'U klinkt wat teleurgesteld'

TINKEBELL

Geachte Erik Nieuwenhuis, deze week publiceerde de Volkskrant een stuk van u over mijn 'loze engagement' (O&D, 4 december).

U schrijft daarin: 'Ik draag de stichting 'Varkens in nood' een warm hart toe. Ik mijd de Kiloknaller en onze scharrelcavia's hoeven geen circuskunstjes te doen.'

U klinkt een beetje teleurgesteld: U heeft zo weinig applaus gekregen voor uw goede daden. U stopte laatst nog twee euro in de collectebus van een dierenwelzijnsorganisatie, en u bromt verontwaardigd bij elk televisie-item over het zonder verdoving afknippen van varkensstaarten.

En weet u? Ik vind dat fantastisch! Ik vind het fantastisch dat u voor uzelf hebt opgeschreven wat voor goeds u doet voor deze wereld. U bent ervoor gaan zitten en u heeft erover nagedacht.

U hebt in uw hoofd een lijstje gemaakt en de topdrie daarvan staat nu in de brief waarmee u mij beticht van loos engagement. Bravo. Maar: 'Wat wil die Tinkebell toch?' hoor ik u denken. 'Ik weet het toch al lang, van die zielige beestjes en de bio-industrie?'

Nu kan ik u hierop antwoorden dat het helemaal niet erg is als u mij niet begrijpt. Ik heb niet de intentie om u te vertellen dat het mijden van Kiloknallers volgens mij een matige inzet is om de wereld beter te maken. Ik wil u helemaal niets uitleggen en ik wil u ook niet vertellen wat u wel of niet moet doen.

Want weet u, mijn vak is slechts om u naar de realiteit te laten kijken. Niet om die te veranderen.

Dát is aan u.

De volledige brief staat op volkskrant.nl.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden