U-pagina

Handdruk

Mijn rechtvaardigheidsgevoel fluistert me in dat het billijk zou zijn als die gouden handdruk aan Paul Smits, scheidend directeur van het Maasstadziekenhuis, wordt uitgereikt door één van de patiënten die in zijn ziekenhuis met de klebsiellabacterie besmet is geraakt. Zonder handschoenen.

Marlies Jansen, Oegstgeest

Onderzoeksraad

In de media wordt volop gespeculeerd over de oorzaken en schuldigen van de ernstige besmetting met de klebsiellabacterie in het Maasstadziekenhuis. Ook is de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) al enkele maanden geleden een onderzoek begonnen.

Maar dat is niet voldoende. De IGZ is als de slager die het eigen vlees keurt. Daarom is bij noodlottige ongevallen in de gezondheidzorg in het nabije verleden de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) zelf onderzoek gaan doen. Dit zelfstandig bestuursorgaan, waarin de ziel van prof. mr. Pieter van Vollenhoven voor altijd huist, is bevoegd om naar eigen goeddunken onderzoek te doen bij rampen en ongevallen. De OVV heeft zo de brand in een operatiekamer van het Twenteborgziekenhuis in Almelo onderzocht, waarbij op 28 september 2006 een patiënt overleed. Ook heeft de OVV van maart 2006 tot april 2008 onderzoek gedaan naar het hartchirurgisch centrum van het UMC Radboud in Nijmegen. Hier viel een veel hoger sterftecijfer op dan in vergelijkbare andere hartcentra.

In beide gevallen had ook de IGZ onderzoek gedaan, maar de OVV ging dieper en kwam tot veel verdergaande en beter onderbouwde conclusies. De ramp in het Maasstadziekenhuis in Rotterdam doet wat betreft omvang en gevolgen zeker niet onder voor de kwesties in Almelo en Nijmegen.

Is met het vertrek van Van Vollenhoven ook de bevlogenheid bij de OVV met pensioen gegaan? Of is de focus van zijn opvolger, Tjibbe Jou­stra, gericht op heel andere gebieden van het begrip veiligheid? Veiligheid in de ziekenhuizen lijkt me prioriteit in onderzoeksland.

André Daamen, Boxmeer, kwaliteitsfunctionaris

Patriotten

Waar zijn nu de patriotten die aan de buitensporige zelfverrijking eindelijk eens een einde maken ? Tot nu toe helpt het allemaal niets die zogenaamde zelfregulering van het regentenvolkje!

Harry Koster, Emmeloord

Karate

Karateka's zullen het stukje van Nausicaa Marbe (Ten Eerste, 6 augustus) met verbazing hebben gelezen. Karate is wel degelijk een defensieve kunst. Of zoals Gichin Funakoshi, een van de grondleggers van het moderne karate, het zei: 'Er bestaat geen eerste aanval in karate.'

Natuurlijk kan karate misbruikt worden, maar dat kan elke vechtkunst. En of je van karate een andere maatschappijvisie krijgt? Dat hangt ervanaf wie je trainingsmaatjes zijn (misschien wel homo's en joden) en of je leert dat karate verantwoordelijkheid met zich meebrengt.

Corinna Vermeulen, Leiden

1e dan Shuri Ryu-karate

Bokswedstrijd

Ahmed Marcouch doet dagje Helmond (Binnenland, 11 augustus). Het is alsof hij naar een bokswedstrijd gaat kijken, waarbij er niemand in de ring is, omdat de wedstrijd gisteren werd gespeeld. Maar ja, brave burgers slapen 's nachts. Geert Wilders heeft ook plannen Helmond te bezoeken. Ik raad hem aan 's nachts te gaan: go where the action is.

Leo van Batenburg, Eindhoven

Egoïsten

In zijn analyse van de rellen in Engeland schrijft Theodore Dalrymple (Opinie & Debat, 12 augustus) dat ze symptomatisch zijn voor een maatschappij die enkel nog egoïsten telt.

Verbaasd dat zoiets kan? Neen. Zo'n maatschappij ontstaat vanzelf als je maar lang genoeg kapitalistisch en marktgericht denken propageert. Ieder voor zich, niemand voor ons allen en het hoogste doel in het leven is persoonlijke nutsmaximalisatie op korte termijn.

Thomas de Boer, Groningen

Saaiheid

Tal van wetenschappers komen met verklaringen voor de onrust onder jongeren. Te weinig perspectief, gebrek aan leiderschap, te grote populaties, financiële crisis, verharding van de maatschappij, etcetera.

Ik mis de belangrijkste oorzaak: saaiheid. Dat is de grootste vijand van jongeren, altijd geweest. Het verschil met vroeger is dat 'we' er niet meer mee kunnen leven.

Geen nood, zo lijkt het, want in korte tijd is daar wat op gevonden: games, online rimram, bezit van statusverhogende goodies, massafestivals, reizen, mega-dit en super-dat. Het lijkt te helpen, maar jammer is het wel dat de kick na al dit lekkers snel afneemt, waardoor er weer snel iets opwindends moet gebeuren. Dat kan gaan om een opstootje in de buurt, een relletje in een stadion, een falende schoolleiding, een gebbetje in Tottenham, feestje in Lloret, capuchonnetje in Athene, hoofddoekje in Kopenhagen, een glanzende Kalashnikov in Somalië.

Jammer voor alle overheden, buurthuizen en straatcoaches, maar de problemen die voortkomen uit dit verlangen zullen niet overgaan, hoeveel energie en belastinggeld we er ook inpompen. De enige oplossing: we zullen saaiheid weer massaal moeten omarmen.

Ruud Nagel, Lelystad

Sophie Loren

Nu er ook een fout is gemaakt in de rubriek Aanvullingen & Verbeteringen (12 augustus) stel ik voor dat jullie de handdoek in de ring werpen.

Albert Huberts, Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden