U-pagina

Reclasseringshesje

Ik heb een aantal lieden voor ogen die ik graag in zo'n reclasseringshesje wil zien rondlopen. Liefst met de oplichtende teksten: 'Ik til de boel, ik misleid de burger, ik misbruik subsidiegelden, ik wit wat zwart is, ik praat recht wat krom is, ik misbruik de gaten in de wet, ik bevorder rechtsongelijkheid, ik word rijk ten koste van de armen, ik stel mijzelf boven de wet en als ik ter verantwoording word geroepen ben ik mijn geheugen kwijt.' Amen.


Jeannine van Kempen Peters en Werner van Kempen, Renkum


Alle vrijwilligers hesje aan

Wat een goed idee die hesjes met de tekst: ik werk voor de samenleving. Geef alle vrijwilligers in Nederland zo'n hesje. Die zullen het met trots dragen en dan is het ook niet stigmatiserend voor mensen met een taakstraf!


Joke Koning,Veendam


Orka Morgan

Dat komt er van als je de natuur niet haar gang laat gaan: rechtzaken over dieren. Aangespoelde walvissen, zieke zeehondjes of orka's die de verkeerde afslag nemen, de natuur zal er wel een bedoeling mee hebben. Laten gebeuren dus. Niet mee bemoeien.


Frans Leliveld, Amsterdam


Vragen over Mariko Peters

Onze Nederlandse diplomate in Afghanistan, Mariko Peters, mailt in 2005 dat ze de hele tijd wegdroomt en niet meer haar hoofd lijkt te bezitten. In plaats van zich in te zetten voor haar diplomatieke missie was ze druk met haar verliefdheid op een getrouwde man en mogelijk ook met het regelen van zijn financiële belangen.


Diezelfde Mariko Peters diende in het voorjaar van 2010 een initiatiefvoorstel in in de Tweede Kamer om een politiemissie naar Afghanistan te sturen. Waarom wordt er niet stil gestaan bij de discrepantie tussen de ingrijpende betekenis van haar voorstel en de lichtzinnigheid van haar taakopvatting? Je vraagt je af welke belangen daadwerkelijk door haar werden gediend tussen 2005 en 2010 inzake Afghanistan.


John Zant, Amsterdam


Weigerambtenaren

Wat is er op tegen dat je collega een taak van je overneemt als je het zelf vervelend vindt ? Als 'alles moet kunnen' dan moet dat ook kunnen.


Len Koetsier, Groningen


Het leven is geen taakstaf

Ik heb er wel even over na moeten denken alvorens te reageren op de column van Aleid Truijens. Nee, de 'dood' is geen verzoeknummer, maar is het 'leven' dan wel een opgelegde taakstraf; volledig te ondergaan, zonder recht op aftrek?


Aleid schrijft dat driekwart van de huisartsen niet wil meewerken aan euthanasie bij iemand die toekomstig lijden vreest. Dit is echter precies wat die iemand helemaal niet verlangt van zijn huisarts. Integendeel, hij is er zelf mans genoeg voor. Wat hij slechts nodig heeft, is de juiste informatie. Een betrouwbaar adres waar de pillen, al dan niet legaal, verkrijgbaar zijn. Hoe lang zijn de pillen houdbaar en welke dosering is gegarandeerd dodelijk?


Geloof mij, de huisarts hoeft echt niet naast me te komen zitten om mijn hand vast te houden, als het ooit zo ver mocht komen.


Leen Neleman, Den Bommel


Tatoeages

De frustratie van Thomas van Luyn (DiDu, 3 augustus) ken ik maar al te goed: je slentert door de stad, in mijn geval de woonplaats van de royaal in de inkt gedoopte Ben Saunders, je kijkt om je heen en je merkt dat je zo'n beetje de enige ongetatoeëerde bent. En ook nog eens gsm-loos. Dan ben je helemaal een zonderling. Nog even en ze sturen een busje op ons af.


Martien Schurink, Hoorn


Weer of geen weer

In het oosten heeft men afgelopen woensdagavond op diverse plekken aardig wat overlast gehad van hoosbuien, waaraan kort een tropische zwoelte vooraf ging. In Arnhem liep de nieuwe stationshal onder en Kröller-Müller op de Veluwe moest water van de vloeren halen. Ik hoopte daarover iets te lezen in de Volkskrant van donderdag, al was het maar om de oosterlingen de indruk te geven dat ook hun gebied aandacht krijgt. Niks daarvan: geen enkel woord hierover. Had u maar Thomas van Luyn op pad gestuurd: buienradar gaf het naderende onheil al duidelijk aan, dan hadden we er nog eens lekker om kunnen lachen.


René Franquinet, Arnhem


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden