'U hield bij hoog en bij laag vol dat het goed zou komen'

Er wordt gemord over het bod van UPS en het vertrek van bestuurder Lombard. Maar topman Burgmans pareert de kritiek.

AMSTERDAM - Eigenlijk was het niet de bedoeling dat de aandeelhouders van TNT Express in 2013 nog bij elkaar zouden komen. President-commissaris Anthony Burgmans besloot de aandeelhoudersvergadering van 2012 met de belofte dat de beleggers snel een uitnodiging zouden krijgen voor een bijzondere vergadering om te stemmen over het overnamebod van UPS. Het was alleen nog even wachten op toestemming uit Brussel. Een formaliteit, verzekerde Burgmans vorig voorjaar, in juli 2012 zou de fusie zeker rond zijn.


Maar het fiat uit Brussel kwam niet, de bijzondere vergadering werd nooit uitgeschreven. En dus stiefelen 86 aandeelhouders van TNT woensdagochtend naar het Amsterdamse Muziekgebouw aan het IJ. Voor de jaarlijkse algemene vergadering (ava) van aandeelhouders, editie 2013.


De vraag die op ieders lippen brandt, wordt gesteld door de gepensioneerde fruitteler Constant Stevense uit Kerkdriel. Hij wil van Burgmans persoonlijk horen waarom hij vorig jaar 'bij hoog en bij laag volhield dat alles wel goed zou komen met de Europese Gemeenschap'. En of de president-commissaris van plan is 'hier persoonlijke consequenties uit te trekken'.


Het zijn terechte vragen, zegt Burgmans. 'Op basis van juridisch advies van deskundigen dachten wij dat de overname complex maar mogelijk zou zijn.' Stevens poogt te interrumperen, Burgmans gebiedt hem te zwijgen. 'U stelt vragen en ik geef antwoorden, maar dit is geen dialoog.'


De gevraagde consequenties had Burgmans zelf reeds aan de affaire verbonden. 'Als het op Brussel aankomt, moet je buitengewoon goed beslagen ten ijs komen.' En nee, dit betekent niet dat TNT Express onvoorbereid naar Brussel toog. Burgmans: 'De regie lag bij UPS.'


En dan die andere kwestie, die beleggers maar niet kunnen duiden.


Zowel bij PostNL als bij TNT stapte de directeur vorig jaar onverwacht op. 'Bij PostNL hield iedereen het hoofd koel', constateert een aandeelhouder. 'Maar u gebruikte grote woorden meneer Burgmans, ik vind dat u paniekvoetbal speelde na het vertrek van mevrouw Lombard.'


Burgmans erkent dat hij zich in de media 'vrij hard' uitliet over het vertrek van Lombard. Hij heeft geen spijt. 'Het vertrek van Lombard veroorzaakte een koersval omdat beleggers dachten dat ze op dat moment over informatie over de overname beschikte die zij nog niet hadden.' Ook hekelt Burgmans de wijze waarop Lombard vertrok. 'Een bedrijf is geen gevangenis, maar als je leiding geeft, heb je de verantwoordelijkheid fatsoenlijk weg te gaan.'


Lombard had toegezegd tot zes maanden na het afronden van de fusie aan te blijven, in ruil voor een bonus van 2,5 miljoen euro. Bovendien zou ze niet naar een concurrent gaan. De voormalig topvrouw van TNT schond beide afspraken met haar vertrek.


De vergadering is tevreden over de antwoorden van Burgmans. Aan het einde klinkt zelfs applaus voor de bestuurders. Alle voorstellen van het bedrijf, inclusief de benoeming van beoogd topman Tex Gunning, worden met tenminste 99,6 procent van de stemmen aangenomen.


Dat het aandeel TNT sinds de laatste aandeelhoudersvergadering ruim eenderde van zijn waarde heeft verloren, komt niet ter sprake.


Anthony Burgmans, topman van TNT, snoert een aandeelhouder in.


Burgmans bekritiseert het vertrek van Marie-Christine Lombard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden