U-pagina

Eendracht

Een gezamenlijk Europees economisch beleid is het antwoord. Dat houden de Europese leiders ons voortdurend voor. Maar wat is de vraag eigenlijk? Waarom is er een 'Europees probleem'? Daar zijn twee redenen voor.


Ten eerste zijn de West-Europese banken te afhankelijk van landen uit de periferie van de EU. De banken hebben (te) veel geld uitstaan in landen als Griekenland, Spanje en Italië. Ten tweede zijn de West-Europese landen te afhankelijk van hun banken. Als na Griekenland ook Spanje zijn schulden niet kan afbetalen, komen veel West-Europese banken, en daarmee de West-Europese landen, in de problemen.


Het nu gesloten akkoord over Griekenland pakt dit probleem niet aan. Er wordt gekozen voor een vlucht naar voren: Europa moet belangrijker worden, meer invloed krijgen op het economisch beleid van de lidstaten. Maar daar zitten grote nadelen aan. Het pijnlijkste voorbeeld is het door Papandreou voorgestelde referendum. Natuurlijk, detimingwas bizar, maar willen we werkelijk dat Europa tegen een lidstaat gaat vertellen dat ze eigenlijk geen referendum mag houden? Is dit de 'Europese gedachte'? Bovendien getuigt het van een ongelooflijke arrogantie en weinig historisch besef om te denken dat wij de Grieken kunnen voorschrijven hoe ze eigenlijk zouden moeten leven. De Griekse mentaliteit is een andere dan de onze. Dat gaan we niet in 5, 10 of 20 jaar veranderen.


De vraag die de Europese leiders impliciet stellen is: hoe kunnen we de Grieken dwingen te doen wat wij nodig achten? Als je die vraag stelt, klinkt 'gemeenschappelijk economisch beleid' als een redelijk antwoord. Maar het is geen goede vraag. De werkelijke vraag is: waar liggen de grenzen van onze wederzijdse afhankelijkheid? Hoe kunnen we voorkomen dat de hele Europese Unie wordt meegesleurd in de ellende, ook wanneer de Grieken of de Italianen niet doen wat wij graag zouden willen?


Juist nu zouden de Europese leiders het motto van de Europese Unie ter harte moeten nemen: In varietate concordia: 'eendracht in verscheidenheid'.


Hechtingsproblemen

Stichting Adoptievoorzieningen (SAV) is geconfronteerd met dermate grote bezuinigingen dat zij niet meer in het hele land laagdrempelig gespecialiseerde begeleiding kan bieden bij adoptiegezinnen thuis.


Deze gespecialiseerde vorm van begeleiding en hulp kan niet worden gemist. Hechtingsproblemen staan een gezonde ontwikkeling in de weg. Herstel van hechting (na meerdere verbroken 'hechtingsrelaties' in het land van herkomst) vereist veel expertise én de inzet van gespecialiseerde methoden die zijn aangepast aan de doelgroep.


Deze kennis en ervaring kan niet op een eenvoudige manier overgedragen worden aan andere voorzieningen, zoals een Centrum voor Jeugd en Gezin. Daartoe is de vereiste kennis en kunde te specialistisch.


De bezuinigingen waarmee SAV nu wordt geconfronteerd zullen ertoe leiden dat expertise en capaciteit van adequate hulpverlening bij hechtingsproblematiek verdwijnt. Daardoor zullen deze kinderen en hun ouders niet tijdig en adequaat de begeleiding en hulp krijgen die ze nodig hebben en zullen ze na een lange en verdrietige weg alsnog aankloppen voor hulp. Daarmee wordt de klok meer dan 25 jaar teruggezet, naar de tijd dat hechtingsproblemen nog werden beschouwd als een 'bodemloze put'.


De overdracht van jeugdzorggelden van provincies naar gemeenten (waarbij tegelijk ook nog een goed samenspel tussen onderwijs en jeugdzorg tot stand moet komen) kan alleen goed verlopen als daarin zorgvuldig opgebouwde, gespecialiseerde expertise een passende plek krijgt. Anders wordt goedkoop duurkoop.


Melancholie

De V-bijlage van woensdag 2 november behandelt de melancholie in al haar verschijningen. In het artikel 'Muziek in mineur' wordt de link gelegd tussen melancholie en de invloed van muziek daarop. Als voorbeeld wordt genoemd het lied Zomer in Zeeland, gezongen door Saskia en Serge. Terecht wordt geconstateerd dat het gevoel van melancholie dat dat liedje teweeg brengt, niet kan worden veroorzaakt door de tekst.


De oorspronkelijke muziek van dit lied is van de componist Harvey Schmidt en werd voor het eerst ten gehore gebracht in de musical The Fantasticks (1960). De tekst 'Try to remember the kind of september', werd geschreven door Tom Jones. Het werd nadien door veel artiesten, onder wie Nana Mouskouri en Gladys Knight &The Pips, gezongen.


Hoewel geen fan van Tom Jones, moet ik toegeven dat de combinatie van de muziek en de oorspronkelijke tekst bij mij wel degelijk melancholische gevoelens oproept. Dit in tegenstelling tot dezelfde muziek met de bizarre tekst van Saskia en Serge.


Conclusie: de juiste muziek en een goede tekst versterken elkaar, ook bij de beïnvloeding van mijn stemming.


Intelligentie

In het artikel 'Pimp je brein' (Wetenschap, 29 oktober) staat dat iedereen graag intelligenter wil worden. Welnu, ik ben van mening dat een hoge intelligentie tevens een hoge kans op een gelukkig leven inhoudt. Oftewel, dat de intelligente mens zich wel eens een minder intelligent brein wenst.


Een aardig citaat van Jaap van Ginneken: 'Normale mensen lijden aan neurotische zelfoverschatting, en dat is maar goed ook, want anders zouden zij aan een heleboel niet meer beginnen; de enige mensen die een realistisch beeld hebben van hun eigen nietigheid en onbeduidendheid zijn de ernstig depressieven; dat is interessant om over na te denken.'


U begrijpt, ik ken de ernstig depressieven een hoge intelligentie toe.


IJswinkel

Jawel, weer een halve pagina over iets 'nieuws' (Economie, 4 november). Iets 'nieuws' voor de Randstad kennelijk want in ons dorp Borne in Overijssel is het fenomeen ijswinkel in de zomer en stamppotwinkel in de winter al minstens twee jaar aanwezig.


Komen jullie verslaggevers nooit eens uit het beschermde wereldje van de Randstad? Kijk eens verder over de grens van de IJssel, jullie zullen verrassende ontdekkingen doen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden