U Pagina;Geachte redactie

Een paar jaar geleden kreeg ik van een oud-kunstvakleerling een kaartje. Daarin schreef hij hoe blij verrast hij was met alle kennis die hij had opgedaan op school bij zijn kunstvak: dat bleek pas echt tijdens zijn studententijd....

De auteur van de Brief van de Dag van vrijdag 21 mei, Duco Burgers, meent dat hij tijdens het vak kunstbeschouwing vooral handig heeft leren kletsen. Doodnormale feitenkennis is kennelijk nauwelijks van belang, schrijft hij.

Beste Duco: ik gun jou en je klasgenoten van harte een 10 voor het examen Kunst Algemeen dat je hebt gemaakt. Dit cijfer wordt bijna nooit gehaald. Zelf ben ik vooral trots op de manier waarop mijn vwo-leerlingen kunnen kunstbeschouwen (dat is wat jij handig kletsen noemt). Dat ze daarnaast heel veel weten over alle namen die jij noemt, over alle andere namen en begrippen en daarbij op metaniveau verbanden kunnen leggen, dat weet ik en dat weten zij. Dat is genoeg, want dat is namelijk het echte doel geweest van al onze uren discussie en studie.

Met het maken van een examen haal je je diploma, met de voorafgaande lesjaren vorm je jezelf. En nu ga ik door met de correctie van het examen Kunst.

Kleine scholen
Duco Burgers heeft gewoon een punt: de oppervlakkigheid van de middelbare schoolmaterie is gewoon een feit. Ik durf te beweren dat ook dit een indirect gevolg is van de schaalvergroting en onze collectieve opvattingen over het inrichten van het middelbare onderwijs.

Leerlingen kunnen weer geïnspireerd worden indien scholen klein zijn, de werkdruk laag en de docenten op inhoud en pedagogiek autonoom mogen samenwerken, gemeten aan kwalitatieve didactische en zinvolle eisen. Verreweg de meeste docenten draaien (noodgedwongen) lesjes af, en de schoolboeken zijn in deze vluchtigheid meegeëvolueerd.

Voor docenten is het (helaas) de enige manier om te overleven. En van leerlingen kan ik me heel goed voorstellen dat het gedeformeerde onderwijsaanbod op de grootschalige anonieme scholen, die slecht aansluiten op de eigen leefwereld, niet persoonlijk aanspreekt en inspireert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden