U Pagina;Geachte redactie

Graag wil ik reageren op de toon van de berichtgeving over premier Balkenende. Zijn onvermoeibare en tomeloze inzet wordt door journalisten slechts beloond met steeds weer treiterende vragen als: Wanneer gaat u opstappen?...

J. AdrianHonselersdijk Christel EijsermansOegstgeest Wim GuikingLeiden Teresa Küpfer Jaco RosenbachUtrecht F. M. BoonDelft H. Berensen en Bad Gastein (Oostenrijk)

De pers schijnt geen aandacht te hebben voor de inhoud en de belangrijke keuzen die moeten worden gemaakt. Als wij de zaak inhoudelijk bekijken, is er wel een alternatief voor Nederland? De linkse partijen willen slechts problemen voor zich uitschuiven en latere generaties ermee opzadelen, de PVV draagt niet bij aan oplossingen met haar rechts-linkse agenda en de VVD slaat door in harde en niet sociale bezuinigingen. Balkenende wordt gekenmerkt door een positivisme en heeft zich bewezen met een ongelooflijke doorzettingskracht, consistentie, durf en deskundigheid. Dit zijn de eigenschappen die we nodig hebben om ons door de crisis te loodsen.

Stem
Intrigerend stuk van Marcel van Dam (Opinie & Debat, 3 juni). Een tekort van 29 miljard dat eigenlijk niet bestaat en dat hebben de politieke partijen allemaal gemist? Het vertrouwen wordt zo wel heel laag. Graag zou ik in de krant een reactie lezen van de partijleiders op deze kwestie. De leiding van mijn eigen partij heeft al een mailtje gekregen. Ik sluit mij aan bij Marcel van Dam, wie het beste antwoord heeft, krijgt mijn stem.

Symboolpolitiek
‘Dat is symboolpolitiek’, krijgen vooral linkse partijen soms als verwijt naar het hoofd geslingerd. Een voorbeeld is het verhogen van het hoogste belastingtarief. Dat zou per saldo weinig opleveren, en dus symboolpolitiek zijn, en dus ongewenst.

Maar in deze zware tijd is symboolpolitiek juist nodig. Van iedereen wordt gevraagd iets in te leveren. De meeste mensen zijn hier ook wel toe bereid, schoorvoetend. Het sterkste argument tegen inleveren is: ‘maar waarom zij niet?’ En die ‘zij’, dat zijn de rijken, de zakkenvullers, of gesubsidieerden, of politici, of welke groep dan ook waartoe men niet zelf behoort. Dat argument is vaak terecht: wie om zich heen kijkt, ziet veel mensen die kennelijk nog geen centje pijn hebben.

Om iedereen mee te krijgen in ‘het grote inleveren’ dat nu gevraagd wordt, is het vooral nodig dat van aanwijsbare groepen die het nog erg goed hebben, een heel duidelijke bijdrage wordt geëist. Voor de schatkist tikt dat misschien amper aan, maar voor het gevoel van rechtvaardigheid weegt dat zeer zwaar. Symbolen zijn nodig om een samenleving te enthousiasmeren, in goede en in slechte tijden. En symbolen kunnen zeer krachtig zijn – ik noem bijvoorbeeld ‘oranje’.

Symboolpolitiek is nodig, meer nog dan praatjes.

Rompslomp
Ik ben boekhouder en deze brief is eigenlijk bedoeld voor onze politici. Op het accountantskantoor waar ik nu een aantal jaar werk, moest ik voor het eerst de boekhouding van een huisarts verwerken. Ik heb de boekhouding nog niet afgerond, dus ik kan nog niet met zekerheid stellen of die het financieel nou slecht of best goed heeft.

Wat mij vooral verbaasde, is de administratieve rompslomp die een huisarts moet verwerken om alle declaraties bij al die verzekeraars gedeclareerd te krijgen. Op een willekeurige dag ontvangt een huisarts van wel vijftien verzekeraars bedragen: uiteenlopend van 9 euro tot soms 1.400 euro (wat misschien 75 losse declaraties bij elkaar zijn). En alles wat je daar tussen kunt bedenken.

Dan stel ik me zo voor: de huisarts vult de gegevens met betrekking tot een behandeling van een cliënt in op de computer. De assistent verzamelt wellicht eens per week alle gegevens (naam, adres, geboortedatum, sofinummer, polisnummer, code van de behandeling, te declareren bedrag, bij welke verzekeraar) en stuurt dat naar de diverse verzekeraars.

Daar zitten mensen die al die gegevens verwerken. Die hebben een afdelingshoofd, een manager en een directeur, die met zijn allen in een mooi groot bedrijfspand zetelen. Met een paar checks en dubbelchecks wordt er een betaling klaargezet van 9 euro. Dat wordt door de financiële afdeling betaalbaar gesteld en geaccordeerd door het afdelingshoofd. De huisarts ontvangt, de assistent controleert.

Op ongeveer veertig verzekeringskantoren (leve de marktwerking) die met elkaar concurreren (basispolis 95 of 96 euro) werken mensen die polissen bedenken (zullen we voor die behandeling 9 of 10 euro vergoeden?). Ze bedenken misschien wel een zestal verschillende polissen en denken allemaal na over de vergoeding van precies hetzelfde medicijn. Dat moet allemaal vastgelegd en daarna door redacties, vormgevers, webmasters en drukkers inzichtelijk gemaakt worden en naar de naar huisarts, klant, apotheek en politiek gestuurd.

Ben ik nou zo dom of lijkt het erop dat marktwerking in dezen er juist voor zorgt dat de kosten de pan uitrijzen?

Geseling
Je zou van de weeromstuit bijna op Balkenende gaan stemmen. Opdat hij zich nog vier jaar aan de geseling van Bert Wagendorp bloot moet stellen (Ten Eerste, 3 juni). Heerlijke columnist.

Hoofdbewoner
U heeft wellicht een exemplaar van de huis-aan-huis verspreide kandidatenlijsten ontvangen. Met daarop voor de zoveelste keer dat archaïsche zinnetje: ‘de hoofdbewoner wordt verzocht dit biljet aan de eventuele kiesgerechtigde medebewoner(s) ter lezing te geven.’

En, bent u er al uit, wie bij u in huis de hoofdbewoner is?

Ballen
Goed dat ik thans niet in Nederland ben. Heel eng die verkiezingen. Heel eng als de VVD de grootste zou worden. Die ballen zijn de oorzaak van de crisis, wereldwijd. Ik hoop op kiezers die op de valreep nog tot inzicht komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden