomen indien ondertekend en - ook bij e-mail - voorzien van naam, adres en telefoonnummer waar u overdag te bereiken bent. Gelieve de teksten niet als bijlage bij de e-mail te verzenden. De redactie behoudt zich het recht voor artikelen en brieven te redigeren en in te korten. De auteurs verlenen impliciet toestemming voor openbaarmaking en verveelvoudiging van hun bijdragen in (elektronische) uitgaven van de Volkskrant.

Redactie Henk Müller

Fax 020-5626289,

Postbus 1002,

1000 BA Amsterdam;

E-mail brieven@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden