U heeft geen killerbody nodig om een bikini aan te doen. Vier je vetrollen!
Zon, zee en zand tussen je tenen lonken, maar dat onvolkomen lijf bederft de pret. Niet piepen, Stella Bergsma houdt óók de moed erin.
Nog acht weken en dan is het zover. Zes voor de zon komt. Vijf pre-vakantietijd. Vier en het strand komt dichterbij. Nog een maandje maar. 28 dagen. Het drie weken aftelplan. Over veertien dagen fit zijn. Nog een week voor de zee begint. Hup, snel, haast, haast. Ga vast vasten in godsnaam. Morgen is het al. Vandaag bijna bal. De zomer staat om de hoek. En wat zie ik? Wat zie ik daar nou?
Je bent te dik, te dun. Je hebt cellulitis. Je hebt striae. Je benen zijn niet geschoren. Je oksels niet sexy. Je hebt een vetrol. Je hebt blubberbenen. Je hebt zwangerschapskilo's. Je hebt een buikje. Je hebt een veel te dikke reet. Je hebt hangarmen. Je bent oud. Je vel lubbert. Je hebt putten. Je hebt deuken. Je hebt bobbels. Je hebt schrammen. Je bent bleek. Je hebt puisten. Je hebt blauwe plekken. Je hebt witte vlekken. Je hebt leverplekken. Je glanst niet eens, weet je dat? Je bent niet goudbruin in oranje bikini. Waar is je zee-decolleté? Je bikini-butt? Je killerbody? Je zomerlichaam? Je hebt helemaal geen glitters. Je botten steken uit. Je bent te mager. Geen rondingen. Je borsten hangen. Ze zijn te groot. Ze zijn te klein. Ze zijn te gewoontjes. Je hebt geen borsten. Waar zijn ze? Ga ze eens zoeken! Schiet eens op. Er moet nog 80 kilo af! Je bent niet in verhouding. Kijk nou. Dat ziet er niet uit. Zo is helemaal niemand. Te kort, te lang. Scheef. Schots. Je klopt niet, je bent niet perfect. Je bent niet strandklaar. Je bent gewoon helemaal nog niet...
Strandklaar. De heilige zomergraal. Google het en je krijgt honderden dieet- en sportplannen voorgeschoteld die je helpen om deze ultieme staat van gelukzonnigheid te bereiken. De bladen schreeuwen je glimmend tegemoet dat zij dé oplossing hebben voor al je kustpostuurproblematiek. Veel vrouwen zullen het geworstel met dit fenomeen herkennen. Maar ook voor mannen speelt het een steeds grotere rol. Waar je vroeger alleen bikinimeisjes in reclame zag, komen er nu ook steeds meer halfnaakte boxerboys in beeld. Nu de beauty-industrie de meneren heeft ontdekt en dezelfde crème dit keer in zwarte potjes houthakkend en kettingzagend aan de vent moet worden gebracht, zie je bij mannen ook meer onzekerheid over hun uiterlijk ontstaan. Niet breed op het strand? Geen wasbord boven je boxer? Hoeveel druk jij? Daar kan wel een gewichtje bij, gast. Gooi wat spieren op die bast!
#loveyourcurves
Je wilt je er niets van aantrekken omdat dat stom is, maar stiekem doe je het toch en dat vind je dan nóg stommer. Dus dan voel je je slecht over het feit dat je niet perfect bent en over het feit dat je je daar slecht over voelt. Vrouwen en meisjes praten erover op social media bij de eerste zonnestraal. Wel of geen rokje? Durf jij met blote armen? Mag je een bikini aan boven een bepaald gewicht of een bepaalde leeftijd? Ze zoeken en vinden steun bij elkaar in het delen van hun onzekerheden en angsten. Op Instagram en Twitter is een snelgroeiende lichaamspositiviteitsbeweging, die zich inzet voor lichaamsacceptatie voor en door iedereen. Met blogs, selfies en hashtags als #loveyourcurves en #effyourbeautystandards, verzet men zich tegen het schoonheidsideaal. Meer lichaamsdiversiteit is de boodschap. Houd van jezelf zoals je bent.
Plussizemodellen als Ashley Graham laten weliswaar zien dat er andere vrouwenlichamen zijn, maar ook dat is allemaal niet ideaal. Geen van de modellen in de mainstream-wereld is echt dik. En bij werkelijk obese modellen zijn er weer mensen die zich afvragen of ze geen ongezonde leefstijl propageren. Net als je je dat af kunt vragen bij graatmagere modellen. En waar zijn de invalide, oude, zwarte, transgender, homo, lesbo, lghtabcd'ers? Een beeld kan nooit alles en iedereen tegelijk vertegenwoordigen. Hoe moet dat? Binnen de bodypositivitybeweging is ook niet altijd consensus. Het gaat vaak om iets te dikke vrouwen met maar een paar imperfecties, vinden de critici. Hoe helpt dat mensen die veel meer van de norm afwijken? Zeggen dat één vetrolletje revolutionair is, is natuurlijk nog lang geen waagse lente.
Anderen vinden het gedwongen accepteren van je lichaam weer een soort nieuwe standaard. 'Nu wordt er niet alleen voor je lichaam bepaald hoe het moet zijn, maar ook je emoties worden vormgegeven', zegt Autumn Whitefield-Madrano, schrijver van het boek Face Value: The Hidden Ways Beauty Shapes Women's Lives. Het krijgt iets geforceerds. Je verplicht goed voelen over je lichaam. Het kan zijn dat mensen zich tekort voelen schieten als ze het niet voor elkaar krijgen zichzelf te accepteren. En zich dan weer te kort voelen schieten over dat tekortschieten. Bovendien: is die enorme nadruk op dat uiterlijk, al is het positief bedoeld, niet juist iets waar we vanaf willen? Het gaat steeds vaker over lichaamsneutraliteit: je goed voelen, terwijl je weinig over je lichaam nadenkt. De vraag is of dat gaat lukken. Kunnen we ons zomaar onttrekken aan de maatschappij en het belang dat aan uiterlijk wordt gehecht? Kun je neutraal zijn in een bevooroordeelde wereld?
Je moet dingen bleken
Genoeg bespiegelingen, terug naar de spiegel. Even inzoomen. Onder het vergrootglas zie ik duidelijk je schaamhaar! Kijk! Kijk daar, een plukje naast je broekje. Ik zie het, ik zie het. Die hele bikinilijn is fout. Gadverdamme, ik zie je kut, je hebt een cameltoe. Je tepels glippen eruit. Je hebt inkijk. Je topje is doorzichtig. Je lichaam is onbedekt. Je loopt met je tieten te koop. Je schaamlippen zijn te lang. Je vagina moet verjongd. Je bent niet strak genoeg. Het is niet af. Het is allemaal niet af. Het lijkt voor geen meter op de foto's. Je moet er meer tijd aan besteden. Je bent lui. Je hebt geen motivatie. Je moet beter plannen. Je moet meer kopen. Meer crèmes, maskers, fillers, poeders. Meer behandelingen. Meer boeken met tips. Kaasschaven, dunschillers. Heggenscharen, injectiespuiten. Je moet peelen. Het bovenste laagje moet eraf. Zoutzuur om het uit te bijten. Bleken. Je moet dingen bleken. Ze zijn te donker. Je huid is te donker. Je hebt randjes. Je hebt rafels. Je hebt schilfers. Je hebt sproeten. Waar is je dijbrug? Ik zie hem dus niet. Bouw hem, voor het te laat is! Je moet sporten. Je moet ontspannen. Je moet lijnen en kotsen en janken.
Niemand wil je zo. De mensen op internet gaan je niet doen. Hun hond is nog te goed. Kijk nou naar jezelf. Je lacht niet. Je trekt een raar hoofd op de foto. Je rokje is te kort voor je figuur. Je bent te lelijk voor je praatjes. Je mag geen hoofddoekje op. Je moet je haar bedekken. Je hebt een snor. Je lacht te veel. Je hebt sproeten. Je mascara is uitgelopen. Je bent doorgelekt. Je nagellak is afgebladderd. Je draagt te veel make-up. Je hebt een blotebillengezicht. Je haar is te kort. Een pony staat je niet. Je bent te oud. Je hebt rimpels. Je hebt wallen. Je bent in de overgang. Je bent ongesteld. Je bent emotioneel. Je zeurt. Je huilt. Je schreeuwt. Je bent totaal hysterisch.
Allemaal prachtig
Je moet ook niet zo moeilijk doen. Je er niets van aantrekken. Je bent te onzeker. Te gevoelig. Je moet erboven staan. Schijt hebben. Doe wat ik doe. Je hoort mij toch ook niet? Je zelfvertrouwen is compleet geërodeerd. Het is een complot. Pure markutting. Allemaal het patriarchaat. Iedere zomer maken ze je gek. Breken ze je af om geld aan je te verdienen. Om spullen te verkopen. Je hebt het niet nodig. Je bent goed zoals je bent. Een lichaam met een bikini is een bikinilichaam. En altijd klaar. Zeeklaar, zwembadklaar, volleybalklaar, glijbaanklaar. Dat is toch zonneklaar? En ook meteen voor de herfst, de winter, de lente. Prima zoals het is. We zijn allemaal prachtig. Kijk dan hoe mooi we zijn met onze stukke ledematen, ons vleselijke omhulsel, ons oude, dode, lieve, eigen lijf. Accepteer jezelf toch. Houd van je rondingen. Vier je vet. Hashtag positief. Hashtag fuck de standaarden! Hashtag feminisme. Je bent te hard voor jezelf. Je haat jezelf. Je moet van jezelf houden. Maar niet te arrogant, he? Met je selfies. Je plaatst foto's zonder context. Wat ben jij ijdel. Wat een kapsones zeg. Wat ben jij oppervlakkig. Nergens anders mee bezig dan met je uiterlijk. Je denkt zeker dat je heel wat bent. Je ziet er niet uit! Totaal niet strandklaar.
Een heel fijne zomer, iedereen!