U-pagina

Voetbal en kunst

De komende tijd wordt er 200 miljoen bezuinigd op de kunsten. De btw voor podiumkunst gaat omhoog van 6 naar 19 procent. Dubbel gepakt heet dat. De gevolgen zullen zeker op langere termijn zichtbaar zijn. Een culturele woestijn, en dat is een keuze.

De gemeente Eindhoven steunt een professionele voetbalorganisatie met 48 miljoen gemeenschapsgeld; bijna een kwart van de totale bezuiniging op de kunsten. Ook dat is een keuze. Op dezelfde dag dat de gemeenteraad van de Lichtstad akkoord gaat met de steun voor de voetbalclub, wordt bekend dat twee spelers van Utrecht naar PSV verkassen, waarbij ik er van uitga dat ze niet tegen het minimumloon aan de slag gaan. Het lijkt wel een verkapte loonkostensubsidie van de gemeente. Dat mocht toch niet meer?

Evenementen moeten (gedeeltelijk) zelf de inzet van politie gaan betalen. Uitgezonderd: voetbal. En nu ben ik helemaal de weg kwijt!

Zelf ben ik een gemiddelde fan van voetbal, en zie graag goede wedstrijden. Maar, om de taal van vele politici te gebruiken: je kunt niet uitleggen dat de hele sector kunsten rake klappen krijgt terwijl het voetbal en een BVO wel alle steun ontvangen, en wel zo dat de voetballende grootverdieners hun vorstelijk salaris kunnen blijven behouden.

Soms worden goede artistieke voetballers vergeleken met balletdansers. Het lijkt wel kunst, wordt er dan gezegd. Theater wordt wel eens gezien als topsport. Ik zou willen dat kunst meer behandeld wordt als sport. Dan mag voetbal wat mij betreft als kunst worden gezien.

Harry Muller, Alphen aan den Rijn

Weddenschap PSV

Ik wil bij deze graag de weddenschap aangaan met Eric Boswinkel uit Leersum, naar aanleiding van zijn brief (O&D, 30 juni). Ik stel een inzet voor van 1.000 euro. Boswinkel krijgt van mij 1.000 euro indien de gemeenteraad van Eindhoven beslist om de aangeschafte gronden van PSV te verkopen voor 1 euro over een jaar of vier. Zo niet, dan ontvang ik 1.000 euro van Boswinkel. Wilt u deze brief archiveren tot 2015?

Jacques van Eyck, Eindhoven

Kunst

Onbeschrijfelijk trots waren wij op onze dochter toen zij afgelopen donderdag slaagde op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Een dag met diplomauitreiking, een bevlogen docententeam en een prachtige expositie van haar en haar klasgenoten.

Een bijdrage van één van haar klasgenoten viel mij op. Een concept vanuit piercings bedacht naar het dragen van brilmonturen, met als thema: het doorbreken van de eerste indruk. Ja, verder blijven kijken dan je neus lang is. Hoe waardevol en maatschappelijk relevant. Oefening baart kunst.

Paul Schut, Ermelo

In de ban van de vijand

Alle onderbuikgevoelens ten spijt heb ik de PVV nochtans niet op 'harde' discriminerende voorstellen kunnen betrappen. Tot deze week. PVV-kamerlid Joram van Klaveren stelt dat derdegeneratie-immigranten ook nog als allochtoon moeten worden bestempeld. Anders verdwijnt deze probleemgroep uit het oog. Als onderdeel van de autochtone groep kunnen de kleinkinderen van migranten niet meer worden onderscheiden van Henk en Ingrid.

Het stigmatiserende en discriminerende karakter van Van Klaveren's redenering lijkt me duidelijk, en dat mag in een rechtsorde simpelweg niet, voor de wet is iedereen gelijk.

Maar daarnaast lijkt er iets anders aan de hand te zijn. Van Klaverens uitspraken lijken een noodkreet te zijn: als de allochtoon opgaat in de autochtone bevolking, dan is de PVV haar 'vijand' kwijt. Hans Keilson heeft hier mooie dingen over geschreven: de vijand is je dood, zonder vijand ben je niemand.

De PVV doet er dus beter aan om ­- zoals Keilson stelt - haar vijand lief te hebben, in plaats van haar categorisch zwart te maken. Deze tip geef ik graag aan de PVV, doch ik hoop dat die aan dovemansoren is gericht. Immers, als de PVV haar vijand verliest, is zijzelf ten dode opgeschreven. Die gedachte alleen al stemt mij vrolijk.

Michiel Besters, Bergen op Zoom

PVV mainstream?

Het voorstel van de PVV om de omroepen te verplichten op bepaalde uren 35 procent Nederlandstalige muziek uit te zenden, vindt instemming bij een meerderheid van de Tweede Kamer.

Maar sinds wanneer schrijft de politiek aan de omroepen voor wat zij wel en niet mogen uitzenden? Krijgen we dan inderdaad de Staatsomroep zoals de Publieke Omroep nu al steeds - smalend - door diezelfde partij wordt genoemd? En welk programma is dan hierna aan de beurt?

In dezelfde periode stelt een Kamerlid van de VVD voor de subsidie voor het KNMI in te trekken vanwege aan zijn partij onwelgevallige opvattingen over het klimaat. Waar blijft het tegengeluid van de andere politieke partijen? Wordt het PVV-gedachtengoed sluipenderwijze door hen overgenomen?

Erik Mispelblom Beyer, Bussum

Eigen bijdrage

Joanneke Dalebout, psychiater, vraagt aan het eind van haar bijdrage (O&D, 28 juni) of er iemand in Nederland haar kan uitleggen waarom er voor psychische ziekten wel en voor lichamelijke ziekten geen eigen bijdrage moet worden betaald.

Deze wanhopige vraag kan vanuit een politieke ethiek worden beantwoord en vanuit de wetenschap. Vanuit de politieke ethiek is de redenering dezelfde als bij maatregelen tegen werklozen: scherp de criteria voor een uitkering aan en de onterecht werklozen vallen door de mand: we beginnen alvast met het aanpakken van de vergoedingen voor therapie.

Maar ook vanuit de wetenschap is er al meer dan veertig jaar een trend aan de gang om de zieke menselijke geest weg te redeneren met als dieptepunt de stupide opmerking van een ten onrechte zeer gewaardeerde hoogleraar dat hij onder zijn MRI-scan nog nooit een geest had gezien.

Amerika gaat ons in deze politieke ethiek voor: oorlogsslachtoffers met een afgeschoten been krijgen voor hun heldenmoed de hoogste militaire onderscheiding, oorlogsslachtoffers met een posttraumatische stressstoornis krijgen die niet, want dat getuigt niet van heldhaftigheid. Dit liberale minderheidskabinet houdt ervan beleid te ontwikkelen dat de eigen verantwoordelijkheid stimuleert, ook waar die niet kan worden genomen. We zien dit terug in de wetgeving voor werk, opleiding, gezondheid en kunst: gebrek aan consistentie kan het kabinet niet worden verweten.

S. de Jong, Zuidlaren

Selectie aan de poort

De Volkskrant, Ten eerste, 30 juni: Universiteiten mogen rendementscijfers gaan opkrikken door selectie aan de poort op motivatie en vwo-cijfers. De wereld op zijn kop!

Over motivatie. Een 18-jarige heeft wel stemrecht, maar is blijkbaar nog niet in staat keuzes te maken over zijn eigen toekomst? Of moet hij bij verkiezingen voortaan ook motiveren, en bij onvoldoende motivatie (lees: hij stemt niet op de coalitie) zijn stemrecht verliezen?

Over vwo-cijfers. Blijkbaar is enkel een vwo-diploma onvoldoende. Dan moet de naam 'vwo' veranderen: het is geen voorbereiding op wetenschappelijk onderwijs meer. Vwo-ers met onvoldoende niveau bestaan helaas inderdaad, mede doordat veel vwo-lessen zijn wegbezuinigd ten koste van 'zelfstandig werken' (lees: op school je huiswerk maken).

Verder moeten hbo's en universiteiten hun systeem drastisch gaan aanpassen. Een tijdje gelden stond in de Volkskrant dat slechts zo'n 20 procent van het hbo-budget gaat naar lessen. Voor universiteiten zal dit vergelijkbaar zijn. Ook wordt flink bezuinigd. Aanpassen kost tijd, dus geld. Gevolg: nog minder lestijd.

Mijn oplossing: het vwo moet op afdoende niveau komen (maatregelen hiervoor zijn overigens genomen). 'Zelfstandig werken' op school moet worden afgeschaft. En universiteiten en hbo's moeten voortaan minimaal 50 procent van het budget aan lessen besteden.

Klaas Wanders, Tilburg

Windenergie

In de Drentse veenkoloniën moet een honderdtal windmolens geplaatst worden. De meningen daarover zijn verdeeld. Horizonvervuiling is de meest gehoorde klacht. Maar windenergie hoeft niet te leiden tot horizonvervuiling. Wij gebruiken al jaren windenergie. Deze constructie bestaat uit geplastificeerd draad aan een aluminium constructie. De horizonvervuiling is minimaal, daar de hoogte slechts 2 meter is. Verder zijn alleen klemmen nodig om de was op te hangen en de wind zorgt voor droging. Als iedereen in Nederland een dergelijke constructie plaatst, zijn er geen windmolens nodig en is er geen sprake meer van horizonvervuiling.

Het werkt bij ons al meer dan vijftig jaar!

Zweitse de Wit, Gasselternijveen

Verengelste woorden

Ik ben het tot in details eens met het artikel van Aleid Truijens ('Leer kinderen eerst goed Nederlands', O&D, 29 juni). Vooral de verwijten aan het adres van de overheid beaam ik gretig. Uitdrukkingen als taskforce, implementeren, iets communiceren, 'ik vlieg KLM' en andere nodeloos verengelste bewoordingen wekken al jaren mijn maagzuur op.

Is het verspilde energie je eraan kapot te ergeren? Dan wil ik op dit punt toch van Truijens afwijken.

Han Pierrot, Amstelveen

Domme rokers

In de krant van maandag (Wetenschap, 27 juni) concluderen onderzoekers van UMC St. Radboud dat 'mensen die twintig jaar geleden gestopt zijn met roken, dezelfde kwaliteit van de hersenen hebben als mensen die nooit hebben gerookt'.

Deze onderzoekers maken een grote denkfout: mensen die nooit zijn begonnen met roken, zijn domweg slimmer!

Tom Horn, Nieuw-Vennep

Gokken met je boterham

Les 1 voor de belegger luidt: speculeer nooit met geld dat je nodig hebt! We zagen de desastreuze gevolgen bij de beleggingshypotheek.

Bij de nieuwe pensioenafspraken dwingt minister Kamp de (toekomstig) gepensioneerden tot speculeren met hun brood op de plank. Is dat geen onbehoorlijk bestuur?

R. Vermeulen, Nieuwegein

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden