Nieuws

U heeft vakantieplannen tijdens uw tweede prik. Wat te doen?

Mensen wier tweede vaccinatie precies valt tijdens een al geplande zomervakantie kunnen hun tweede prik uitstellen door met de GGD te bellen. Dat laat de GGD weten, na in eerste instantie te hebben gemeld dat de datum voor een tweede prik ‘niet onderhandelbaar’ zou zijn.

Medewerkers van de GGD ondervragen vakantiegangers op Schiphol.  Beeld ANP
Medewerkers van de GGD ondervragen vakantiegangers op Schiphol.Beeld ANP

De vraag is relevant omdat de vaccinatiecampagne inmiddels op volle snelheid is gekomen. Afgelopen week werden er een miljoen vaccinaties gezet, voor komende week staan er ook zoveel op de planning. De GGD verwacht de komende week 900 duizend prikken te zetten. Vanaf dinsdag kunnen ook alle mensen geboren in 1969 en 1970, zo’n 500 duizend inwoners, een afspraak maken.

Grote kans dat zij hun eerste prik begin juni krijgen, waarmee de tweede prik van het Pfizer-vaccin – verreweg het meest gebruikte vaccin in deze groep – halverwege juli valt. Dan is in grote delen van het land de zomervakantie al begonnen.

‘Op het moment dat je een afspraak maakt, staat het interval vast’, zei een woordvoerder van de GGD. ‘Je maakt dan gelijk je tweede afspraak, en over de datum valt niet te onderhandelen.’ Die starheid zou voortvloeien uit de richtlijnen van het RIVM.

Het RIVM zelf wijst echter op de richtlijn waarin staat dat mensen onder de zestig hun tweede prik van Pfizer of Moderna tussen de drie en twaalf weken na de eerste prik moeten krijgen. Corona-technisch gezien hoeft een latere tweede prik helemaal geen probleem te betekenen. De Gezondheidsraad adviseerde begin april nog dat de tweede vaccinatie met Pfizer en Moderna ook best na twaalf weken zou kunnen. Dat zou, zo was de berekening toen, op termijn vijf ziekenhuisopnames per dag schelen, omdat meer mensen dan eerder een eerste prik zouden kunnen krijgen. Een nadeel was er ook: mogelijk zou uitstel gevaarlijke virusvarianten in de kaart kunnen spelen, omdat het virus zo langer zou kunnen ‘wennen’ aan de vaccins.

Aan de andere kant, zo ontdekten Britse wetenschappers onlangs, hebben mensen die na twaalf in plaats van drie weken hun tweede Pfizer-dosis krijgen drieënhalf keer zoveel antistoffen in hun bloed. En ook het RIVM erkent op de website dat mensen na een latere tweede prik ‘even goed’ beschermd zijn, als na het star aangehouden interval van zes weken.

Daarop gewezen verandert de GGD van toon. ‘Wij willen iedereen zo snel mogelijk vaccineren en al het beschikbare vaccin gebruiken.’ Daarom wordt aan iedereen automatisch drie beschikbare tijdstippen gesuggereerd, met een vast interval van 5 á 6 weken, maar ‘tijdens een (telefoon-, red.)gesprek kan wel specifieker worden ingegaan op iemands voorkeuren wat tijdstip, datum en locatie betreft.’ Sterker nog, als iemand in Friesland woont, maar in Limburg op vakantie gaat, kan ook daar de tweede prik worden ingepland.

Voor zestigplussers gelden andere regels

De flexibiliteit van de GGD geldt overigens niet voor de zestigers die door de huisarts zijn ingeënt of andere 60-plussers. Voor de huisarts-geprikten geldt dat zij de afspraken met de huisarts moeten volgen. Voor de overige 60-plussers blijft de richtlijn gelden dat de tweede prik tussen de drie en zes weken na de eerste dosis moeten worden gezet.

Voor het aangekondigde reispaspoort, de zogeheten EU Digital COVID certificate, hoeft één prik overigens ook geen probleem te zijn. EU-lidstaten kunnen zelf beslissen of zij één dosis genoeg vinden voor een groen scherm en daarmee dus toegang tot een land. De Europese Commissie heeft landen wel opgeroepen daarin tot één lijn te komen. Als het aan demissionair minister De Jonge ligt moeten reizigers volledig gevaccineerd zijn, en anders volstaat ook een negatieve testuitslag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden