U-pagina

Homeopathie

De klassieke truc van een spotlight richten op de negatieve kanten van de reguliere geneeskunde om daarna dromerig de zegeningen van de homeopathie op te hemelen, wordt voor de zoveelste keer toegepast door klassiek homeopaat Jos Klaver (O&D, 12 juli). Voor degene die kan bewijzen dat een homeopathisch middel werkzaam is, ligt een prijs van 1 miljoen dollar al jaren te wachten (http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge.html). Dus, meneer Klaver, lever dat bewijs. Dan verstomt deze discussie eindelijk.

Catherine de Jong, voorzitter van de vereniging tegen de kwakzalverij

Homeopathie 2

Homeopaten zouden worden weggezet als 'geldwolven'. Wie de prijzen kent van een chemokuurtje en een potje homeopatische middelen weet wel beter, aldus de klassiek homeopaat Jos Klaver (O&D, 12 juli).

Het denigrerend overkomende 'chemokuurtje' heeft veel mensenlevens gered, terwijl een potje homeopatische middelen nog nooit iemand van kanker heeft genezen. Niet de prijs, maar de werkzaamheid bepaalt de uiteindelijke kosten van een geneesmiddel.

Kees Heije , Ede

Homeopathie 3

Leerzaam, de al weken durende discussie tussen alternatieve en reguliere geneeskunde. Bij mij rijst intussen de vraag wat erger is: slachtoffer te worden van kwakzalverij in het alternatieve circuit of van maffia-achtige praktijken in de reguliere geneeskunde. Het motiveert mij in elk geval om nog beter mijn best te doen gezond, en zo uit handen van beide te blijven.

A.J.M. van de Ven , Hoofddorp

Slapjes

Psychiater Sinan G., hoofdverdachte in een miljoenenfraude, krijgt van de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen tuchtzaak aan zijn broek (Ten eerste, 11 juli). Volgens de Inspectie kan een psychiater die valse diagnoses stelt best een goede psychiater zijn.

Welaan, over dit soort kwesties wordt buiten onze landsgrenzen toch wel heel anders gedacht. Een vrouwelijke apotheker in Engeland die een truitje stal bij Marks & Spencer werd voor haar leven uit het ambt gezet. Zo'n uitspraak wordt altijd met naam en adres in het apothekersvakblad opgenomen. In Duitsland lopen voetgangers niet door het rode licht omdat ze anders hun rijbewijs (als ze dat hebben) kwijt zijn.

De achterliggende gedachte: een apotheker die steelt, is ook in zijn werk niet te vertrouwen en een automobilist die als voetganger door rood loopt, kan achter het stuur ook rare dingen doen.

Wij zijn slapjes in Nederland!

Frank Venema , Rijswijk Z.-H.

De schuld van Plato?

In het eerste zomerse V-artikel over de liefde (11 juli) krijgt al meteen in de eerste zin Plato de schuld van onze hardnekkige fixatie op die Ene wederhelft. Het gaat dan om de mythe van de dubbelmens zoals die te vinden is in Plato's dialoog Symposion. Wilma de Rek vermeldt wel dat niet Socrates maar de komedieschrijver Aristofanes het verhaal vertelt. Ze verbindt daar verder geen consequenties aan.

Toch is Aristofanes niet zomaar een toneelschrijver. In een van zijn komedies, De Wolken, heeft hij Socrates voor gek gezet als een geldbeluste zwetser. Socrates verwijst naar dat stuk in zijn verdediging bij het proces dat tegen hem werd aangespannen en stelt dat die komedie medeverantwoordelijk is voor de slechte naam die hij als filosoof bij de Atheense burgers heeft gekregen (en die uiteindelijk tot zijn veroordeling en dood zal leiden).

In het Symposion is Aristofanes' eerste bijdrage tot het gesprek de mededeling dat hij een kater heeft. Hij moet dan ook zijn spreekbeurt aanvankelijk voorbij laten gaan omdat hij nota bene de hik heeft.

Deze omstandigheden maken zijn latere optreden in dit gezelschap al bij voorbaat dubieus. Socrates geeft aan het eind van de bijeenkomst uitgebreid zijn visie op liefde. Dat mooie betoog heeft niets te maken met dubbelmensen die doorgesneden worden en eeuwig naar elkaar op zoek blijven. Wie de eeuwige Ene wil najagen kan zich dus niet beroepen op Socrates en Plato. Hij/zij citeert in feite de rede van een hikkende komedieschrijver met een kater.

Ton Anbeek, Amsterdam

Grunberg en vmbo

Mag ik Arnon Grunberg bij deze hartelijk danken? Een plaats op de voorpagina is het vmbo zelden gegund. Tot vandaag (Voetnoot, 13 juli).

Het is goed dat ook Grunberg zich het belang realiseert van erkenning en ondersteuning van deze volgende generatie vakkanjers en beroepsdromers. Met de verwijzing naar verminking door het vmbo zal hij menigeen wakker schudden die nog denken dat een vmbo-advies een doemscenario is. Grunberg neemt, als succesvolle volwassene, hiermee zijn maatschappelijke verantwoording voor vmbo-leerlingen die nog vol verwachting aan het begin van hun carrière staan zonder dat zij weten dat verminking hun beloning zal zijn. Dat zouden meer mensen moeten doen. Daarom nodig ik Grunberg van harte uit zich aan te sluiten bij de 24 andere Ambassadeurs die hun naam hebben verbonden aan VMBO On Stage: een Positief (beroeps)Podium voor VMBO-leerlingen.

Namens 15 duizend VMBO On Stage-leerlingen en hun ouders en docenten,

Corine Korrel, projectleider Beroepenfeest VMBO On Stage

AWBZ-drama

Het is ontluisterend dat politici het AWBZ-drama niet durven aan te pakken (Ten eerste, 13 juli). De kosten zijn verdubbeld in tien jaar tijd en de AWBZ-trein dendert voort naar de onvermijdelijke afgrond, zonder dat de politiek ingrijpt uit angst voor electorale klappen. Dit probleem zou bij elk verkiezingsdebat aan de orde moeten komen. Politici moeten worden uitgedaagd: 'Stel dat we de AWBZ halveren, wat zullen we handhaven en welke kosten moet men zelf dragen, eventueel afgedekt via een particuliere verzekering?'

Mijn moeder (87) neemt soms de AWBZ-taxi naar een verjaardagspartijtje in een andere stad. Kosten: 1,50 euro. 'Ik weet niet hoe dat kan', zegt ze. Ik vertel haar dan dat het eigenlijk helemaal niet kan en dat er per rit een paar tientjes AWBZ-subsidie nodig is.

Aya Zikken (92) beschreef in deze krant hoe verbaasd ze was toen een haar onbekende vrouw haar uitnodigde voor bioscoopbezoek. Ze wilde niet, ze zat lekker thuis, maar de vriendelijke dame van het bemiddelingsbureau zei dat ze er recht op had en dat alle kosten werden betaald. Met dank aan de AWBZ.

Ongetwijfeld zal halvering van de AWBZ stuiten op een efficiënte lobby. Honderden taxibusjes komen naar het Malieveld dat wordt gevuld met al wat een mens aan tegenslagen kan verzinnen in het leven. Desalniettemin moge duidelijk zijn dat als er nu niet wordt ingegrepen, er straks ook geen geld meer is voor de zwaar gehandicapten en de demente bejaarden voor wie de AWBZ oorspronkelijk bedoeld was.

Paul Koopman , Amsterdam

Dodelijk vermoeid

De Eerste Kamer jaagt er in drie dagen een wet door waarvoor zij normaal maanden nodig zouden hebben. Ook zagen we foto's van dodelijk vermoeide politici die over het ene wetsvoorstel na het andere stemden. Deze mensen, die zichzelf duidelijk niet kunnen besturen, beslissen over het wel en wee van alle Nederlanders. Laten we daar op 12 september ook aan denken.

Johan Vromans , Exloo

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden